网校教育资源平台

初中英语复习there-be句型

评价文档:
文档评论: 0

初中英语审核员

中国现代教育网
分享到:
0积分 下载
There be  句型

         
                          


             There be 句型及其考点
  
 “There be”是英语中最常见的又是非常重要的句型,不管
在口语中还是在书面语中,there be 句型的使用频率是很高的
。仔细分析近几年的中考试题           ,几乎每年都以不同形式、从不
同角度考查该     句型的运用。因此,很有必要对此进行认真的分析
和总结  , 从而达到熟练掌握和运用这一句型的目的。
  
 我们都知道,“There be”是表示“存在”的一种基本方式, 
其句型结构通常为::There be + sb./sth. + somewhere/doing 
sth。但仅仅   知道这点用法还远远        不够,“There be”还有更多
较为  特殊的用法。
  
    
    
  
  
  
  
    
  
    
  
    
    
  
  
  
                             
  
一、“There be”后面可以跟名词或动名词
 在“There be +主语+状语”的句型中, 作主语的名词一般是非限定的
,常是泛指而不是特指, 故一般不用this, that, these, those 等词修
饰, 修饰主语的一般应该是不定冠词、 定冠词、基数词或a, an, 
some, any, no, several, many, much, a few, a little, another, a 
lot of, enough等非特指的词汇。请看下面例句:
 
 There is a shop at the corner.  在拐角处有家商店。
 There are two books on the desk.     课桌上有两本书。
 There are many sheep bleating in the field. 田里有许多绵叫
.             lying
There is a wallet ----(lie) on the ground.
on the desk there nothing is  a but pen(排序)
   There is nothing but a pen on the desk.
                   happening
There  was something -----(happen) here.
              made
There is a desk------(make) with iron.
  
二、我们也可以根据表达的需要, 在There与be之间用上恰当的情态
动词can, may, must, should, will等,构成: There will 
/may/must/can, etc. be...:
 
There will be an interesting talk on English next week. 
下个星期有个关于英语方面的有趣报告。
 
My watch doesn’t work,there may be something wrong with it. 
我的手表不走了,可能出了故障。
三、“There be” 句型还有扩展形式
 
在There be 句型中, 除be之外, 某些表示存在概念的不及物动词也可
以用于这种句型, 这些动词大致是: live, come, stand, lie等。请看:
 
Once there lived an old fisherman near the sea. 
海边曾经住着一位老渔夫。
 
There stands a big tall apple tree in front of my house. 
我家屋前有一棵高大的苹果树。
 
Then there came a knock at the door.
  那时传来了敲门声。
 
四、使用“There be”句型时要注意主谓一致
 
在There be引导的句子中, 谓语动词be的人称和数应该和它后面的
主语(名词)保持一致, 当有两个或两个以上的名词作并列主语时, be
的形式则和第一个名词保持一致(就近原则)。如: 
 
There is a small river near the village. 
 村子附近有条小河。
 
There are two thousand students in our school. 
 我们学校有2000名学生。
 
There is a pen and two books on the desk. 
 课桌上有一枝钢笔。
五、There be句型与have的区别:
 
二者都表示汉语中的“有”。但是在用法上有区别: There be 句型表
示“某处(某时)有某物”; 而have则表示“某人或某物拥有某物”, 强调
主语和宾语的所属关系。如:  
  There are quite a few pine trees on the campus. 
  校园里有许多松树。
 
   Each supergirl has her merits and faults.
  每个超级女生都有他的优点和缺点。
 
      We have ten copies, but we shall need more. 
  我们有10册,但是我们还需要更多。
               
六、There be 句型的转换
 
  一般地说, There be 句型的基本转换还是比较容易掌握的, 关
键要注意句型中名词的转换形式, 请看下面的例句: 
 
1. Are there any boats on the lake?  (一般疑问句) 
 
2. There are not any students in the classroom.  (否定句) 
 
3.  What's in the bag? (对主语提问的特殊疑问句) 
       There are many oranges in it.

 
七、There be 句型的时态:
 
  There be 句型没有语态形式, 但是却有比较复杂的时态形式, 以及可以表达不同的情
态语境,请看下面的例句: 
 
 There will be a class meeting this afternoon. (一般将来时)
 今天下午有班会。
 
 There was a football match in our school yesterday.  (一般过去时)
  昨天我们学校有一场足球赛。
 
 There have been great changes in China in the past twenty years. (现在完成时)
 
 在过去20年里中国发生了巨大变化。
 
 There are going to be two English parties next week. (一般将来时)
 下周有两场英语晚会。
 
  There must be something wrong with the computer. ( must + be)
  这台计算机一定出问题了。
 
 
 
 
 
 .
八、即时练习
 
用括号中所给词的适当形式填空。
 
  1. There was a tractor _____ (work) and some cows     _____ (eat) 
grass on the farm.
 
  2. Look! There _______ (come) the No.7 bus.
 
  3. There _______ (be) sheep and goats on the hill yesterday morning.
 
  4. There must _______ (be) somebody in the corner because there    
was something _____ (move) quickly.
 
  5. There _______ (be) a writer and singer in our school last week.
6. There _______ (be) a writer and two singers in our school last week.
 
7. _______ there _______ (be) an exciting concert in town tomorrow?
 
8. There ____ (be) a lot of changes in my hometown in   the last two years.
 
9. Once there _______ (live) some hard-working people in the forest.

10. ______ there ________ (stand) a statue (塑像) by the sea?

11.There is some water in the glass.(划线提问)

12.  What's under the table? _______ a cat under it.

        A. It’s    B. That's   C. There is    D. There was

13.  There are a great deal of  deer  on the hill. (用what提问)
 
The answers are:
 1   working, eating  
  2   comes 
  3   were  
  4   be, moving
  5   was  
  6   was  
  7   Will be / Is going to be
  8   have been
  9   lived  
 10  Did stand
 11. How much water  is there in the glass?
 12. There is
 13. What’s  on the hill ?
说明: 
   此句型是由 there + be + 主语 + 状语 构成,用以表达存在有,
     一种无主语的有。 它其实是倒装的一种情况,主语位于谓语
     动词 be 之后,there 仅为引导词,并无实际语。Be 与其后
     的主语在人称和数量上一致,有时态和情态变化。如,
现在有       there is/are …
过去有       there was/were…
将来有       there will be…/
                  there is/are going to be...
现在已经有there has/have been…
可能有       there might be...
肯定有       there must be …     /there must have been...
过去一直有 there used to be 
…似乎有    there seems/seem/seemed to be …
   碰巧有     there happen/happens/happened to be … 
  此句型有时不用be动词,而用 live, stand, come, go, lie, 
  remain(剩下,剩余), exist(存在), arrive,等。
二、    There be 句型中be 前面可用一些半助动词,如:be about 
to (就要), be  certain  to (一定会),  be likely to (可能), be to (要), 
had better (最好), have to (必须),   appear to(出现)等。例如
:

 
 1.There is certain to be something wrong with the 

engine.                     
     = It appears / is certain that there is something wrong 
    with the engine.
    发动机一定是出了毛病

 2.  There appears to have been a nasty accident. 
        有一起严重的事故。
三、    There be 句型中be的替换词有:  develop (产生), 
exist (存   在), fall (落下), follow (跟随), happen (发生), 
lie (躺着),   occur (发生), remain (还有), rise (升起), 
remain(剩余)等。这些动词可以有时态变化,及物动词
还可以有语态变化。例如:
1.      There fell a deep silence. 突然一片寂静。

2.    Not long after this, there   。occurred    a sudden 
revolution in   public taste. 此后不久,公众的情趣发生  
了突然的变化。

 3.   There stands at the center of the square the 
Monument to the People’s Heroes. 在广场的中央矗立
着人民英雄纪念碑。

 4. There remained  twenty-eight  dollars.
 
                 There be 句型专练
I. 根据所给汉语    完成句子。
1. 桌子上有一本书和两支钢笔。
 There      is   a   book and two pens on the desk.
2. 钱包里有些钱。
  There      is    some money in the picture.
3. 在吉姆的书包里有一些卡片。
      There      are
              some cards in Jim's bag.
4. 里面还有其他的东西吗?
        Is      there
              anything else in it?
5. 我们学校有are许多班。        classes
  There       many       in our school.
              aren’t   any
6. 树上没有鸟are。         no
  There             birds in the tree.
7. 你认为Do 城市里有更多的污there染吗?      are    more
        you think                pollution 
in the cities?
 
                      II. 选择填空。 
 1. — Are there any maps on the wall?—       A .
    A. There are some B. Yes, there is
    C. Yes, there is one D. No, there a
2.  How many      B    are there in the picture?
           A. woman  B. women  C. buy  D. milk
3. There aren't       A   trees near the house.
A.     There is only one. 
    A. any  B. some C. many      D. much              
B. 4. There      D   two bowls of rice on the table.
    A. is   B. have  C. has    D. are
C. 5.  Are there       B  houses near the river? 
D.      Yes, there are      . 
   A. some, some    B. any, some 
   C. any, any     D. some, any
                         III. 句型转换。
               1. There is a woman near the house.
                           (变复数)
                                 There are women near the house.
               2. There will be a meeting tomorrow. 
                  (改为一般疑问句并做出否定回答) 
                                
               Will there be a meeting tomorrow?   Yes, there will. 
                                 
               3. There are some apples in the tree.
                        (变一般疑问句) 
                                
                                Are there any apples in the tree?  
             4. There are some oranges in the glass.
                           (变否定句)
                There aren’t any oranges in the glass. -------------------------------------------
                 5. Is there a baby in the room? 
                            (变复数)
                                Are  there any babies in the room?  
             6. There are many beautiful flowers in the
                   garden. (就划线部分提问) 
                       What’s  in the garden?         
 IV. there be 与hashave区别专练
 。 
        There are  1.This desk        four legs. 

   2.      has   some books on the desk.
There is no /There isn’t any
   3. Everyone     a dictionary in my class. 
      have
     4.       (没有) knives in the room.
    There are
   5. I        a new sweater. 
     There is
   6.        some flowers and a desk in the 
     room. have

   7.       nothing in the bag. 

   8. They       something to eat. 
 翻译练习       : 
1.今晚没有会。 
2.这个村子过去只有一口井。 
3.这个学校有一名音      乐老师和一名美术老师。 
4.客人当中有两名美国人和两名法国人。 
5.天气预报说    下午有大风。 
6.灯亮着,办公室里肯定有人。 
7.战前这儿一直有家电影院的。
8.恰好那时房里没人。 
9.从前,在海边的一个村子里住着一位老渔夫。 
10.公共汽车来了。 
11.就只剩下二十八美元了。 
12.在这个山洞前面长着一棵高大的松树。 
13.铃响了。 
14.二月份有二十八天。 
参考答案: 
 1. There isn’t going to be a meeting tonight. 
 2. There was only a well in the village. 
 3. There is   a teacher of music and a teacher of art in the   school. 
 4. Among the guests there were two Americans and two Frenchmen. 
 5. The weatherman says there  will be a strong wind in the   afternoon. 
 6. The light is on. There must be someone in the office. 
 7. There used to be a cinema here before the war. 
 8. There happened to be nobody in the room. 
 9. Once, there lived an old fisherman in a village by the sea. 
10. There comes the bus. 
11. There remained just twenty-eight dollars. 
12. In front of the cave, there stands (grows) a tall pine tree. 
13. There goes the bell. 
14. There are twenty-eight days in February. 
• There be

• There  to be  

•  There being
我们都知道 “There be” 后面可跟一个名词或动名词,请看下面例句: 

1. There is a shop at the corner, where you can buy fruits. 

    在拐角处有家商店,你可以在那里买水果。 

2. There is no knowing what may happen tomorrow. 

   谁也不知道明天将发生什么。
 

 3. There is no room for improvement. 
除此之外,如果您是一位注重课外阅读者,相信也经常可以见到 
"There to be" 和 "There being"结    构。 例如: 

1. It was unusual for there to be so a few flowers in the 
park. 

   公园里只有这么一点花是不同寻常的。 

2. There being no bus, we had to take a taxi. 

  因为没有公共汽车,我们只好乘出租车。 
接下来,我们一起探讨 "There to be"和"There being"的用法及意义: 

I. "There to be"的用法及意义: 

  A. "There to be" 可以用作一个动词的宾语,我们通常称之为复合宾语,其意义常表示
对将来的一种意愿或希望,但目前还没"存在"。例如: 

1. Would you like there to be a hospital near your home 

   你想在你家附近有家医院吗 

  (事实上,目前还没有医院。划线部分作动词like的宾语) 

2. We teachers don't want there to be any students staying in the classroom 
after school. 

   我们老师不希望有任何学生放学后留在教室里。 

   (实际上所有的学生放学后都离校) 

3. She doesn't hope there to be any quarrel between me and her. 
  B. "There to be"也可以用在句型 "It be + adj. for..."
中。例如: 

1. It is impossible for there to be any more chance. 

    不可能再有机会。 

2. It was too late for there to be any open shops. 

    时间太晚了,不会有营业的商店了。 

3. It is important for there to be a free school for 
the poor children. 

    给贫困的孩子建一所免费学校太重要了。 
II. “There being”的用法及意义: 

A. “There being”可以用作一个介词的宾语,跟 "There to be"不同的是
:"There to be"往往表示      目前"没有存在"的事物;而"There being"
则通常表示"已经存在"的事情。请看: 

1. The Chinese are proud of there being the Great Wall in North 
China. 

    中国人以在中国北部有个长城而自豪。 

2. No one told him about there being a meeting that afternoon. 

    没人告诉他那天下午有个会。 

3. You were wrong about there being some misunderstandings 
between us. 

   认为我们之间有误解,那你就错了。 
  "There being"还可以用作副词,在语法上叫"独立结构"。如: 

1. There being nothing to do, we went home separately. 

     由于没有什么事要做, 我们就各自回家了。
 
2. There being no teacher in the classroom, the pupils began to talk  freely. 

 由于教室里没有教师,学生们开始自由交谈。 

总之,掌握“There be”的用法及意义对我们教师,学生来说极为重要,同时,我们也要关注 

"There to be" 和 "There being"。知己知彼,由此及彼,才能使自身的英语炉火纯青!
• There be

• There  to be  

•  There being
     There be 句型有不定式、现在分词和动名词形式,在句中用作主语、宾   语
、定语或状语等。例如:

1.       There being a bus stop so near the house is a great advantage.
    公共汽车站离家这么近是一个很有利的条件。(There being a bus 用作主语
)
2.       I don’t want there to be any misunderstanding. 我不想引起任何误解。
(There to be 作宾语)
3.       No one would have dreamt of there being such a fine place. 谁也没想
到会有这样的一个好地方。(There being 在句子中作介词of的宾语。需注意的
是,结构若出现在介   词for的后面则要用动词不定式;若出现在其他介词后面则 
要用动名词)
4.       There being no bus, we had to walk home. 因为没有公共汽车,我们只
好步行回家。 (“There being + 名词”构成独立主格结构,在句中作状语)

     “There be no doing” 表示“不可能做”。例如:
1.       There is no holding back the wheel of history. 历史车轮不可阻挡。
2.       There’s no saying what he’ll be doing next. 他接下去要做什么,很难断
言。
3.       There is no bearing such rude remarks. 如此粗话,叫人根本无法忍受
。
 
                   专项练习:
1.  In the eastern part of New Jersey __________, a major A
  shipping and manufacturing center.                                                                                               
  A. lies the city of Elizabeth               B. the city of Elizabeth
    C. around the city of Elizabeth D. there lie the city of 
  Elizabeth
2.   It isn’t cold enough for there _________ a frost tonight, D
  so I can leave Jim’s car out quite safely.
       A. would be      B. being C. was D. to be
3.   The students expected there ________ more reviewing D
  classes before the final exam.
       A. be   B. being C. have been   D. to be
4.    There _________ no fresh drinking water and no good D
  farm land, it was not a comfortable place in which to live.
          A. be   B. was   C. were  D. being
5.     If ever again __________ happens an accident like this, C
  we will have only ourselves to blame.
           A. it   B. so    C. there D. that
6.   He said it was impossible for _________ a mistake in a    C
   computer’s calculation, so you can rely on that.
      A. there being  B. there would be  C. there to be D. there 
                               was
7.   Ann never dreams of _________ for her to be sent abroad very                            A
   soon.
   A. there being a chance   B. there to be a chance    C. there be a 
                    chance      D. being a chance

8.   Where _________ dirt, there are flies.C
   A. there has         B. is     C. there is    D. has there
                      C
11.   Around the world _________ may be as many as a   million 
earthquakes in a single year.
        A. yet B. they     C. there D. has there
 
13.   ________, she went back to her room.D
     A. There was no cause for alarm B. Without having cause for 
alarm
    C. Being no cause for alarm      D. There being no cause for alarm
14.   ________ to the railway station, we missed the train.C
     A. There is no bus                           B. No bus goes
 
    C. There not being any bus    D. Not any bus
15.   He said, “_________ a long way to school. _________ a long way A
to go yet before we arrive.”
      A. It is … There is     B. There is … It is
       C. It is … It is D. There is … There is
16.   There has been a great increase in retail sales, ________?C
 A. does there        B. isn’t there C. hasn’t there D. isn’t it
17.   We left the meeting, there obviously ________ no point in B
   staying.
         A. were   B. being  C. to be   D. having
                             
 

                             
                    There be句型的小结与练习
 四、 there be句式的非限定形式。
 There be 的非限定形式有两种,即there to be 和there being。需
要掌握以下几个情况: 
1 作主语 
   当作主语时,一般是There being结构,当句式中有for时,一般用
there to    be如: 
   There being a shop here is a great advantage. 
   这儿有个商店,真是方便极了。 
  There being a house with a garden is of great value. 
  拥有花园的房子是很有价值的。 
  It is impossible for there to be any more. 
 不可能再有了。 
  
2 作宾语 
作动词宾语时,一般用there to be 结构,
常见动词有:expect, mean, intend want, prefer等:
 
We expect there to be no argument.我们希望不会出现争吵。 

People don‘t want there to be   war.人们不希望再有战争。
 
作介词的宾语一般用There being句式,但当是for时一般用there 
to be句式。
 
This depended on there being a sudden change. 这需要有一个
突然的改变。
 
The teacher was waiting for there to be complete silence.老师
在等着大家都安静下来。  
3 作状语 
用作状语的there be的形式通常用there being结构。 
There being no buses, we had to walk home. 
由于没有公共汽车,我们不得不走着回家。
 
There being no nobody in the room,
 we realized that there was no use crying. 
屋里没人,我们意识到哭喊是没有用的。
 
There being nothing else to do, we went home happily. 
由于没事可做,我们快乐地回家了。 
注意:如果句中出现for时应用there to be。 
It was too late for there to be any buses. 
太晚了,没有公共汽车了。 
练习: 
1 ____a reading lamp on the table. A There is    B There has    C It is   D It has 
2  What a rainy summer we’ve had! 
    Yes, there______ only 3 sunny weekends the whole summer. 
    A have been    B are    C had been    D has been 
3  I didn't want _____ to be a war between these two countries. 
    A it     B them     C there    D their 
 
5 ______ no coffee left, they had to make do with tea. 
    A It being   B There being    C It was   D There was 
6  There is a little hope of ______ a settlement (处理)of the argument. 
    A to be    B there to be   C there being   D being 
7  I  don't expect there ______ any misunderstanding. 
    A is    B to be   C being   D will be 
8 There are five pairs____ , 
 but I’m at a loss (茫然,不知如何是好)which to buy. 
    A to choose   B to choose from   C to be chosen        D for my choosing 
9  There is no use______ a lot without ______ anything. 
    A to talk, do   B talked, doing   C talking, being done     D talking, doing 
10  If the storm had happened in the day-time, there ___ many more deaths. 
    A were    B would have been   C had been   D would be 
  
 
11    Look! ______. 
      A There comes the bus            B There the bus comes
      C The bus comes here             D There does the bus come 
12  ______ Mary with a baby in her arms just when I was about to leave. 
      A There enter   B There entered   C Entered there  D There entered into 
13 There are a lot of people ______ for the bus to come. 
     A waiting   B to wait    C waited   D is waiting 
14 The little girl is afraid to enter the house, because ______ a big dog at the gate. 
     A lies there    B lays there   C there lies    D there lays 
15 About twenty-three centuries ago, ______. 
     A there lived in Greece a great thinker who called Aristotle 
     B a great thinker lived in Greece calling Aristotle 
     C lived there in Greece a great thinker called Aristotle 
     D there lived in Greece a great thinker named Aristotle 
16 ______ plenty of water in this river. 
      A There used to being       B There used to be
      C There is used to being   D There was used to be 
17 What a pity, my new computer doesn't work. ______ must be something wrong with it. 
       A It     B There     C This    D That 
18______ no need for us to discuss the problem again since it has already been settled. 
      A It has    B     There has    C It is    D There is 
19 Let’s get through the work quickly. ______ seems to be little time left now. 
      A It    B That   C There   D we 
20 ______appeared to be a war between his heart and his mind. 
     A There    B It    C Where    D What 
 : 
答案: 
1A 2A 3C   5B 6C 7B 8B 9D 10B
 11A 12B 13A 14C 15D 16B 17B 18D 19C 20A 
0积分下载