网校教育资源平台

高考英语阅读理解解题技巧 (1)

评价文档:
文档评论: 0

相关文档推荐

重庆市中山外国语学校高2019届模拟训练英语之语法填空 【word版无答案】 (共10份打包) (10份打包)
免费
重庆市中山外国语学校高2019届模拟训练英语语法填空(八)【word版无答案】
免费
重庆市中山外国语学校高2019届模拟训练英语语法填空(三)【word版无答案】
免费
重庆市中山外国语学校高2019届模拟训练英语语法填空(五)【word版无答案】
免费
重庆市中山外国语学校高2019届模拟训练英语语法填空(六)【word版无答案】
免费
重庆市中山外国语学校高2019届模拟训练英语之语法填空 【word版无答案】 (共10份打包) (10份打包)
免费
重庆市中山外国语学校高2019届模拟训练英语语法填空(十)【word版无答案】
免费
重庆市中山外国语学校高2019届模拟训练英语语法填空(一)【word版无答案】
免费
重庆市中山外国语学校高2019届模拟训练英语语法填空(二)【word版无答案】
免费
重庆市中山外国语学校高2019届模拟训练英语语法填空(七)【word版无答案】
免费
重庆市中山外国语学校高2019届模拟训练英语语法填空(四)【word版无答案】
免费
重庆市中山外国语学校高2019届模拟训练英语语法填空(九)【word版无答案】
免费
重庆市中山外国语学校高2019届模拟训练英语阅读理解(四)【word版无答案】
免费
重庆市中山外国语学校高2019届模拟训练英语阅读理解(十)【word版无答案】
免费
重庆市中山外国语学校高2019届模拟训练英语阅读理解(一)【word版无答案】
免费
重庆市中山外国语学校高2019届模拟训练英语之阅读理解【word版无答案】 (共10份打包) (10份打包)
免费
重庆市中山外国语学校高2019届模拟训练英语阅读理解(五)【word版无答案】
免费
重庆市中山外国语学校高2019届模拟训练英语阅读理解(七)【word版无答案】
免费
重庆市中山外国语学校高2019届模拟训练英语之阅读理解【PDF版无答案】 (共10份打包)
免费
重庆市中山外国语学校高2019届模拟训练英语阅读理解(九)【word版无答案】
免费

高中英语审核员

中国现代教育网
分享到:
4积分 下载
阅读理解
解题技巧
           阅读理解
   是英语能力培养的重点项目,是考试
的一个重要题型,分值高、题量大。阅读
理解考查的根本是检验学生对有关信息的
加工能力。
   阅读理解能力的重要标志是阅读速度
和理解力的正确率。
   因此,阅读理解的功夫应下在平时。
多分析题型,多了解考点,真正做到有的
放矢,提高命中率。
v 辽宁2010考纲要求考生能读懂有关日常
  生活话题的简短文字材料,例如公告、
  说明、广告以及书﹑       报﹑ 杂志中关于一
  般性话题的简短文章,并能从中获取相关
  的信息。
v 1 ﹑ 理解主旨和要义 
v 2 ﹑ 理解文中具体信息
v 3 ﹑ 根据上下文推断生词的词义
v 4 ﹑ 作出简单判断和推理
v 5 ﹑ 理解文章的基本结构
v 6 ﹑ 理解作者的意图﹑     观点和态度
因此有关阅读理解题目主要
有以下几种:

 命      主旨大意型
  
 题
        事实细节型                  
  
 类
        词  义  猜  测   型
        推  理  判   断  型
           主旨大意题

 干扰项 可能是文中某个具体事实或细节。
 干扰项 可能是从文中某些 (不完全的) 事 
     实或细节片面推出的错误结论。
 干扰项 可能属非文章事实的主观臆断。
(正确答案) : 据文章全面理解
而归纳概括出来的;不能太笼
统、言过其实或以偏概全。
主旨大意题的常见的提问形式:

1)What does the writer mainly tell us? 
2)Which of the following can summar-
ise the main idea of  this text?
3)Which of the following best expresses 
the main idea?
4)Which is the subject discussed in the 
text?
6)What’s the best title for this passage?
阅读理解基础训练

                     Basic Training

                            ---主旨大意题
Passage 1
        In spite of the fact that cars from Germany 
and Japan are flooding the American market, 
Ford, General Motors and Chrysler are employing 
more workers than ever before. The flood of 
cheaper for-eign cars has not cast American 
autoworkers their jobs as some experts predicted. 
Ford operates as far as Asia, and General Motors is 
considered Australian’s biggest employer. Yet 
General Motors has its huge American work force 
and employs hundreds of people every day to meet 
the needs of an insatiable(不能满足的)society.
                         练习题  解释   细节题
Question: Which of the following 
  statements best expresses the main idea of 
  the paragraph
A.   GM is one of the largest car 
  producers.
B.   Ford operates not only in the U.S.A., 
  but also in Asia.
C. The foreign cars have not taken away 
  the jobs of American autoworkers.
D. The flood of the cheaper foreign cars is 文章 解释
  terrible for American autoworkers.
【解析】答案为C。take sth. away 
of sb.和 cast sb. sth. 的意思相似。   
   本段落以一、二句引出要表达的
主题,在主题句出现后,再举例子陈
述细节或继续论证。
   寻找主题句往往是做好此类题的
关键。每段的主题句(常在首句、尾
句、首尾句、段落中和归纳分析)一
般都用来表示一个段落的主旨大意。
                       文章
               解题原则:忠实于原文上下文及
事       全篇的逻辑关系,决不能主观臆断。

实              文章中心是论点,事实细节是论
        据或主要理由;有关细节的问题常对
细       文中某个词语、某句子、某段落等细
        节及事实进行提问,所提问题一般可
节       直接或间接在文章中找到答案。
型              提问的特殊疑问词常有:what, 
        who, which, where, how, why 等。
            事实细节题
     干扰项 范围过大、过小 。
     干扰项 偷换概念。
     干扰项 正误并存,某个分句是正确的。
解题方法 : 原文定位法。
1. 查读法:带着问题寻找答案,把注意力集中
  在与who, what, when, where问题有关的细节
  上。
2.  细心!
  在阅读理解中,要求查找主要事实和特
定细节问题常有以下几种命题方式:
 1)Which of the following 
  statements is true?
 2)Which of the following is 
  not mentioned in the text?
3)The author ( or the 
 passage) states that___.
4)According to the 
 passage, when ( where, 
 why, how, who, what, 
 which, etc.)___?
阅读理解基础训练

                   Basic Training

                          ---事实细节型
 Q1) ____ calories are required to raise the 
temperature of 5kg of water from 35℃to 
90℃.
   Q2)   Which statement is TRUE according to A. 55         B. 175         C. 325           D. 275
the chart above?
                                文章  解释
A.   A child aged 8 requires more than 3 times the 
amount of calories that a baby does.                         
B.   A boy aged 16 requires nearly twice the amount 
of calories that a boy aged 8 does.                            
C.   An office worker requires the same amount of 
calories per day as a woman feeding a baby does.  
D.   A farmer requires nearly 1.5 times the amount 
of calories that an office worker does.
 Passage2 
        The human body is a living machine, and 
  like all machines, it needs fuel to supply it 
  with energy. That is the food we eat. But how 
  much do we need to stay healthy? The energy 
  value of food is usually measured in calories. 
  A calorie is the amount of heat required to 
  raise the temperature of 1kg of water by 1℃. 
  The number of calories people need per day is 
  different, as the chart shows……第三节 练习题 解释
             CALORIES NEEDED PER DAY
Baby                       750 Office worker                                       2,700
Child aged 8           2,100       Woman feeding baby                          2,700
Man over 70           2,100 Boy aged 16                                          3,000
Woman                   3,600 Farmer                                                 2,600
【解析】答案为 D 。          文章
   根据文章细节内容,计算公式
为:  (90-35)×5×1=275

【解析】答案为 C 。
   根据文章图表,依次验证A、B
、C、D 四个答案的内容是否正确
。很易找出 C 符合图表内容。
              同义法 常在词或短语之间有并列
词      连词and或or,它们连接的两项内容在含
       义上是接近的或递进的,由此可以推测
       。
义             反义法  如  hot and cold, give and 
       receive等,或前句为肯定,后句为否定
猜      。总之,词与词间都起着互为线索的作
       用。
测             释义法  对文章中的生词用定语(
       从句)、表语甚至于用逗号、破折号等
型      标点符号引出并加以解释说明。
              情景推断法、代词替代法等
   做题要领
1)文中找线索或信息词;
2) 根据熟悉的词及词义
判断新单词之意;    
3)根据上下文判断新词
汇在特定句中确切意思。
4. 特别注意熟词新意!
阅读理解基础训练

                     Basic Training

                                 ---词义猜测型
Q:  Which of the following is closest in meaning 
to the underlined word “illiterate” 
        A. repeat                               B. reiterated    
        C. uneducated                      D. sick  解 释
Passage3:    Most women in Ghana —— 
the educated and illiterate, the urban and 
rural, the young and old work to earn an 
income in addition to maintaining their 
roles as housewives and mothers. Their 
reputation for economic independence, 第四节
self-reliance, and hard work is well known 
and well deserved(应得的,值得的).  
解 释  本题答案选C
      这段文字中讲到加纳这个国家中             
的大多数妇女,受过教育的  (
educated)和没有受过教育的 (
illiterate);住在城市的 (urban
)和住在农村的(rural),年轻的
(young)和年长的(old)正好是一
对对反义词。因此选 C 项。
            推理判断题:高考重头戏,20
推    个题中常有6-8个,着重考查学生
     归纳概括、逻辑推理等综合能力
理    。
            透过现象看本质,领悟作者思
判    想倾向、观点、立场、语气及态
     度等。
断          以原文内容为前提,据作者的
     观点理论(非考生观点),客观地对文
型    中未明显说明的现象或事例给予合
     理的逻辑推断,做出一定解释。
推理判断题(做题要领)
     既要求学生透过文章表面
 文字信息推测文章隐含意思
 ,又要求学生对作者的态度
 、意图及文章细节的发展作
 正确的推理判断,力求从作
 者的角度去考虑,不要固守
 自己的看法或观点。
推理判断型常见的命题方式有:

1.  The passage implies (暗示) 
 that_______.
2. We can conclude (得出结论) from 
 the passage that_____.
3.Which of the following can be 
 inferred (推论)?
vWhat is the tone (语气) of 
 the author   ?
vWhat is the purpose (目的) 
 of this passage?
vThe passage is intended to 
 _____.
vWhere would this passage 
 most probably appear?        
阅读理解基础训练

                               Basic Training
                  ---推理判断型
  Passage4 
           The concept (n. 观念 ) of personal choice in relation to 
  health behaviors is an important one. About 90 percent 
  of all illnesses might be preventable if individual (n. 个人 ) 
  made sound ( adj. 健康的 ) personal health choices based 
  upon present (adj.现在的) medical knowledge.
          We all enjoy our freedom of choice and do not like to 
  see it limited when it is within the legal (adj. 法律的 ) and 
  moral boundaries ( n.界限 ) of society. The structure of 
  American society allows us to make almost all our own 
  personal decisions that may affect our health. If we do 
  desire, we can smoke , drink much, refuse to wear seat 
  belts, eat whatever food we want, and live a completely 
  sedentary (adj. 久坐的,劳心的 ) lifestyle without any 
  exercise.                    练习题   解释   P5
Q:    The concept of personal choice 
about health is important 
because____.

    A. personal health choices help cure most 文章
illnesses.
    B. it helps raise the level of our medical 
knowledge. 
    C. it is basic to personal freedom in 
American society.
   D. wrong decisions could lead to poor 
health.
解析:据前两句可以得知
,不良的选择会导致健康
状况变坏,因此答案选 D 
。选出的答案一定要在原
文中找到依据或理由,不
能只凭常识或自己主观胡
乱推测。
                文章
  Passage5           练习题 解释 总结
                A teacher who continually draws 
 attention to rewards or who hands out 
 high grades for ordinary achievement 
 (n.成绩 ) ends up with uninspired 
 students.
        Eisenberger holds (vi.认为). As an exa- 
 mple of the latter (adj. 近来的 ) point ( n.观点 ), 
 he notes ( vi.特别指出 ) growing  efforts at 
 major universities to tighten ( v.使变得更紧 ) 
 grading standards (及格标准 ) and restore ( 
 vt.恢复使用 ) failing grades (不及格分数或标准 ).
Q:          It can be inferred from the passage that 
  major universities are trying to tighten their 文章
  grading standards because they believe_____.

A. rewarding poor performance ( n.成绩  ) may kill 
  the creativity of students .
B. punishment is more effective than rewarding. 

C. failing (v. 给…不及格  ) uninspired students helps 
  improve their overall (adj.全面的  ) academic (adj.学
  校的 ) standards.

D. Discouraging ( vt.使…失去信心 ) the students’ 
  anticipation ( n.预期之事物 ) for easy rewards is a 
  matter of urgency ( n.紧急 ).
  解析:  问题是文中 Eisenberger 举的一
个例子,通过例证题目的考点分析, 我们知
道一般例子前后总结性的话(论点)是解决
问题的关键,这样我们就可以判断出该例要
说明的问题……(答案:A)

 The topic sentence: A teacher ends    up 
with uninspired (without creativity) 
students.
                               文章
译: 假设老师总让学生关注奖励,或对表现
一般的学生也给高分,那么学生们最终都会
不求进取,没有灵感及想象力。
   我们发现命题者越来越注重考查
  学生把握全文及中心思想的能力
  及推理判断能力及事实细节题,
  因此阅读理解题目更为重要的是:
          主旨大意型
summary   事实细节型
          推理判断型
  Conclusion:


    *      Pay attention to the usage of the Cleft 
  Sentence and Non-Predicate Verbs.

    *     Learn  to  apply  these  skills  to finish 
  exercises on Reading Comprehension.
   ThankThank      YouYou
Your Advice is welcome


    Success’s ahead!
4积分下载