网校教育资源平台

人教版新课标 高考英语第一轮复习教案 ---- 必考词汇2

评价文档:
文档评论: 0

相关文档推荐

浙江省杭州市2019届高三英语上学期模拟卷一201812130280
免费
2019高考英语二轮复习600分策略专题2七选五阅读课件20181216246
免费
天津专用2019高考英语二轮增分策略考前冲刺卷一20181216342
免费
2019高考英语二轮复习600分策略专题2七选五阅读素能强化20181216210
免费
浙江省杭州市2019届高三英语上学期模拟卷三201812130279
免费
浙江省杭州市2019届高三英语上学期模拟卷二201812130278
免费
天津专用2019高考英语二轮增分策略专题四阅读表达课件201812163134
免费
2019高考英语二轮复习600分策略专题2七选五阅读即时巩固2018121629
免费
天津专用2019高考英语二轮增分策略考前冲刺卷二20181216341
免费
天津专用2019高考英语二轮增分策略专题四阅读表达优选习题20181216362
免费
浙江省杭州市2019届高三英语上学期周末自测卷(打包6套)
免费
(天津专用)2019高考英语二轮增分策略专题二完形填空(课件试题)(打包8套)
免费
(江苏专用)2019高考英语二轮增分策略专题二完形填空(课件试题)(打包8套)
免费
(江苏专用)2019高考英语二轮增分策略专题四任务型阅读(课件试题)(打包8套)
免费
内蒙古开鲁县蒙古族中学2018_2019学年高二英语上学期期中测试试题(打包9套)
免费
2019高考英语二轮复习600分策略专题5书面表达(课件试题)(打包12套)
免费
2019高考英语二轮复习600分策略专题3完形填空(课件试题)(打包12套)
免费
(江苏专用)2019高考英语二轮增分策略专题五书面表达(课件试题)(打包16套)
免费
2019高考英语二轮复习600分策略专题1阅读理解(课件试题)(打包13套)
免费
浙江省杭州市十八中2019届高三英语上学期周末检测卷(打包13套)
免费

高中英语审核员

中国现代教育网
分享到:
0积分 下载
                  中国现代教育网     www.30edu.com  全国最大教师交流平台

  1. apart from 的两种不同含义
  2. appeal to 的几种重要含义
  3. approach 与 way, method 等词在搭配上的不同


  1. adequate adj. 足够的,适当的 
      be adequate for… 对……足够的,充分的 
      be adequate to do sth. 充分/足够做…… 
      be adequate to/for… 对于……是适合的,适当的 
【派】adequately   adv. 足够地,适当地
【例句】
    1)Our accommodation is not adequate. 我们的住房不太够用。
    2)Their earnings are adequate to their needs. 他们挣的钱足够用。
状元典例
    I hope I will not be called on in class as I’m not yet ________ prepared. 
    A. attentively      B. readily      C. actively      D. adequately
    答案:D
    思路分析:句意:我希望在课堂上不会被提问到,因为我没有做好充分准备。
attentively 注意地,专心地;readily   准备好地;actively    积极地;adequately  充分地、充足地,
所以   D 项符合句意。
  2. adjust   v. 调整,(使)适应
          调整:adjust the watch 把表拨准 
      vt.  校正:adjust the errors 校正误差 
          使适应:adjust oneself in the school 适应学校生活 
      vi. 适应:adjust to new life 适应新的生活 
【派】adjustment   n. 调整,适应


【例句】[来源:学科网]
    1)He adjusted the watch.他校对手表。
    2)The body quickly adjusts(itself)to changes in temperature. 身体迅速(自行)调节
以适应气温的变化。
状元典例    1
    She tried her best to ______ the life there, but failed to make any ______.
    A. adjust to; senses       B. adapt to, trouble
    C. adapt to; effort        D. adjust to; difference
    答案:D
    思路分析:句意:她尽力去适应那里的生活,但没有取得任何改变。adjust                            to 适应,
调节;make difference 产生影响,起作用。
状元典例    2
    He soon adjusted ______army life.
    答案:to
    思路分析:句意:他很快适应了部队生活。
  3. admit  v.  承认;接纳;容许
                  中国现代教育网     www.30edu.com  全国最大教师交流平台

                        sth. 
       admit(承认)+      doing / having done sth. 
                        that… 
             admit sb. to / into 接受某人进入 
       允许    sb. be admitted to / into 某人被允许进入 
             sb. be admitted as… 某人作为……被接纳 
       容许:admit of sth. 容许某事物,对某事物留有余地 
【例句】
    1)He admitted his mistake.
    = He admitted making a mistake.
    = He admitted that he had made a mistake.
    他承认犯了错误。
    2)He was admitted into/to Beijing University. 他被北京大学录取了。
    3)The plan does not admit of improvement. 这项计划已无改进余地了。
状元典例    1
    If you leave the club, you will not be ______ back in.
    A. received      B. admitted       C. turned       D. moved
    答案:B
    思路分析:句意:如果你离开俱乐部,你将不会被允许返回。admit                             someone   to/ 
into…相当于:to allow someone to join an organization, club, etc. 允许某人加入某个组织,俱
乐部等。
状元典例    2
    He ____________________________(承认打破了窗户).
    答案:admitted breaking the window
  4. advantage  n. 优点;优势,有利条件
           take advantage of  利用 
           have the advantage of…  有……的优势 
       n. 
           have an advantage over sb.  比某人占优势 
           to one’s advantage  对某人有好处 
       vt. advantage sb.  使某人受益 
【反】disadvantage   n. 不利条件
      put sb. at a disadvantage/sb be at a disadvantage  置某人于不利 
      to sb.'s disadvantage  对某人不利  
【例句】
    1)Is there any advantage in getting there early?  早到那里有什么好处吗?
    2)They t ook full advantage of the hotel's facilities. 他们充分利用旅馆的设备。
    3)He has the advantage of a ste ady job. 他有工作稳定的有利条件。
    4)Rich has an advantage over you since he can speak German. 
    Rich 比你占优势,因为他会讲德语。
状元典例
    He was a much older player but he had the great ________ of experience.
    A. interest        B. success        C. advantage       D. honor
    答案:C
    思路分析:句意:他是一个年龄稍大点的选手,但他有很大的经验优势。interest                            兴趣; 
                  中国现代教育网     www.30edu.com  全国最大教师交流平台

success 成功;honor 荣誉。
  5. advocate  vt. 提倡,拥护;    n. 提倡者,拥护者
       vt. advocate +(doing)sth. 拥护/主张/提倡(做)某事 
       n. advocate of sth.  ……的支持者/ 提倡者/   辩护者 
【例句】
    1)Do you advocate banning cars in the city centre?
    你支持禁止汽车在市中心通行这一主张吗?
    2)This judge is a strong advocate of the reform.   
    这位法官是这项改革的坚决拥护者。
状元典例
    The car salesman took the customer for a driver in the new model in order to _____ its 
improved features.
    A. advocate    B. demonstrate    C. exhibit    D. reveal
    答案:B
    思路分析:demonstrate(=show clearly by giving proof or example)以实物说明,示范,
展示。The salesman demonstrated the new personal computer. advocate 拥护,提倡;exhibit 展
览,陈列;reveal    揭示,暴露。
  6. affect  vt. 影响;感动;(指疾病)侵袭
       affect sb 影响/ 感动某人 
       be deeply affected by  因……而深受感动 
【联想】effect    n. 影响
        have an effect on sb.  对某人有影响/起作用 
        bring/put sth. into effect  使某物开始生效 
        come into effect  开始生效 
        in effect  在生效,在起作用 
        effective  adj. 有效的;起作用的 
【例句】
    1)The climate affected his health.  =The climate had an effect on his health. 
    气候影响了他的健康。
    2)The disease has affected his lungs. 这种病已侵及他的肺。
    3)The new system will soon be put into effect. 新系统即将启用。
    4)Some ancient laws are still in effect. 有些古时的法律现在仍然有效。
    5)The law is no longer effective. 该法令已失效。
状元典例 
    With the government's aid, those _______ by the earthquake have moved to the new 


settlements.[来源:Zxxk.Com]
    A. affect          B. affecting        C. affected        D. were affected
    答案:C
    思路分析:句意:在政府的帮助下,那些受到地震影响的人已经搬到新的定居点。用
affect 的过去分词形式作主语        those 的后置定语,首先排除         A 项,因为    A 项不能作定语;
those 与 affect 之间存在逻辑上的被动关系,故排除             B 项;如选    D 项,需在    were affected 前
加  who/that 以引导定语从句,先行词在定语从句中作主语,不能省略引导词;被修饰词
those 与 affect 之间存在逻辑上的被动关系,需用过去分词,故答案为                    C 项。
                  中国现代教育网     www.30edu.com  全国最大教师交流平台

  7. afford  v. 买得起,(经济/时间上)负担得起;提供
       有足够的时间/钱去做……            afford (to do) sth. 
       提供,给予       These trees afford a pleasant shade. 这些树提供了荫凉。 
【例句】
    1)I can't afford a holiday this summer. 今年夏天我无法度假。
    2)They walked because they couldn't afford(to take)a taxi.
    他们因为坐不起计程车而步行。
状元典例
    Her mother is in hospital and her father is out of work. How can she ____ to eat out every 
night?
    A. offer      B. afford      C. buy      D. pay
    答案:B
    思路分析:句意:她妈妈在住院,她爸爸失业了。她怎么能负担得起每天晚上在外面
吃饭呢?offer    主动提出,提供;pay to do      花钱做……


  8. after all  毕竟,终究[来源:学*科*网 Z*X*X*K]
【辨析】after all, at all, in all, above all, all in all
      after all 毕竟,终究    
      at all 究竟,根本(用于问句、条件句及肯定句中表强调) 
      not…at all 根本不 
      in all 总共 
      above all 首先,最重要的;尤其 
      all in all 总的来说,总而言之 
【例句】
    1)He did climb down after all. 最终他屈服了。
    2)Whatever is worth doing at all is worth doing well.  任何值得做的事就值得做好。
状元典例    1
    Why are you so anxious? It isn’t your problem ______.
    A. on purpose       B. in all       C. on time       D. after all
    答案:D
    思路分析:句意:你为什么担心呢?毕竟那不是你的问题。on                        purpose 有意地;in   all 总
共;on time 准时;after all 毕竟,终究,别忘了,到底。 
状元典例    2
    There are six people ______in my family. 
    答案:in all 
    思路分析:句意:我家有六口人。
状元典例    3
    All ______,it was a wonderful experience.
    答案:in all
    思路分析:句意:总的来说,这是一次很愉快的经历。
  9. aim  n. 目标,目的;v.     瞄准
                  中国现代教育网     www.30edu.com  全国最大教师交流平台

                       What is your aim in life? 你的生活目标是什么? 
        n. 目标,目的         
                      achieve his aim 实现了他的目标 
            aim high  目标高远 
            aim at sth. =take aim at sth.  瞄准某物 
        v. 
            aim at doing / aim to do  打算/力求做…… 
            aim his gun at…  用枪瞄准…… 
【例句】
    1)He aimed(his gun)at the target, fired and missed it. 
    他(用枪)瞄准目标开火,却未打中。
    2)We must aim at increasing/to increase exports. 我们要力求增加出口货物。
    3)Take careful aim(at the target)before firing. 开火之前仔细瞄准(目标)。
状元典例    1
    The NBA star Yao Ming wants to set up a Hope Project School, ________ poor children in 
remote areas to receive education.
    A. aims at helping   B. aiming at helping   C. aims to helping   D. aimed to help
    答案:B
     思路分析:句意:NBA         球星姚明想建一所希望学校,旨在帮助那些偏远地区的贫穷
的孩子接受教育。首先排除            C、D  两项;因为这两项没有“旨在”的意思。本题考查分词作
状语,但逻辑主语是前面一句话,逻辑主语与                    aim at 之间在逻辑上为主动关系,故用现在
分词形式,故答案为         B 项。如选    A 项,应被认为是一非限制性定语从句,但当先行词在定
语从句中作主语时,关系代词不能省略。
状元典例    2
    我的话并非是针对你说的。
    My remarks were not aimed ____you.
    答案:at
  10. allow v. 允许,准许
             doing sth.  允许做某事 
    allow +   sb. to do sth. / sb. be allowed to do sth. 允许某人做某事 
             sb. sth.  允许某人有某物 
【联想】
     allow for sb./sth. 把某人[某物考虑在内 
     allow sth. to sb.=let sb. have sth. 让某人得到某物 
【例句】
    1)Passengers are not allowed to smoke. 乘客不得吸烟。
    2)Their teacher allowed them three days for the assignment. 
    他们的老师给他们三天时间完成作业。
    3)It will take you half an hour to get to the station, allowing for traffic delays. 
    把路上的耽搁算进去,你要用半小时才能到车站。
状元典例    1
    Mary wanted to travel around the world all by herself, but her parents did not _____her to do 
so.
    A. forbid       B. allow       C. follow       D. ask
                  中国现代教育网     www.30edu.com  全国最大教师交流平台

    答案:B
    思路分析:句意:玛丽想自己周游世界,但她的父母不允许她那么做。该题主要考查
词语辨析和上下文的逻辑关系,其中                but 和 not 是两个关键词。
状元典例    2
    —Can I smoke here?
    —Sorry. We don't allow _____here.
    A. people smoking      B. people smoke      C. to smoke      D. smoking
    答案:D
    思路分析:句意:——这里允许吸烟吗?——抱歉,这里不允许吸烟。allow——允许,
这个词的用法如下:allow sb. to do sth.;allow doing sth.  ,如:We don’t allow talking loudly 
in the hall.由此可知 allow 后有宾语时应用      to do,没有时用    doing。
  11. alternative  adj. & n. 供选择的; 供选择的东西
        the only alternative 唯一选择 
        have no alternative but to do 
        =have no choice but to do 除……外别无选择 
        the alternative of going or staying 去留之间的抉择 
        alternative ways 可供选择的两种方法 
【派】alternatively   adv.  可选择地,作为一种选择,两者挑一地
【例句】
    1)There appears to be no alternative. 似乎没有别的选择。
    2)Have you got an alternative suggestion? 你有没有其它的建议?
    3)We could take the train or alternatively go by car. 
    我们可以坐火车去,        也可以坐汽车去。
状元典例
    As there is less and less coal and oil, scientists are exploring new ways of making use of 
______ energy, such as sunlight, wind and water for power and fuel.
    A. primary       B. alternative      C. instant         D. unique
    答案:B
    思路分析:句意:由于石油和煤炭越来越少,所以科学家们正在探索新的方法利用能
源,如利用太阳能,风能和水能等可替代性能源做动力和燃料。A.                             primary 主要的,初期
的,根本的;B.          alternative 可替代的,两者择一的;C.           instant 立即的,立刻的;D. 
unique 独特的,唯一的。
  12. anyhow/anyway  adv. 无论如何,不管怎样;随便地,草率地
【例句】
    1)Well, anyhow, I got into the room.后来不管怎么着,我还是进了屋。
    2)Anyhow I must finish this job today.无论如何,我今天要完成这项工作。
    3)He dumped the tools in the box just anyway.他把工具随随便便往箱子里一扔。
状元典例    1
    There is not much time left, but ________ we must get there in time.
    A. somehow      B. somewhat    C. however      D. anyway
    答案:D
    思路分析:句意:剩下的时间不多了,但即使如此,我们必须及时到那里。anyway—
whatever the facts may be; in spite of this; at least 无论如何、即使如此、至少。又如:It’s too 
                  中国现代教育网     www.30edu.com  全国最大教师交流平台

late now, anyway. 无论如何现在已经太迟了。            Anyway, you can try. 至少你可以试试。
somehow—in  some way; by some means 以某种方式、通过某种途径;somewhat—to             some 
degree; rather 达到某种程度、颇为。
状元典例    2
    —Do you think an advertisement is a help when you look for a job?
    —Well,it depends. ______,it gives me a chance to try. 
    A. Otherwise    B. Anyway    C. Therefore    D. Though
    答案:B
    思路分析:句意:——你认为找工作的时候登广告有帮助吗?——根据情况而定,无
论如何,它给我一个尝试的机会。anyway                 =  anyhow“无论什么/不管怎样”,表示让步;
otherwise“否则,要不然”;though     作“可是,然而”解时常放在句尾,用逗号使其与主句隔
开;therefore“因此,所以”,表示因果关系。
  13. apart from 除了……以外,此外


【例句】[来源:学#科#网]
    Apart from being too large, the trousers don't suit me. 
    这条裤子除了号码太大,款式也不适合我。(相当于                    besides) 
    Apart from a few words, I do not know any French at all. 
    除了几个单词,我不懂任何法语。(相当于                 except for) 
状元典例
    —____ busy schoolwork, the children also have to take arts, music and sports classes in their 
free time.
    —I wonder what they will become.
    A. Rather than    B. Owing to    C. Apart from    D. Expect for
    答案:C
    思路分   析:上句句意:除了繁忙的课外作业,孩子们在他们的空闲时间还要上美术班,
音乐班,体育班。C:除……之外(还)……;A:而不是;B:由于;D:除去……(没
有)。
  14. appeal  v. & n. 吸引;呼吁;恳求,求助于;上诉
         呼吁;请求,恳求:an appeal for aid     恳求援助 
    n.                     an appeal for forgiveness 恳求原谅 
         吸引力:The new fashion soon lost its appeal. 那种新式样不久就失去了吸引力。 
【重要搭配】
    appeal to 
           吸引:The book appeals to many people. 那本书吸引了许多人。 
      v.   呼吁,恳求:He appealed to us for mercy. 他请求我们的怜悯。 
           求助于:You shouldn’t appeal to force. 你不该诉诸武力。 
    appeal against… 对……提出上诉
【例句】
    1)The teacher listened to his appeal. 老师倾听了他的要求。
    2)He appealed against the judge's decision. 他不服法官判决而上诉。
状元典例
    I’m afraid that piece of music is too old-fashioned to _________ to our tastes any longer.
    A. refer      B. appeal      C. set      D. lead
                  中国现代教育网     www.30edu.com  全国最大教师交流平台

    答案:B
    思路分析:句意:恐怕这段音乐太过时而不再能满足我们的口味。appeal                            to 吸引;refer 
to 提到,参考;set to    开始干某事;lead to    导致。
  15. apply  v. 应用;申请;涂,抹
        apply a law/rule 执行法律(规) 
        apply for the job 申请这份工作 
        apply to sb./sth. 适用于…… 
        apply A to B  将 A 应用于  B 
        apply oneself to(doing)sth. 专心于…… 
        apply the glue to both surfaces 两面都涂上胶水 
【联想】
       applied  adj. 实用的,应用的 
       application  n. 申请 
       applicant  n. 申请人 


【例句】[来源:学科网]
    1)What I have said applies only to some of you. 
    我所说的只适用于你们当中的一部分人。
    2)You will only pass your exams if you really apply yourself (to your work).
    你只有真正地专心致志(用功),考试才能及格。
    3)In this way they can better apply theory to practice.   
    这样他们就能更好地把理论运用到实践中去。
状元典例
    Peter has been out of work for half a year, so he wants to _____ a job in this company.
    A. prepare for   B. apply for     C. superior to        D. object to
    答案:B
    思路分析:句意:彼得失业半年了,所以他现在在这家公司申请一份工作。prepare 
for 为……做准备;apply for    申请;superior to 比……更高级;object to     反对。
  16. appoint  v. 任命;约会
      appoint sb. as/to be… 任命某人为…… 
      appoint a teacher to the school 给学校派一名老师 
      appoint a date to do/ for doing sth. 定下……的时间 
【联想】
    appointment n. 约会,任命
        make/fix an appointment with sb. for sth. 为某事与某人约会  
        keep/break an appointment 践/失约 
【例句】
    1)Who shall we appoint(as)chairperson? 我们选派谁担任主席呢?
    2)He wasn't there at the appointed time.  他没有在指定的时间在那里。
状元典例
    He had a talent for music and was______ conductor of Shanghai Symphony Orchestra at the 
age of 30.
    A. assigned   B. appointed   C. named   D. honored
    答案:B
    思路分析:句意:他有音乐才华,并且在                 30 岁的时候被任命为上海交响乐团的指挥。
                  中国现代教育网     www.30edu.com  全国最大教师交流平台

assign 布置;name   命名;honor  给……荣誉。
  17. approach v. & n. 接近;途径
        approach sb./ sth.  接近(某人/某事物) 
   v.    approach a problem/ task 处理一个问题/任务 
        be approaching(时间或某事)即将来临 
        approach to(doing)sth. 靠近;入门;途径;方法 
        make an approach /approaches to sb.= approach sb.    
        同某人打交道;亲近某人 
        at the approach of=at one’s approach 
        在……快到的时候,随着……的临近 
状元典例
    Winter vacation is    . I can’t wait to go back home. 
    A. coming    B. on the way    C. approaching    D. A、B and C
    答案:D
    思路分析:句意:寒假快到了。我迫不及待要回家了。
  18. approximately  adv. 近似地,大约
      approximate   adj. 近似的;大约的,大概的          
                   v. 接近,近似       
      approximate(vi.)to(=be almost the same as)接近;近似 
【例句】
    1)It cost approximately£300—I can't remember exactly. 
    价钱大约是     300 英镑──我记不清了。
    2)What is the approximate size of this room? 这间屋子大概有多大?
    3)Your story approximates to the facts we already know. 
    你所说的与我们已经了解的事实很接近。
状元典例    1
    This figure _________to a quarter of the UK's annual consumption.
    答案:approximates
    思路分析:句意:这个数字接近英国年消费量的四分之一。
状元典例    2
    The train's _________time of arrival is 10: 30.
    答案:approximate
    思路分析:句意:火车大约在十点半到站。
  19. arise (arose, arisen) 
        起床,站起:I arose early in the morning. 
        升起,上升:A heavy mist arose from the lake. 
        出现;发生:That question did not arise. 
        arise from / out of 因……而发生;产生于…… 
【例句】
    1)A storm arose during the night. 夜间起风暴了。
    2)Accidents often arise from carelessness. 事故往往缘于粗心。
状元典例
    No further financial problem______, but we once couldn’t make both ends meet.
    A. rose    B. arose     C. aroused   D. raised
                  中国现代教育网     www.30edu.com  全国最大教师交流平台

    答案:B
    思路分析:句意:没有引起进一步的财务问题,但是我们已经无法收支相抵。arise 
vi.“引发,(由……)引起;(因……)产生”,符合语境语法。rise vi.升高,上升,上涨,
增高;arouse vt.  唤醒,引起,激发;raise vt.      引起;导致;使出现。
  20. as far as  远及;到……为止
        I can see as far as the sea. 我能看到远及大海处。 
        As / So far as I know… 据我所知…… 
        So far (位于句首,且不能用        As far)迄今为止 
        As far as sb be concerned  在某人看来 
【例句】
    1)His parents supported him as far as they could. 他父母竭尽全力抚养他。
    2)As far as I am concerned, I'm not against your plan.  就我而言, 我并不反对你的计
划。
    3)As far as I could remember, I did return him the money.  就我所能记得的, 我确实把
钱还给他了。
状元典例    1
    My village is 20 kilometers from here.
    =My village is ______ _______ _______ 20 kilometers from here.  
    答案:as far as
    思路分析:句意:我家离这里有              20 公里远。
状元典例    2
    —How far apart do they live? —___I know, they live in the same neighbourhood.  
    A. As long as     B. As far as     C. As well as     D. As often as
    答案:B
    思路分析:句意:——他们住的地方相距多远?——据我所知,他们住得很近。as                                  far 
as I know 据我所知;A:只要;C:以及;和……一样好;D:和……一样经常。

                                   状元笔记
  1. 掌握  adjust 与 adapt, adopt 的区别
  2. affect 不同词形的变化及多种含义
  3. all 的相关短语辨析
  4. allow 的不同搭配及其现在分词、过去分词的区别


Ⅰ.  单项填空
  1. I’m certain David’s told you his business troubles. _____, it’s no secret that he owes a lot of 
money to the bank.
    A. However     B. Anyway      C. Therefore      D. Though
    答案:B
    思路分析:句意:我确信           David 已与你谈了他生意方面的困难。反正他欠银行很多钱
已不是秘密了。根据句子结构及所填的词在句中的位置可淘汰                          D 项,因为    D 项  though 作
副词时放在句尾,意为“然而”,况且上下文本身也不是转折关系;A                           项  however 也表转折,
故被排除。C      项 therefore 表示前因后果的关系,根据句意可知明显不是因果关系。
                  中国现代教育网     www.30edu.com  全国最大教师交流平台

anyway 表示转换话题、结束谈话或转到原话题时所说的“无论如何,反正”之意,正合句意。

  2. _____good service, the restaurant offers different kinds of traditional Fujian dishes.
    A. Far from      B. Apart from      C. Instead of      D. Regardless of
    答案:B
    思路分析:句意:除了良好的服务,饭店还提供不同各类的传统闽菜。本题考查介词
短语的辨析。apart     from 除了;far   from 完全不;instead  of 代替,而不是;regardless     of 不
管,不顾。根据句意可知,正确答案为                 B 项。
  3. —How did you like Nick’s performance last night?
    —To be honest, his singing didn’t _______to me much. 
    A. appeal     B. belong     C. refer     D. occur
    答案:A
    思路分析:句意:——你觉得             Nick 昨天晚上的表演怎么样?——说实话,他的演唱对
我没多大吸引力。appeal        to sb.—attract or interest sb. (对某人)有吸引力;(使某人)感
兴趣。belong to  属于;refer to 谈到、提到;occur to    发生。
  4. To make sure that relics in the museum are well-preserved, Tibet’s cultural preservation 
institutions have ____ modern technologies to monitor the conditions of the relics.
    A. adapted     B. applied     C. appointed     D. abolished 
    答案:B
    思路分析:句意:为了确保博物馆里的文物保存完好,西藏文化保护协会采用了现代
技术来检测文物的情况。apply          运用,使用;adapt      使适应,改编;appoint      任命,制定,约
定;abolish 废止,革除。
  5. I hope you can forgive me. I promise I will never break the _____ with you again.
    A. interview    B. schedule    C. arrangement    D. appointment
    答案:D
    思路分析:句意:我希望你能原谅我。我保证再也不失约了。break the appointment                       失
约。
  6. You are all new comers here. Try not to make _______ to strangers.   
    A. ways    B. connection    C. means   D. approaches  
    答案:D
    思路分析:句意:你们都是新来到这的。尽量不要接近陌生人。
  7. Misunderstandings _____from the lack of communication, unless ______ properly, may lead 
to serious problems.
    A. arisen; handling     B. arising; handled     C. rising; handled     D. risen; handling
    答案:B
    思路分析:句意:由于缺乏交流而导致的误解,如果不正确处理,可能会导致严重问
题。arise  from:follow as a result of sth. 因某事物而产生﹑造成﹑引起。又如:Are         there any 
matters arising from the minutes of the last meeting? 关于上次会议的记录有没有问题?第一空
考查非谓语动词作定语,被修饰词               misunderstanding 与 arise from 间为逻辑上的主动关系,
故用现在分词形式,即:arising                      from;第二空考查非谓语动词作状语。主语
misunderstanding 与 handle 间为逻辑上的被动关系,故用过去分词,即:handled。综上所
述,答案为     B 项。
  8. According to experts, China needs to _____ its one child family planning policy to fight 
                  中国现代教育网     www.30edu.com  全国最大教师交流平台

against a worsening gender(性别)imbalance and an aging population.
    A. arrange    B. apply     C. adjust    D. adapt
    答案:C
    思路分析:句意:依据专家的             建议,中国有必要调整独生子女政策,以应对不断恶化
的性别失衡以及老龄化问题。arrange            安排,整理;apply     应用,申请;adjust     调整,调节;
adapt 使适应,改编,改写。
  9. Some websites are designed to instruct people how ______ positions in foreign companies. 
    A. to apply for      B. apply for      C. applying for      D. applied for
    答案:A
    思路分析:句意:一些网站的宗旨就是在外国公司谋职方面为人们提供指导。how                                 后
需加不定式作宾语。
  10. We finished the run in less than half the time ______.
    A. allowing      B. to allow      C. allowed      D. allows
    答案:C
    思路分析:句意:我们花了不到规定时间的一半就结束了全部的行程。allow                             与
time 之间是动宾关系,故用         allowed 作定语修饰    time。

II. 阅读理解
    The new mayor of Hillsdale, Michigan, is a man of the people, ready to listen to their 
problems, but only until 6 p.m. Then he has to do his homework. Michael Sessions, 18, beat the 
former mayor Douglas Ingles, 51, by just two votes and became the new mayor of Hillsdale. He is 
the youngest mayor of the US.
    As Sessions was too young to enter the election in the spring of 2005, he registered to vote on 
Sept. 22, one day after his 18-year-old birthday. The day after that he started his write-in 
campaign(战役), which means he should persuade voters to remember his name and write it by 
hand on the voting ballots(选票).
    To help get his name known, Sessions earned $ 700 by selling apples over the summer. He 
spent the money on posters and put them on the Hillsdale' s lawns.
    Sessions' month-long campaign included going door to door, explaining his ideas of the 
town's future in the kitchens of his neighbours. "They' d look at me, and say, ' How old are you? 
How much experience do you have?' And I say, ' I' m still in high school' ," he said.
    Sessions promised Hillsdale 's voters he would renew the local economy.  "I was hopeful 
the whole time," he explained. One day he spent so long out on the streets knocking on the doors 
that he ended up in a hospital emergency room.
    Sessions said that his schoolwork would not get in the way of his job as a mayor. "From 7:50 
a.m. to 2:30 p. m., I' ll be a student. From 3 to 6, I' ll be the mayor of Hillsdale," he said.
    "He did a very brave thing that couldn' t have been easy for him to do," said Jack Vetted, a 
councilman in Hillsdale, a city of 8,200 about 75 miles southwest of Detroit. " He does care about 
his town. He' s been here all his life. "
    Sessions will receive $ 3,600 a year during his four-year term, and will work out of his 
bedroom since the town does not provide the mayor with an office.
  1. What is true of Sessions' election campaign according to the text?
    A. Sessions launched his election campaign on Sept. 22.
                  中国现代教育网     www.30edu.com  全国最大教师交流平台

    B. Sessions worked so hard that he once tried to persuade people in a hospital.
    C. Sessions won the election campaign by a very close outcome (结果).
    D. Sessions felt disappointed w hen asked about his age and experience.
  2. In order to gain more support from the voters, Sessions had to do all these things EXCEPT 
______. 
    A. put up posters
    B. renew the economy
    C. sell apples
    D. talk to neighbours in their kitchens
  3. What can we infer from the passage?
    A. American mayors usually work from 3 p. m. to 6 p. m.
    B. In America, young people are encouraged to get involved in politics.
    C. All teenagers are allowed to enter political elections.
    D. American mayors receive a salary of 3,600 a year during the 4-year term.
  4. Which of the following would best summarize the text?
    A. A schoolboy becomes America' s youngest mayor.
    B. How to become a teenage mayor.
    C. Hard work is the ticket to success.
    D. Never too young to shake the world.
    答案详解:
【语篇解读】
    Hillsdale 是位于美国密歇根州底特律市西南处的一个小城市。你是否了解这个市的新
市长?他是一名刚满        18 岁的中学生,是美国最年轻的市长……
  1. C 根据第一段中的“…by just two votes and became the new mayor of Hillsdale”可知答案。

  2. B 根据第五段第一句“Sessions        promised Hillsdale’s voters he would renew the local 
economy”可知他是许诺选民他将会复兴当地经济,而不是在做这件事。
  3. B 从这位中学生市长身上我们可知美国鼓励年轻人从政。
  4. A 这篇短文主要叙述了一个中学生竞选及当上市长的经过。
                  中国现代教育网     www.30edu.com  全国最大教师交流平台


                           (答题时间:40        分钟)
Ⅰ.  单项选择
(     )1. —Excuse me ,could you tell me the way to the British Museum?
    —Sorry, I'm a stranger here.
    —______.
    A. Thanks, anyway    B. It doesn't matter    C. Never mind    D. No problem
(     )2. _________Lucy and Tom, I have two more close friends at school. 
    A. Apart from    B. Except    C.  As well    D. Besides
(     )3. The man refused to admit that he was guilty as the court had judged, and ______ the 
High Court.
    A. adapted to          B. related to     C. appealed to     D. referred to
(     )4.   If you want to see the chairman of the department, you’d better make an _______ 
with his secretary first.                                              
    A. admission     B. agreement     C. appointment     D.  adoption
(     )5. At the meeting they discussed three different _____ to the study of mathematics.
    A. approaches   B. means      C. methods        D. ways
(      )6. The questionnaire takes ______ten to fifteen minutes to complete and can be used 
along with the assessment interview.
    A. mainly       B. punctually      C. approximately   D. precisely
(     )7. Are there any unexpected difficulties_______ in the course of their experiment?
    A. arose       B. arisen       C. arising       D. arise
(     )8. He contributes to the school magazine regularly_______ I know.
    A. as well as    B. as far as    C. as soon as    D. as long as 
(      )9. The man didn’t admit ____ anything at the store when he was questioned by the 
police.
    A. to steal    B. having stolen    C. to have stolen    D. having been stealing
(     )10. The design _____ all the ages and social groups is not easy to make.
    A. appealed to    B. being appealed to    C. to be appealed to    D. appealing to

Ⅱ.  完形填空
    How  a person reacts to criticism(批评)often means the difference between success and 
failure. Take the   1   of Ole Bull, the famous Norwegian   2   of the 19th century.
    His    3   father, a chemist, sent him to the University of Christiania to study for the  
ministry(牧师)and      4   him to play his beloved violin. He soon   5   the course and, 
disobeying his father,  6   all his time and energy to the violin. Unfortunately, though he had 
great ability, his teachers were   7   unskilled, so that by the time he was ready to start his 
concert   8   he wasn't prepared.
    In Italy a Milan newspaper   9   wrote: " He is a(n)   10   musician. If he be a 
diamond, he is certainly in the   11   and unpolished. "
                  中国现代教育网     www.30edu.com  全国最大教师交流平台

    There were two ways Ole Bull could have   12   to that criticism. He could have let it 
make him angry, or he could learn from it. Fortunately he chose the   13  . He went to the 
newspaper office and asked to see the critic. The   14   editor introduced him. Ole spent the 
evening with the 70-year-old critic, asked about his faults, and   15   the old man's advice on 
how to correct them.
    Then he   16    the rest of his tour, returned home, and   17   the next six months 
studying under really   18   teachers. He practiced hour   19   hour to overcome his faults. 
Finally, he returned to his concerts and,  20   only 26, became the wonder of Europe.
  1. A. position       B. place        C. sample           D. case
  2. A. musician        B. violinist     C. pianist        D. performer
  3. A. awkward        B. generous     C. stubborn         D. confident
  4. A. allowed        B. forbade       C. forced          D. urged
  5. A. gave up         B. took up       C. made up        D. picked up
  6. A. devoted         B. donated      C. supplied        D. allocated
  7. A. absolutely       B. completely    C. relatively       D. gradually
  8. A. journey         B. travel         C. voyage         D. tour
  9. A. editor         B. critic         C. reporter        D. journalist
  10. A. untrained     B. gifted         C. mature         D. leading
  11. A. rough         B. delicate       C. desperate       D. evident
  12. A. referred      B. attracted      C. affected        D. reflected
  13. A. former        B. latter         C. later           D. earlier
  14. A. frightened    B. ashamed      C. astonished       D. convinced
  15. A. questioned    B. sought        C. offered         D. explored
  16. A. delayed       B. deleted       C. cancelled       D. ignored
  17. A. totaled       B. squeezed     C. spent            D. spared
  18. A. beneficial    B. theoretical     C. academic       D. able
  19. A. by            B. of           C. upon             D. after
  20. A. when          B. as           C. while            D. since

Ⅲ.  高考新题型——阅读填空
    Being healthy means taking care of yourself physically and mentally. Here are some of my 
best tips on how to do both:
    Break a bad habit.
    You don’t really “break” habits.   1   . So if your problem is that you eat too much when 
you get home from work, find something new to do that is incompatible(不能共存的)with 
what you usually do. You can’t walk around the track at the school and pig out in your kitchen at 
the same time.
    Grow your marriage.
      2  It’s always a give-and-take, always requires work. It’s like if you planted a garden and 
came back six months later—you wouldn’t even be able to find it.  3  
    Beat stress.
    My dog, Maggie, is the best anti – stress tool I have. A few minutes petting, scratching or 
playing with her, and  4  . Exercise also helps. Just about every day, I’m on the tennis court. It’s 
                  中国现代教育网     www.30edu.com  全国最大教师交流平台

a great workout, and if I don’t have that, I don’t cope as well, sleep as well or think as well.
    Refocus your anger.
    Expressing your anger is just not that good an idea. You say things you don’t mean.   5  
 When you do that, you’re a problem solver.
    Don’t medicate with food.
    It never, ever works. You’re denying your issue by eating your way through it, instead of 
saying, “Hey, I’ve got a problem.”
    A. You replace the unwanted behavior with something that prevents you from doing it and 
that doesn’t have unhealthy side effects.
    B. I’ll feel easy.
    C. If there is a problem, you needn’t deal with it immediately.
    D. You have to tend it, feed it, weed it, deal with the problems.
    E. Instead, recognize that anger is usually a symptom of hurt, fear or frustration, and deal 
with the causes rather than blow up.
    F. Relationships are negotiated(协商), and the negotiation never stops.
    G. You do something without any good effect on your health during the time when you 
usually do something harmful to your body.
                  中国现代教育网     www.30edu.com  全国最大教师交流平台


Ⅰ.  单项选择
  1. A   句意:——劳驾,您能告诉我去大英博物馆的路怎么走吗?——                          对不起,我对此
也不熟悉。根据语境,此题考查交际用语。对提供帮助但没有成功的人也表示感谢的答语
通常用   Thanks,anyway.或  Thank you all the same.
  2. A  句意:除了露西和汤姆,我在学校还有两个好朋友。此处                        apart from=besides.
  3. C  句意:那人拒绝法院判决他有罪,上诉到了最高法院。adapt                       to 适应;relate to 相
关;appeal to 上诉,诉诸;refer to   指的是,参考,查阅。
  4. C  句意:如果你想见系主任,你最好首先与他的秘书预约一下。make an appointment 
with sb.  (与某人)约定/商定聚会之时间或地点。make                  an  admission 承认;make   an 
agreement 与……达成协议;make an adoption     收养,采用。
  5. A   句意:他们在会上讨论了三种不同的研究数学的方法。选择                         A 项的关键词是题干
中的介词    to。因为只有     approach 后才能跟   to 短语。
  6. C   句意:问卷调查花大约          10 到 15 分钟可完成,且可以和评估面试表一起使用。A. 
mainly 主要地,大概;      B. punctually 按时地;  如期地;    C. approximately 大概; 近乎;   D. 
precisely 精确地,  准确地;    一丝不苟地;      清晰地,    明确地。由语境中的信息           ten to fifteen 
minutes…可以得知,设空处应该是“大约”的意思。
  7. C  句意:在实验的过程中有没有出现意想不到的困难?there be                     句型中的名词后要用
分词作定语,相当于定语从句,该句中,arising=that arise。
  8. B  句意;据我所知,他定期向学校杂志投稿。as far as                就……来说,as far as I know 
就我所知、依我看。as           well   as   “除……以外、也、还”,表示伴随关系;as                  soon 
as“一……就……”,强调时间; as long as “只要”,强调条件,不符合句意要求。
  9. B  句意:在被警察审讯的时候,那个男子不承认曾在商店里偷了任何东西。admit vt. 
(1)允许……进入;(2)接纳,招收;(3)容纳;(4)+                        n. / v-ing 承认(事实,错误
等),供认。
  10. D  句意:对所有的年龄段和社会各阶层都有吸引力的设计很难做。考查现在分词作
定语,appealing to=which appeals to.

Ⅱ.  完形填空
【语篇解读】
    本文通过欧洲著名小提琴家            Ole Bull 的成长过程揭示了一个道理,即:一个人对别人
给予的“批评”所持的不同态度会产生迥然不同的结果。
  1. D  本段第一句揭示了本文的主题,然后作者以十九世纪的著名小提琴家                             Ole Bull 为
例加以说明。       case——a  particular situation 具体情况、实例。position 位置、姿态、态度、
地位;sample   样品、样本,这两个词显然不符合题意。take the place of“代替”,放在本句中
也存在明显逻辑错误,故被排除。
  2. B  后面几段讲的都是       Ole Bull 在练习小提琴方面的发展过程,故             B 为正确答案。
  3. C   通过本句后半部分所说的:他想让儿子当牧师,不让他拉他喜欢的小提琴,可知
C 项为正确答案。stubborn——(often disapproving)determined not to change your opinion or 
attitude 倔强的、固执的、顽固的;awkward:            难使用的,       笨拙的;     generous 慷慨的;
confident 信心十足的。此三项均不符合题意。
  4.   B        此题要结合第      5,6 小题一起考虑,推出正确答案。第             5 小题设空处的动词
disobeying 给了暗示,通过这个突破口,推知:父亲让他当牧师,禁止他拉小提琴→他不
                  中国现代教育网     www.30edu.com  全国最大教师交流平台

听父亲的话→他放弃学业,全身心投入学习小提琴。
  5. A  give up 放弃;take up 从事,占(时间、空间);make up         占(比例、成分),打扮,
编(故事、借口);pick up        接人,收音,拾物等。
  6. A  devote 献身、致力于;donate      捐赠、赠送;supply     供给,供应;allocate    拨给,分
配给。
  7. C  句意:虽然他能力很强,但他的老师水平相对较低。relatively——to                      a fairly large 
degree, esp. in comp arison to others 相对地。A、B 两项意思太绝对,D     项(逐渐地)与本题
意思相去甚远。
  8. D  16 空所在的句子有所暗示。
  9. B  13 空后面的一个句子的最后一个字有所暗示。
  10. A  根据第二段倒数第一句可推断本题答案为                 A。
  11. A    句意:如果他是钻石,他定是一块还没有打磨过的钻石。rough——                           having a 
surface that is not even or r egular 粗糙的,不平滑的,高低不平的;delicate——easily 
damaged or broken 易碎的,易损的,脆弱的;desperate        绝望的,铤而走险的。
  12. D  句意:对于那种批评,Ole Bull        可以有两种反应。
  13. B  根据本句前后两个句子可推断出             Ole Bull 对给他的批评采取了两种方式中的后者。

  14. C  由于报纸的评论而亲自去报社请教的人很少,所以那位编辑对                          Ole Bull 的行为感
到很惊讶。
  15. B  seek one’s advice 征求某人的建议。
  16. C  知道了自己的缺点与不足,他取消了剩下的巡回演出的安排,回到家里……
  17. C  spend+一段时间+(in)doing sth.为固定用法,其他动词无此用法。
  18. D  根据第   7 空所在句子提到的“老师水平相对较低”可知这次他所要找的老师应该是
able(能力强的)。
  19. D  after 表示“反复不断或一个接一个”,其他选项没有此用法。
  20. A  本句补全后为:When he turned only 26, he became the wonder of Europe. as“随着”
,  since“自从”,while“在……期间”均不符合语法要求。

Ⅲ.  高考新题型—阅读填空
  1-5 AFDBE
0积分下载