网校教育资源平台

高考英语专题之主旨大意题和猜测词义题的解题技巧同步练习

评价文档:
文档评论: 0

相关文档推荐

重庆市巴蜀中学2019届高三英语上学期期中复习试题2018110602207
免费
重庆市铜梁一中2019届高三英语9月份月考试题2018111202207
免费
重庆市铜梁一中2019届高三英语10月月考试题2018111202208
免费
高考英语专题之完形填空题的解题技巧同步练习
免费
高考英语专题之主旨大意题和猜测词义题的解题技巧
免费
高考英语专题之定语从句提升训练
免费
高考英语专题之完形填空题的解题技巧
免费
高考英语专题之直接引语变间接引语同步练习
免费
高考英语专题之直接引语变间接引语
免费
高考英语专题之主旨大意题和猜测词义题的解题技巧同步练习
免费
高考英语专题之定语从句& 状语从句
免费
2019年高考英语(课标版)二轮复习专题突破课件:专题一 阅读理解 (共5份打包)
免费
2019年高考英语(课标版)二轮复习 模拟组合练 (共10份打包)
免费
2019版高考模拟二轮专题攻略 英语(课标版)冲刺提分作业本 第一部分 模拟组合练
免费
2019版高考模拟 (二轮)(江苏英语)冲刺提分 高三话题词汇复习指路篇(共40张PPT)
免费
2019版高考模拟 (二轮)(江苏英语)冲刺提分 考点1 词汇辨析
免费
2019版高考模拟 (二轮)(江苏英语)冲刺提分 工作与职业
免费
2019版高考模拟 (二轮)(江苏英语)冲刺提分 单项填空专练4组
免费
2019版高考模拟 (二轮)(江苏英语)冲刺提分 第三部分 终极跨界背——再 “找”语感
免费
2019版高考模拟 (二轮)(江苏英语)冲刺提分 高考真题“重组”卷
免费

高中英语审核员

中国现代教育网
分享到:
10积分 下载
                 中国现代教育网      www.30edu.com  全国最大教师交流平台

 高考英语专题之主旨大意题和猜测词义题的解题技巧同步练习

                                      A

    Unless governments take necessary measures to protect tigers, they may disappear by 2010, 
the World Wildlife Fund said Thursday.

    The conservation(保护)   group said tiger numbers have decreased(减少) 95 percent 
in the past century and only 5 000~7 200 tigers still remain in the wild — compared with nearly 
ten times that many at the start of the century.

    WWF  published an update of their study on Feb. 11, 1999 — Wanted Alive: Tigers in the 
Wild, marking the end of the Chinese Year of the Tiger.

    The report states that in spite of the great efforts over the past year, much remains to be 
done to prevent the tiger from becoming extinct early next century. If governments do not fight 
against unlawful hunting and get rid of the demand for tiger products,the tiger will go to 
extinction, says WWF.

    “We cannot relax for one moment if we are to make it certain that tigers will still exist in the 
wild by the next Chinese Year of the Tiger in 2010.” Said Elizabeth Kemt, species conservation 
information manager at WWF International and one of the authors of the report.

    Three of the subspecies of tiger—the Bali, Caspian and Javan tigers are extinct. The South 
China tiger faces the same end as only 20 or 30 are known to remain in the wild, down from 4 
000 in 1950s.

  1. This passage tells us that _______.


    A. WWF is a government organization of China[来源:Z+xx+k.Com]

    B. there are altogether two Chinese Years of the Tiger: 1999 and 2010

    C. Elizabeth Kemt didn’t join the authors in writing the report but she agreed to their 
opinion

    D. if the twenty to thirty South China tigers were killed, probably no tiger of this kind would 
remain in the wild

  2. The word “extinct” in the fourth paragraph probably means _______.

    A. fewer    B. lost    C. dead     D. alive

  3. Which of the following may be the best title for this passage? 

    A. How to Protect Tigers     B. Tigers Are Disappearing from the World

    C. Tigers in the Wild      D. The Chinese Year of the Tiger
                 中国现代教育网      www.30edu.com  全国最大教师交流平台

                                      B

    Mark, a young person, tells me he wants to be a writer. I always encourage such people, but 
I also explain that there’s a big difference between “being a writer” and writing. In most cases 
these people are dreaming of wealth and fame, not the long hours alone at a typewriter. “You’ve 
got to want to write,” I say to them, “not want to be a writer.” 

    The reality is that writing is a lonely, private and poor-paying affair. For every writer kissed 
by fortune there are thousands more whose longing is never rewarded. When I left a 20-year job 
in the U. S. Coast Guard to become a writer, I had no hopes at all. What I did have was a friend 
who found me my room in a New York apartment building. It didn’t even matter that it was cold 
and had no bathroom. I immediately bought a used typewriter and felt like a real writer.

    After a year or so, however, I still hadn’t got a break and began to doubt myself. It was so 
hard to sell a story that barely made enough to eat. But I knew I wanted to write. I had dreamed 
about it for years. I wasn’t going to be one of those people who die wondering “what if”. I would 
keep putting my dream to the test — even though it meant living with uncertainty and fear of 
failure. This is the shadow land of hope, and anyone with a dream must learn to live there.

  1. The passage is meant to _______.

    A. warn young people of the hardship that a successful writer has to experience

    B. advise young people to give up their idea of becoming a professional writer

    C. show young people it’s unrealistic for writers to seek wealth and fame

    D. encourage young people to seek good jobs

  2. What can be concluded from the passage?

    A. Real writers often find their work interesting and rewarding.

    B. A writer’s success depends on luck rather than on effort. 

    C. Famous writers usually live in poverty.

    D. The chances for a writer to become successful are small.

  3. Why did the author begin to doubt himself after the first year of his writing work?

    A. He wasn’t able to produce a single book.

    B. He hadn’t seen a change for the better.

    C. He wasn’t able to have a rest for a whole year.

    D. He found his dream would never come true.

  4. “Shadow land” in the last sentence refers to _______.
                 中国现代教育网      www.30edu.com  全国最大教师交流平台

    A. the wonderland one often dreams about

    B. the bright future that one is looking forward to

    C. a world that exists only in one’s imagination

    D. the state of uncertainty before one’s final goal is reached

                                      C

    In 1939 two brothers, Mac and Dick McDonald, started a drive-in restaurant in San 
Bernadino, California. They carefully chose a busy corner for their location. They had run their 
own businesses for years, first a theater, then a barbecue(烤肉)restaurant, then another 
drive-in. But in their new operation, they offered a new, shortened menu: French fries, 
hamburgers, and sodas. To this small selection they added one new idea: quick service, no 
waiters or waitresses, and no tips.

    Their hamburgers sold for fifteen cents. Cheese was another four cents. Their French fries 
and hamburgers had a remarkable uniformity(一致性),for the brothers had developed a strict 
routine(程序)for   the preparation of their food, and they insisted on their cooks’ sticking to 
their routine. Their new drive-in became surprisingly popular, particularly for lunch. People drove 
up by the hundreds during the busy noontime. The self-service restaurant was so popular that 
the brothers had allowed ten copies of their restaurant to be opened. They were content with 
this modest success until they met Ray Kroc.

    Kroc was a salesman who met the McDonald brothers in 1954, when he was selling 
milkshake-mixing machines. He quickly saw the special attraction of the brothers’ fast-food 
restaurants and bought the right to franchise(特许经营) other copies of their restaurants. 
The agreement included the right to duplicate(复制) the menu, the equipment, even their 
red and white buildings with the golden arches(拱门). 

    Today McDonald’s is really a household name. In 1976, McDonald’s had over $ l billion in 
total sales. Its first twenty-two years is one of the most surprising success stories in modern 
American business history.

  1. This passage mainly talks about _______.
    A. the development of fast food services
    B. how McDonald’s became a billion-dollar business
    C. the business careers of Mac and Dick McDonald
    D. Ray Kroc’s business talent
  2. Mac and Dick managed all of the following businesses except _______.
    A. a drive-in                      B. a theater
    C. a cinema                        D. a barbecue restaurant
  3. We may infer from this passage that _______.
    A. Mac and Dick McDonald never became wealthy for they sold their idea to Kroc
                 中国现代教育网      www.30edu.com  全国最大教师交流平台

    B. the place the McDonalds chose was the only source of the great popularity of their drive-
 in
    C. forty years ago there were lots of fast-food restaurants
    D. Ray Kroc was a good businessman
  4. The passage suggests that _______.
    A. creativity is an important element of business success
    B. Ray Kroc was the clo se partner of the McDonald brothers
    C. Mac and Dick McDonald became broken after they sold their ideas to Ray Kroc
    D. California is the best place to go into business

                                        D
    (  )Few laws are so effective that you can see results just days after they take effect. But 
in the nine days since the federal cigarette tax more than doubled——to $1.01 per pack——
smokers have jammed telephone “quit lines” across the country seeking to kick the habit.

    This is not a surprise to public health advocates. They’ve studied the effect of state tax 
increases for years, finding that smokers, especially teens , are price sensitive. Nor is it a shock to 
the industry, which fiercely fights every tax increase.

    The only wonder is that so many states insist on closing their ears to the message. Tobacco 
taxes improve public health, they raise money and most particularly, they deter people from 
taking up the habit as teens, which is when nearly all smokers are addicted. Yet the rate of 
taxation varies widely .

    In Manhattan, for instance, which has the highest tax in the nation ,a pack of Marlboro Light 
Kings cost $10.06 at one drugstore Wednesday. In Charleston, S. C., where the 7-cent-a-pack tax 
is the lowest in the nation. The price was $4.78.

    The influence is obvious.

    In New York, high school smoking hit a new low in the latest surveys——13.8%, far below 
the national average. By comparison, 26% of high school students smoke in Kentucky. Other low-
tax states have similarly depressing teen-smoking records.

    Hal Rogers, Representative from Kentucky, like those who are against high tobacco taxes, 
argues that the burden of the tax falls on low-income Americans “who choose to smoke.”

    That’s true. But there is more reason in keeping future generations of low-income workers 
from getting hooked in the first place. As for today’s adults, if the new tax drives them to quit, 
they will have more to spend on their families, cut their risk of cancer and heart disease and feel 
better.

  1. The text is mainly about___________.

    A. the price of cigarettes                       B. the rate of teen smoking 

    C. the effect of tobacco tax increase              D. the differences in tobacco tax rate 
                中国现代教育网      www.30edu.com  全国最大教师交流平台

 2. What does the author think is a surprise?

   A. Teen smokers are price sensitive.

   B. Some states still keep the tobacco tax low.

   C. Tobacco taxes improve public health.

   D. Tobacco industry fiercely fi ghts the tax rise.

 3. The underlined word "deter" in Paragraph 3 most probably means      

   A. discourage   B. remove       C. benefit      D. free

 4. Rogers’ attitude towards the low-income smokers might be that of     

   A. tolerance     B. unconcern      C. doubt   D. sympathy

5. What can we learn from the last paragraph?

   A. The new tax will be beneficial in the long run.

   B. Low-income Americans are more likely to fall ill.

   C. Future generations will be hooked on smoking.

   D. Adults will depend more on their families.
                 中国现代教育网      www.30edu.com  全国最大教师交流平台


    A 篇:DBB       B 篇:ADBD     C 篇:BCDA      D 篇:CBADA

    思路解析:

    A 篇:本文介绍了目前世界上老虎的状况。呼吁全社会对其加以保护。

  1. 细节题。根据文章最后一句            The South China tiger faces the same end as only 20 or 30 
are known to remain in the wild 可推知此题答案为   D。

  2. 词义猜测题。根据文章第           4  段最后一句      If governments do not fight against unlawful 
hunting and get rid of the demand for tiger products, the tiger will go to extinction 可推知此题
答案为   B。

  3. 主旨题。根据文章第          1 句   Unless governments take necessary measures to protect 
tigers, they may disappear by 2010 及全文内容,可推知此题答案为        B。

    B 篇:不少年轻的文学爱好者梦想成为作家。作者以自己的亲身经历告诫他们:“写点
东西”与“当作家”是完全不同的两码事,那些成功或出名的作家是通过鲜为人知的艰难跋涉
走过来的幸运者。

  1. 主旨题。从第       2 段第   1 句话   The reality is that writing is a lonely, private and poor-
paying affair. For every writer kissed by fortune there are thousands more whose longing is 
never rewarded 可得到答案。

  2. 主旨题。从文章第        2 段的第    1 句可推知答案为       D。

  3. 语义理解题。从第        3 段第   2 句话   It was so hard to sell a story that barely made enough 
to eat 中可便知。

  4. 词义猜测题。从最后一段的最后两句不难猜测出                     shadow land 指的是最终目标得以实
现前的那种半信半疑的状态。


    C 篇:“麦当劳”是家喻户晓的世界著名快餐饮食品牌。本文介绍了                          Mac   and  Dick 
McDonald 两兄弟最初创业及        Kroc 购买该品牌经营权,        复制和发展“麦当劳”的一些情况。

  1. 主旨题。通读全文可知本文主要介绍                 Mac and Dick McDonald 两兄弟的最初创业及 
Kroc 购买该品牌经营权的情况,由此可知答案为                   B。

  2. 细节题。根据第        1 段第   3 句话   They had run their own businesses for years, first a 
theater, then a barbecue(烤肉) restaurant, then another drive-in 可知答案为 C。
                 中国现代教育网      www.30edu.com  全国最大教师交流平台

  3. 判断题。根据第       3 段第   2 句  He quickly saw the special attraction of the brothers’ fast-
food restaurants and bought the right to franchise(特许经营)  other copies of their 
restaurants.可作出正确判断。
  4. 主旨题。从全文可得出结论:创造力是事业成功的重要因素。


    D 篇:烟草税增加后,取得了立竿见影的效果——许多烟民纷纷戒烟。然而有些地方
却对此充耳不闻,中学生吸烟的比例居高不下。本文让我们意识到:从长远来看,通过增
加烟草税而使人们戒烟是有益于千家万户的大事。

  1. 主旨大意题:本文谈论的主要是烟草税增加后取得的明显效果以及给人们带来的益处。
A、B、D   均为文章的一个方面。

  2. 事实细节题。由第三段第一句话可知,唯一让人吃惊的是,有些州对此充耳不闻,也
就是继续保持低烟草税。

  3. 猜测词义题。由语境可知,烟草税能改善公众的健康,筹集资金,特别是能让青少年
放弃吸烟的习惯。

  4.  推理判断题。Roger      认为高烟草税是把税收负担加到了低收入的烟民身上,故对其应
保持同情态度。

  5. 推理判断题。由全文最后一句话可知,增加烟草税促使烟民戒烟,可让他们有更多的
时间与家人团聚,减少癌症和心脏病的发病率,从长远来看,这是一件有益的事。
10积分下载