网校教育资源平台

2019年高考英语(课标版)二轮复习专题突破课件:专题一 阅读理解 考点4 主旨大意

评价文档:
文档评论: 0

相关文档推荐

重庆市巴蜀中学2019届高三英语上学期期中复习试题2018110602207
免费
重庆市铜梁一中2019届高三英语9月份月考试题2018111202207
免费
重庆市铜梁一中2019届高三英语10月月考试题2018111202208
免费
高考英语专题之完形填空题的解题技巧
免费
高考英语专题之定语从句提升训练
免费
高考英语专题之主旨大意题和猜测词义题的解题技巧同步练习
免费
高考英语专题之主旨大意题和猜测词义题的解题技巧
免费
高考英语专题之直接引语变间接引语
免费
高考英语专题之完形填空题的解题技巧同步练习
免费
高考英语专题之直接引语变间接引语同步练习
免费
高考英语专题之定语从句& 状语从句
免费
2019年高考英语(课标版)二轮复习专题突破课件:专题一 阅读理解 (共5份打包)
免费
2019年高考英语(课标版)二轮复习 模拟组合练 (共10份打包)
免费
2019版高考模拟二轮专题攻略 英语(课标版)冲刺提分作业本 第一部分 模拟组合练
免费
2019版高考模拟 (二轮)(江苏英语)冲刺提分 高三话题词汇复习指路篇(共40张PPT)
免费
2019版高考模拟 (二轮)(江苏英语)冲刺提分 第三部分 终极跨界背——再 “找”语感
免费
2019版高考模拟 (二轮)(江苏英语)冲刺提分 高考真题“重组”卷
免费
2019版高考模拟 (二轮)(江苏英语)冲刺提分 高中英语写作课件how to develop your ideas(共19张PPT)
免费
2019版高考模拟 (二轮)(江苏英语)冲刺提分 工作与职业
免费
2019版高考模拟 (二轮)(江苏英语)冲刺提分 单项填空专练4组
免费

高中英语审核员

中国现代教育网
分享到:
0积分 下载
                                                 命题方式
                                                 技法点拨
                                                 跟踪集训


                                                 栏目索引


                                   高考导航


考点4 主旨大意
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                       命题方式   栏目索引

                  考点4 主旨大意
 
                                      高考导航
1.The main idea/key point of the passage is that...
2.From the passage we can know that...
3.The best title/headline of the passage must be...
4.The story mainly tells us that...
5.What does the writer mainly tell us?
6.What’s the author ’ s main purpose?
7.The last paragraph is chiefly concerned with      .
8.Which of the following statements best expresses the main idea of the 
passage?
 
                                                                             命题方式
                                                                             技法点拨
                                                                             跟踪集训


                                                                技法点拨         栏目索引

 

1.归纳文章标题                                                       高考导航
 
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                      技法点拨    栏目索引

典例1    (2018课标全国Ⅱ,D片段)
     We ’ ve all been there:in a lift, in line at the bank or on an airplane, 
                                      高考导航
surrounded by people who are, like us, deeply focused on their 
smartphones or, worse, struggling with the uncomfortable silence.
What ’ s the problem?It ’ s possible that we all have compromised 
conversational intelligence. It ’ s more likely that none of us start a 
conversation because it ’ s awkward and challenging, or we think it ’ s
 annoying and unnecessary. But the next time you find yourself a-
mong strangers, consider that small talk is worth the trouble. Experts
 say it ’ s an invaluable social practice that results in big benefits.
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                      技法点拨    栏目索引

     Dismissing small talk as unimportant is easy, but we can ’ t forget 
that deep relationships wouldn ’ t even exist if it weren ’ t for casual 
                                      高考导航
conversation. Small talk is the grease(润滑剂)for social communica-
tion, says Bernardo Carducci, director of the Shyness Research Insti-
tute at Indiana University Southeast.“Almost every great love story
 and each big business deal begins with small talk,”he explains. 
“The key to successful small talk is learning how to connect with 
others, not just communicate with them.”
     In a 2014 study, Elizabeth Dunn, associate professor of psychology 
at UBC, invited people on their way into a coffee shop. One group 
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                      技法点拨    栏目索引

was asked to seek out an interaction(互动)with its waiter;the other, 
to speak only when necessary. The results showed that those who 
                                      高考导航
chatted with their server reported significantly higher positive feel-
ings and a better coffee shop experience.“It ’ s not that talking to 
the waiter is better than talking to your husband,”says Dunn.“But 
interactions with peripheral(边缘的)members of our social network 
matter for our well-being also.”
     Dunn believes that people who reach out to strangers feel a signifi-
cantly greater sense of belonging, a bond with others. Carducci be-
lieves developing such a sense of belonging starts with small talk.
“Small talk is the basis of good manners,”he says.
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                      技法点拨    栏目索引

35.What is the best title for the text?
A.Conversation Counts
                                      高考导航
B.Ways of Making Small Talk
C.Benefits of Small Talk
D.Uncomfortable Silence
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                      技法点拨    栏目索引

思路点拨 主旨大意题。题干句意:文章最好的标题是什么?根
据第二段最后一句(专家说闲聊是一种可带来巨大益处的极有价
                                      高考导航
值的社交行为)以及最后一段最后一句(闲聊是良好举止的基础)
可知,C项“闲聊的益处”与题干要求一致,故答案为C项。A项
“会话很重要”为干扰项,错在偷换概念,conversation(会话, 交
谈)和small talk(闲谈)不是一个概念;文章没有就闲聊的方式或方
法做具体的解释,故排除B项“进行闲聊的方式”;D项“令人不
安的沉默”只是第一段提到的现象之一,而不是文章的主旨。

答案    C
                                                                             命题方式
                                                                             技法点拨
                                                                             跟踪集训


                                                                技法点拨         栏目索引

2.概括文章大意


                                                               高考导航

  
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                      技法点拨    栏目索引

典例2    (2018课标全国Ⅲ,B)
     Cities usually have a good reason for being where they are, like a 
                                      高考导航
nearby port or river. People settle in these places because they are 
easy to get to and naturally suited to communications and trade. 
New York City, for example, is near a large harbour at the mouth of 
the Hudson River. Over 300 years its population grew gradually 
from 800 people to 8 million. But not all cities develop slowly over 
a long period of time. Boom towns grow from nothing almost 
overnight. In 1896, Dawson, Canada, was unmapped wilderness(荒
野).But gold was discovered there in 1897, and two years later, it 
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                      技法点拨    栏目索引

was one of the largest cities in the West, with a population of 30,000.
     Dawson did not have any of the natural conveniences of cities like 
                                      高考导航
London or Paris. People went there for gold. They travelled over 
snow-covered mountains and sailed hundreds of miles up icy rivers. 
The path to Dawson was covered with thirty feet of wet snow that 
could fall without warning. An avalanche(雪崩)once closed the 
path, killing 63 people. For many who made it to Dawson, however, 
the rewards were worth the difficult trip. Of the first 20,000 people 
who dug for gold, 4,000 got rich. About 100 of these stayed rich men for 
the rest of their lives.
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                      技法点拨    栏目索引

     But no matter how rich they were, Dawson was never comfortable. 
Necessities like food and wood were very expensive. But soon, the 
                                      高考导航
gold that Dawson depended on had all been found. The city was 
crowded with disappointed people with no interest in settling down, 
and when they heard there were new gold discoveries in Alaska, 
they left Dawson City as quickly as they had come. Today, people 
still come and go—to see where the Canadian gold rush happened. 
Tourism is now the chief industry of Dawson City—its present pop-
ulation is 762.
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                      技法点拨    栏目索引

26.What was the main reason for many people to leave Dawson?
A.They found the city too crowded.
                                      高考导航
B.They wanted to try their luck elsewhere.
C.They were unable to stand the winter.
D.They were short of food.
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                      技法点拨    栏目索引

思路点拨 题干句意:很多人离开道森的主要原因是什么?根据
第三段第四句话第一个逗号后的部分(当他们听说在阿拉斯加州
                                      高考导航
发现了新的金矿后,他们就像当初匆忙来道森市一样,又匆忙离开
了这里)可推断出这些人匆匆忙忙离开这里去阿拉斯加州淘金去
了,又去碰运气看能不能变富。B项“他们想去别的地方碰运
气。”与原文意思相符。

 答案    B
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                       跟踪集训   栏目索引

                      巩固技能练

Passage 1(2018宁夏银川4月质检,B)             高考导航
     I am a strong believer that if a child is raised with approval, he will 
learn to love himself and will be successful in his own way.
     Several weeks ago, I was doing homework with my son in the third 
grade and he kept standing up from his chair. I kept asking him to sit
 down, telling him that he should concentrate. He sat but seconds 
later, as if he didn’t even notice he was doing it, he got up again. I 
was getting frustrated, but then I started noticing his answers were 
much quicker and accurate when he stood. Could he be more intent 
while standing?
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                       跟踪集训   栏目索引

This made me start questioning myself and what I had been raised to
 believe. I was raised to believe that a quiet, calm child was sure to 
                                      高考导航
success. This child would have the discipline to study hard, get good
 grades and become someone important in life.
     Now those same people perhaps come to realize that their kids are 
born with their own sets of DNA and personality traits, and that all 
they can do is love and accept them. As parents, throughout their 
growing years, we need to be our kids’ best cheerleaders, guiding 
them and helping them find their way.
   I have stopped asking my son to sit down and concentrate. Obviously,
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                       跟踪集训   栏目索引

he is concentrating just in his own way. We need to learn to ac-
cept our kids ’ ways of doing things. Some way may have worked 

for me but it doesn ’ t mean we need to carry it through generations. 高考导航
There is nothing sweeter than being individual and unique. It makes 
us free and happy and that ’ s just the way I want my kids to live 
their own life.
1.In the beginning, the author tried to keep his son seated in order to 
make him       .
A.finish his homework on time
B.keep silent in the room
C.pay more attention to his study
D.get right answers
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                       跟踪集训   栏目索引

2.Inspired by the case of his son, the author began to doubt       .
A.the old form of education
B.the importance of parents           高考导航
C.the relationship between kids and their parents
D.the good grades of some kids
3.According to the passage, which of the following statements is 
RIGHT?
A.We should help kids correct their wrong ways.
B.Parents should love and accept their kids.
C.Parents should study their kids’ DNA.
D.Kids should be taught to behave themselves.
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                       跟踪集训   栏目索引

4.Which of the following would be the best title of the passage?
A.Study Hard and You’ll Be Successful.
                                      高考导航
B.Be Friendly to Your Children.
C.Parents ’ Help with Their Children ’ s Study.
D.Children ’ s Success in Their Own Style.
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                       跟踪集训   栏目索引
答案    
[语篇解读] 每个人都有自己成功的方式,家长切不可将自己接

受的教育强加于孩子身上。家长要做的就是付出爱心、接受他高考导航
们。
1.C 细节理解题。根据第二段第二句“I kept asking him to sit 
down, telling him that he should concentrate.”可知,作者一再要求
孩子坐下来,告诉他要专心。concentrate与pay attention to意思相
近。 
2.A 推理判断题。根据第三段尤其是第三段第一句“This 
made me start questioning myself and what I had been raised to 
believe.”可知,作者开始怀疑旧的教育方式,故答案为A项。
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                       跟踪集训   栏目索引

3.B 推理判断题。由倒数第二段第一句可知,家长应该意识到
孩子有自己的DNA和特性,家长能做的就是爱他们并接受他们,B
                                      高考导航
项符合文章内容。
4.D 主旨大意题。由全文可知,作者以自己的经历告诉读者,每
个孩子都有自己成功的方式,家长切不可强迫他们做出改变,D项
符合文章主旨。
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                       跟踪集训   栏目索引

Passage 2(2017云南昆明高三5月适应性检测,D)
     Parents may think they’re smart about where they store medicines, 
                                      高考导航
but their kids are smarter. Nearly 60,000 young children are rushed 
to the hospital every year after getting into medicines not meant for 
them, according to a new report from Safe Kids Worldwide.
      The report finds little connection between what parents know about 
storing medicines safely and what they actually do. 9 out of 10 par-
ents know that medicines should be stored up and out of reach and 
sight, but 7 out of 10 of them admit not doing that. They leave 
medicines out on kitchen counters, sinks and sofas, believing babies 
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                       跟踪集训   栏目索引

and toddlers(学步者)aren ’ t tall enough or strong enough to reach 
them. Unfortunately, they probably can. Children as young as a 
                                      高考导航
month have ended up in an emergency department because they ’ d 
been poisoned by getting into a medicine that was left within reach.
      Most poisonings related to medicines—particularly among babies 
and toddlers—occur within their home. Kids develop rapidly and 
they want to explore their environment. At certain ages they have a 
lot of hand-to-mouth activity, and so it ’ s very common for them to 
explore their environment and then try to taste what they find.
     The new Safe Kids Worldwide report includes a survey of 2,000 par-
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                       跟踪集训   栏目索引

ents with children under age 6. While the number of children visit-
ing an emergency department for accidental poisonings had declined

 since the 2010 maximum, the decline has slowed in recent years.高考导航
      Prescription and over-the-counter medicines cause the most severe 
poisonings, but vitamins and supplements(补充品)can also cause 
problems. There are steps families can take to lower the risk of an 
accidental medicine poisoning.
5.Why are children poisoned according to the text?
A.Some of the medicines at home taste nice.
B.There is something poisonous in medicines.
C.Kids have easy access to medicines at home.
D.Kids are curious to explore the environment.
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                       跟踪集训   栏目索引

6.What can we learn from the text?
A.Vitamins and supplements can do good to kids.
                                      高考导航
B.The team made a survey of 2,000 kids under age 6.
C.600 parents surveyed could keep medicines properly.
D.Kids are usually smart at storing medicines at home.
7.What could be the best title for the text?
A.Parents’  Casual Behavior Leads to Kids Being Poisoned
B.The Number of Kids Poisoned Has Declined Lately
C.Nearly 60,000 Children Are Poisoned by Medicines
D.Kids Are Facing the Risk of Being Poisoned at Home
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                       跟踪集训   栏目索引

答案    
[语篇解读] 本文主要介绍了由于父母存放药品不当导致孩子
                                      高考导航
药物中毒的调查结果。
5.C 细节理解题。根据第一段第一句话和第二段中“Unfortu-
nately, they probably can.”可知,孩子中毒是因为他们在家里能
拿到药品,故选C项。
6.C 细节理解题。根据第二段中“but 7 out of 10 of them admit 
not doing that”和第四段第一句话可知,在采访对象中只有2000×
0.3=600人能够恰当地存放药品,故选C项。
7.A 主旨大意题。通读全文可知,这项调查结果表明由于父母存放
药品不当导致孩子药物中毒,故选A项。
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                       跟踪集训   栏目索引
                     拓展提升练

Passage 1(2018福建毕业班质量检测,B)
     If you thought pilots dimmed(调暗)the lights before take-off to give 高考导航
you some shut-eye, think again. Believe it or not, the dim lighting 
could actually help save your life in case of a plane emergency.
     The dimmed lights before taking off and landing are a flight precau-
tion used to help passengers’ eyes adjust more quickly during an e-
mergency evacuation. “Going from a brightly lit environment to 
one that ’ s completely dark would require some time for our eyes to 
focus and see the evacuation slide,” Alice Theriault, service direc-
tor for Air Canada wrote in a press statement. “Since we need to 
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                       跟踪集训   栏目索引

have all the seconds on our side in the event of an emergency, dim-
ming the lights is one of many steps we take to ensure the safety of 
                                      高考导航
our customers.”
     The phenomenon that your eyes see those strange speckles (斑点) as
 your sight adjusts to a dark place after being in a light place is 
called dark adaptation. It normally takes our eyes about 20 to 30 
minutes to see best in a dark room. The brighter the lights, the 
longer it takes for our eyes to adjust, which is why dimming the 

plane lights could shorten your dark adaptation time since you haven ’ t 
been sitting under fluorescent bulbs (荧光灯) all flight.
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                       跟踪集训   栏目索引

     Not only does dimming lights add valuable time to the evacuation 
process, but it reduces the tension in your eye muscles if you need to
                                      高考导航
 look outside, or see the emergency lighting along the passage.“It 
helps keep you in the right direction,”Patrick Smith, an airline pilot
 and author of Cockpit Confidential told The Telegraph.“It also 
makes it easier for flight attendants to assess any outside risks, such 
as fire or debris, which might affect an evacuation. So next time a 
pilot dims the lights, just know it ’ s for your safety, even though it 
creates a gentle atmosphere for your take-off into the sky.”
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                       跟踪集训   栏目索引

1.The lights are turned down before take-off to help passengers         .
A.take a short break
                                      高考导航
B.escape in time of emergency
C.create a warm atmosphere
D.adapt their eyes to the bright environment
2.What is one of the roles of shortening dark adaptation time?
A.Slowing down the landing.
B.Adjusting the plane lights.
C.Keeping passengers calm. 
D.Helping the crew assess outside risks.
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                       跟踪集训   栏目索引

3.What does the underlined word “It” in the last paragraph refer 
to?
                                      高考导航
A.Dimming lights.   B.The evacuation process. 
C.Reducing tension.     D.The passage.
4.What is the text mainly about?
A.A tip for air travel. 
B.An emergency event on a plane.
C.A warning message on a plane.
D.An explanation of an airline safety measure.
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                       跟踪集训   栏目索引

答案    
[语篇解读] 本文为说明文,介绍了飞机在起飞或降落之前把灯
光调暗的原因。                               高考导航
1.B 事实细节题。本题题干意为:在飞机起飞之前将灯光调暗
是为帮助乘客      。根据第一段尤其是该段最后一句(信不信
由你,将灯光调暗有助于你在紧急情况下逃生。)可知答案为B
项。A:短暂休息;C:创造一种温暖的气氛;D:使他们的眼睛适应明
亮的环境。
2.D 事实细节题。本题题干意为:缩短“黑暗适应”的时间的
作用之一是什么?根据最后一段中的“It also makes it easier for 
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                       跟踪集训   栏目索引

flight attendants to assess any outside risks, such as fire or debris, 
which might affect an evacuation.”可知答案为D项(帮助机组人

员判断外面的危险)。A:减缓着陆速度;B:调节飞机灯光高考导航            ;C:使乘
客保持平静。
3.A 词义猜测题。本题题干意为:最后一段中的画线词“It”指
代什么?画线词It指代上句中的“dimming lights”以避免重复,故
答案为A项。
4.D 主旨大意题。本题题干意为:本文主要是关于什么的?本文
是对航空中的一项安全措施——在飞机起飞或降落前将灯光调
暗——进行解释的,故答案为D项。A:一个乘飞机旅行的忠告;B:在
飞机上的一次紧急事件;C:在飞机上的一种警报。
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                       跟踪集训   栏目索引

Passage 2(2017福建泉州高三5月教学质量检测,D)
     Do you like eating processed meat? If you do, think twice now if 
you want to eat such meat for the sake of your health. Why? It高考导航 ’s be-
cause eating processed meat can cause cancer, World Health Orga-
nization (WHO) experts said last Monday.
     Processed meat is meat that has been preserved by salting, smoking, 
drying or canning. Experts from the WHO ’ s International Agency 
for Research on Cancer (IARC) in Lyon, France studied 800 pa-
tients. The experts connected processed meat, such as hot dogs and 
bacon, with at least three kinds of cancer. A person who eats 50 
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                       跟踪集训   栏目索引

grams of processed meat per day—about two pieces of bacon—in-
creases his or her risk of bowel(肠) cancer by 18 percent.
                                      高考导航
     The IARC has included processed meat on its Group 1 list, for 
which there is “enough evidence” of connection with cancer. To-
bacco is also on the Group 1 list.
     WHO experts also said red meat, including beef, lamb and pork, is 
“probably” carcinogenic (致癌的) to humans. Dr. Kurt Strait is 
with the IARC.He said in a statement that the risk of cancer increas-
es with the amount of meat a person eats. Health experts in some 
countries advised against eating large amounts of red and processed 
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                       跟踪集训   栏目索引

meat. But those suggestions had been centered on the increased risk 
of heart disease and obesity.
                                      高考导航
     However, meat industry groups protest the result of the WHO study.
 They say that meat is part of a balanced diet. They also say the 
causes of cancer are broad, and include environment and lifestyle 
factors.
     The WHO report cites the Global Burden of Disease project, which 
shows that diets high in processed meat lead to 34,000 cancer deaths
 per year worldwide.
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                       跟踪集训   栏目索引

5.It can be inferred that the items on the Group 1 list of the IARC
         .
A.are all processed foods             高考导航
B.aren’t often eaten by people
C.are the most dangerous to humans
D.can greatly increase the risk of cancer
6.Dr. Kurt Strait would agree that      .
A.people should eat less meat
B.a balanced diet should have no meat
C.processed meat is better than red meat
D.eating large amounts of meat causes heart disease
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                       跟踪集训   栏目索引

7.What can take the place of the underlined word “protest”?
A.learn from      B.disagree with
                                      高考导航
C.take interest in   D.pay attention to
8.What can be used as the best title of the passage?
A.WHO: processed meat can cause cancer
B.The importance of having a balanced diet
C.Eating too much red meat is bad for humans
D.Scientists found the causes of some kinds of cancer
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                       跟踪集训   栏目索引

答案    
[语篇解读] 本文是说明文。世界卫生组织的一项研究表明,加
                                      高考导航
工过的肉类食品可以致癌。
5.D 推理判断题。根据文章第三段中的for which there is “e-
nough evidence” of connection with cancer可知选D。 
6.A 推理判断题。文章倒数第三段中讲到Dr. Kurt Strait说人们
患癌症的风险随着食肉量的增加而增加,也就是说少吃肉会降低
患癌症的风险,由此可知Dr. Kurt Strait会赞同人们少吃肉。
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                       跟踪集训   栏目索引

7.B 词义猜测题。根据前面的However一词以及后文中生产厂
家所讲的肉类食品是均衡饮食的一部分以及导致癌症的原因有
                                      高考导航
很多可知,肉类加工业的人士不认同世界卫生组织的研究结果。
8.A 主旨大意题。本文主要讲的是世界卫生组织的一项研究表
明,加工过的肉类食品可以致癌,由此可知A项作为文章标题最
佳。
0积分下载