网校教育资源平台

2018年江苏高考二轮专题限时集训(20)阅读理解:推理判断题2

评价文档:
文档评论: 0

相关文档推荐

2019届高考英语(人教版)一轮复习课件+习题 第一部分 基础考点聚焦 必修1 (10份打包)
免费
2019届高考英语(人教版)一轮复习课件+习题 第一部分 基础考点聚焦 必修8 (10份打包)
免费
2019届高考英语(人教版)一轮复习课件+习题 第一部分 基础考点聚焦 必修6 (10份打包)
免费
2019届高考英语(人教版)一轮复习课件+习题 第一部分 基础考点聚焦 必修5 (10份打包)
免费
2019届高考英语(人教版)一轮复习课件+习题 第一部分 基础考点聚焦 必修4 (10份打包)
免费
2019届高考英语(人教版)一轮复习 第二部分 语法专项突破 课件(共10讲) (10份打包)
免费
2019届高考英语(人教版)一轮复习 第二部分 语法专项突破习题(共10讲) (10份打包)
免费
2018-2019版英语新学案同步人教必修一全国通用版课件
免费
2019版高考英语一轮复习(浙江用B版)专题课件
免费
2019高考英语专项能力提升-形容词(含解析)(10份资料)
免费
2019届高考英语一轮复习阅读理解专项突破 (15份打包)
免费
2019届高考英语一轮复习写作专项突破 (18份打包)
免费
2019届高考英语人教版一轮复习单元测试 选修八 (5份打包)
免费
2019届高考英语人教版一轮复习单元测试 选修六 (5份打包)
免费
2019届高考英语人教版一轮复习单元测试 必修五 (5份打包)
免费
2019届高考英语人教版一轮复习单元测试 必修四 (5份打包)
免费
2019届高考英语人教版一轮复习单元测试 必修三 (5份打包)
免费
2019届高考英语人教版一轮复习单元测试 必修一 (5份打包)
免费
2019届高考英语人教版一轮复习单元测试 必修一 (5份打包)
免费
2019高三语法专题复习 学案类
免费

高中英语审核员

中国现代教育网
分享到:
10积分 下载
                中国现代教育网    www.30edu.com  全国最大教师交流平台

 专题限时集训(二十) 阅读理解 推理判断
                              题(Ⅱ)

                           (对应学生用书第       155 页)
                          加★的为推理判断题
                                     A
      (2017·苏北四市高三一模)In modern society,it is usually considered good to 
be an extroverted(外向的)person.This means that life can be hard for introverted 
people.Their talents and abilities are often not recognized.
      Some people often try to make introverts more outgoing.They think that being 
an  introvert is a problem.But there is nothing wrong  about being  an 
introvert.Introverts are not necessarily afraid of meeting and talking to others.They 
simply prefer to spend time on their own,away from the crowds.They like reading,
writing and taking walks in the countryside.But extroverts need other people.If they 
spend a lot of time on their own,they get bored.They tend to be impulsive and talk a 
lot.
      Our society puts a lot of pressure on people to be extrovert,to be outgoing and 

 self­confident on every occasion.Susan Cain,the author of the book Quiet:The 
 Power of Introverts in a World That Can't Stop Talking,has spoken about this 

 problem.“I was nine years old,” Cain says,“In my suitcase there were lots of 
books.This seemed normal to me,because in our family we always read a lot.I 
thought it would be the same at summer camp.But I was wrong.To create camp 
spirit,all the children had to sing a cheer every morning.I couldn't understand 
why.In the evening,I took out a book from my suitcase.But another girl said,

‘Why    are you being so quiet?’ The second time I took out a book,the 
counselor(辅导员)came to see me.She told me to remember the camp spirit and that it 

was important to be outgoing.”
      At work,extroverts often do well.At job interviews,it is usually good to 
appear extrovert.It suggests that you will be good at the job.But it is wrong to think 
that only extroverts are good leaders.Introverts work in different ways to extroverts,
                中国现代教育网    www.30edu.com  全国最大教师交流平台

 but they can still do really great things.Darwin,for example,was a quiet,family 
 man.He often took long walks so that he could think clearly.But Darwin's ideas about 
 evolution were revolutionary.
      Introverts must understand that it is perfectly okay to be the way they are.It is 
not necessary to want to be the center of attention.You don't have to take part in 
noisy,social activities if you don't want to.And it is not necessary to try to become 
more outgoing.
 【语篇解读】 这是一篇说明文。讨论的是有关外向型的人和内向型的人在性
 格上的差异及在生活中的表现等内容。

 ★1.This sentence “Introverts are generally misunderstood.” should be put at the 
      beginning of Paragraph ________.
   A.Two    B.Three   C.Four   D.Five
   A [考查推理判断。题干所给的句子意为“性格内向的人常常被误解”,而
   第二段主要讲的是人们对性格内向的人的误解,所以这句话放在第二段开头

   最合适。故选       A。]

 ★2.Paragraph 3 is constructed by means of ________.
   A.analyzing reasons
   B.giving examples
   C.listing arguments
   D.comparing facts
   B [考查推理判断。第三段以一位作家的例子来说明,我们所处的社会希望
   每个人在任何场合都能够外向、开朗且自信。故选                       B。]

 ★3.What can we infer from the passage?
   A.The talents and abilities of extroverts are usually ignored.
   B.Some introverts feel caught between nature and social pressure.
   C.Only extroverts are good leaders with better interpersonal skills.
   D.It is necessary for introverts to try to become more outgoing.
   B [考查推理判断。通读全文,尤其是第四段和第五段的内容可知,社会是
   非常青睐性格外向的人的,但做自己才是最重要的,性格内向的人不必为了
   适应这种趋势而强行改变自己的性格,由此可以推知,一些性格内向的人处
                中国现代教育网    www.30edu.com  全国最大教师交流平台

   于适应社会需求还是坚持自己性格的两难之间。故选                        B。]
                                     B
      (2017·无锡高三一模)“I      moved him,”   the old man said,“I moved him 

then.” He felt faint again now but he held on the great fish all the strength that he 
could.I moved him,he thought.Maybe this time I can get him over.Pull,hands,he 
thought.Hold up,legs.Last for me,head.Last for me.You never went.This time I'll 
pull him over.
      But when he put all of his effort on,starting it well out before the fish came 
alongside and pulling with all his strength,the fish pulled part way over and then 
righted himself and swam away.
      “Fish,”    the old man said,“Fish,you   are going to have to die 
anyway.Do you have to kill me too?”
      That way nothing is accomplished,he thought.His mouth was too dry to speak 
but he could not reach for the water now.I must get him alongside this time,he 
thought.I am not good for many more turns.Yes,you are,he told himself.You're 
good for ever.
      On the next turn,he nearly had him.But again the fish righted himself and 
swam slowly away.
      You are killing me,fish,the old man thought.But you have a right to.Never 
have I seen a greater,or more beautiful,or a calmer or more noble thing than you,
brother.Come on and kill me.I do not care who kills who.
      Now you are getting confused in the head,he thought.You must keep your 
head clear.Keep your head clear and know how to suffer like a man.Or a fish,he 
thought.
      “Clear up,head,” he said in a voice he could hardly hear.“Clear up.”
      Twice more it was the same on the turns.
      I do not know,the old man thought.He had been on the point of feeling 
himself go each time.I do not know.But I will try it once more.
      He tried it once more and he felt himself going when he turned the fish.The fish 
righted himself and swam off again slowly with the great tail weaving in the air.
      I'll try it again,the old man promised,although his hands were mushy now 
                中国现代教育网    www.30edu.com  全国最大教师交流平台

 and he could only see well in flashes.
      He tried it again and it was the same.So he thought,and he felt himself going 
before he started;I will try it once again.
      The old man dropped the line and put his foot on it and lifted the harpoon(鱼叉)
as high as he could and drove it down with all his strength,and more strength he had 
just summoned(鼓起),into  the fish's side just behind the great chest fin that rose 
high in the air to the altitude of the man's chest.He felt the iron go in and he leaned on 
it and drove it further and then pushed all his weight after it.
      Then the fish came alive,with his death in him,and rose high out of the 
water showing all his great length and width and all his power and his beauty.He 
seemed to hang in the air above the old man in the skiff.Then he fell into the water 
with a crash that sent spray(喷)over the old man and over all of the skiff.
 【语篇解读】 这是一篇记叙文。文章讲述了一位老渔夫和一条大鱼作斗争的
 故事。

 ★4.Why did the old man keep talking to himself while fighting against the fish?
   A.To rescue himself from great pressure.
   B.To remind himself of the hidden danger.
   C.To prevent himself from feeling tired.
   D.To give himself constant encouragement.
   D [考查推理判断。根据第一段中的“He                felt faint again now ”可知,那位老
   人现在又感到一阵晕眩,再结合该段中他对自己说的话及其心中所想可知,

   老人这样做是为了不断地鼓励自己。故答案为                     D。]

 ★5.Which of the following statements is TRUE about the fisherman?
   A.The fisherman seemed to be playing a cat­and­mouse game with the fish.
   B.The fisherman showed respect for his rival in this fierce battle.
   C.The  fisherman had been fighting with the fish for long,which made him 
       anxious.
   D.The   fisherman,experienced as he was in fishing,nearly got killed on 
       several occasions.
   B [考查推理判断。根据第六段中的“Never                 have I seen a greater,or more 
                中国现代教育网    www.30edu.com  全国最大教师交流平台

   beautiful,or a calmer or more noble thing than you,brother.”可知,老人说,
   他从来没有见过比这条鱼更庞大、更漂亮、更平静、更高贵的东西。显然,
   老人对这条鱼有很高的评价,他是很尊重他的这位竞争对手的。故答案为

   B。]

 ★6.What can be inferred from the sentence “Fish,you are going to have to die 

    anyway ”(Para.3)?
   A.Quite a few fishermen were chasing and hunting the fish.
   B.The fish had been seriously injured and couldn't live long.
   C.The old man had much confidence in catching the fish.
   D.As a matter of fact,the fish was too old to live any longer.
   C [考查推理判断。根据上下文中提及的老人多次尝试抓住这条鱼的内容可
   知,这个句子在此暗示老人(起初)非常有信心能抓住这条鱼。故答案为                              C。]

 ★7.Which of the following words best describes the old man?
   A.Ambitious.                    B.Aggressive.
   C.Strong­willed.                D.Sympathetic.
   C [考查推理判断。纵观全文可知,老人抓住这条鱼的过程并不顺利,但他
   不放弃,一次又一次地进行了尝试,最后成功地抓住了这条鱼。这说明老人

   是个意志坚强的人。故答案为              C。]
                                     C
     (2017·苏锡常镇高三二模)Are you a different person when you speak a foreign 
language? That's just one of the questions The New Yorker's writer and native North 
Carolinian Lauren Collins explores in her autobiography,about her tough efforts to 

master French after marrying a Frenchman whose name—Olivier—she couldn't even 
pronounce properly.When in French ranges from the humorously personal story to a 
deeper look at various theories of language acquisition and linguistics(语言学).

     The couple met in London “on more or less neutral ground:his continent,

my  language”.But  the balance shifted when they moved to Geneva for Olivier's 
work.The normally voluble Collins found herself at a loss—“nearly speechless”.The 
language barrier,and her dependence on her husband for simple things like buying 

the right cut of meat worsened her mixed feelings about “unlovely,but not 
                中国现代教育网    www.30edu.com  全国最大教师交流平台

 ridiculous” Geneva.She comments,“Language,as much as land,is a place.To 
be cut off from it is to be,in a sense,homeless.”
     Her sense of alienation(疏离感)leads to an examination of America's miserable 

record when it comes to foreign languages.“Linguists call America ‘the graveyard 
of languages’ because of its singular ability to take in millions of immigrants and 
make their native languages die out in a few generations,” Collins writes.Educated 
in Wilmington,N.C.,and   at Princeton,she could—like the vast majority of 
Americans—only speak their mother tongue.
     Eight months after she moved to Switzerland,Collins gave up on the natural 
acquisition of language and finally attended a French course.As she struggles with 
grammar  and vocabulary,Collins notes smartly that vert(green),verre(glass),
ver(worm),vers(toward),and vair(squirrel)compose a quintuple homonym(同形异
义).“Although it's difficult,French can be tried,” she says.
     French is actually considered among the easiest languages for an English 
speaker to learn,especially compared to Arabic or Mandarin Chinese.Collins,
whose  notably rich English vocabulary includes glossolalia(nonsense speech)and 
shibboleth(catchword or slogan),finds plenty of terrific French words to love.She 
writes,“ English is a trust fund,an unearned inheritance(遗产),but I've worked 

for every bit of French I've banked.”
     Unlike Jhumpa Lahiri,who became so hooked on Italian and used it to write In 
Other Words,Collins' goals for learning French were more modest.“I wanted to 
speak French and to sound like a North Carolinian.” She also wanted to be able to 
deal with the chimney sweep and butchers,communicate with her in laws,and “to 

touch Olivier in his own language”.She admits that she feels different speaking 

French.“Its austerity(朴素)made me feel more confused.”

      Readers looking for the romantic spark of classic cross­cultural love stories 
featuring an outgoing American and a shy Frenchman will find flashes of it 
here.Among the many cultural differences the couple argue over is her enthusiastic 
American  habit of applying the verb love to express enthusiasm for shoes,
strawberries,and husbands alike.But there's far more to Collins' book than fantastic 
                中国现代教育网    www.30edu.com  全国最大教师交流平台

 comedy,and those who have weathered linguistic crossings themselves tend to find 
 particular resonance(共鸣)in its inquiry into language,identity,and transcultural 
 translation.
     Arranged by chapters named for verb tenses,When in French works its way 

from  The  Past Perfect(Le Plusqueparfait)to The Present(Le Présent)and The 
Conditional(Le Conditionnel).Collins ends on a delightful note with Le Futur—

fitting for a new mother about to move with her hard­won French husband,French 
language,and  Swiss­born daughter to the French­speaking city of her dreams,
Paris.
 【语篇解读】 本文是说明文。主要介绍了                   Lauren   Collins 的自传  When   in 
French 的相关内容。
 8.Which of the following statements is TRUE about When in French?
   A.It describes how most American people learn French.
   B.It introduces a variety of theories about French learning.
   C.The author tells her experiences in a serious  way.
   D.The book offers a traditional way of learning a foreign language.
   B [考查细节理解。根据第一段最后一句话中的“a                      deeper look at various 
   theories of language acquisition and linguistics(语言学)”可知,When    in 
   French 探讨了语言习得的不同理论和语言学。]
 9.Which of the following has the closest meaning to the underlined word “voluble” 
    in Paragraph 2?
   A.Graceful.                     B.Dependent.
   C.Talkative.                    D.Energetic.
   C [考查词义猜测。根据画线词所在句中的“normally”和“‘nearly 

   speechless’”可知,通常情况下,Lauren           Collins 是很健谈的,但是在新的
   环境下她因为语言不通而感到不知所措,几乎说不出话。由此可知,

   voluble 表示的应是与     speechless 相反的意思,故选       C。]

 ★10.Why do linguists call America “the graveyard of languages”?
   A.Because other languages are prohibited in America.
   B.Because only English­speaking people can immigrate into America.
               中国现代教育网    www.30edu.com  全国最大教师交流平台

  C.Because immigrants' native languages contradict English in America.
  D.Because   American culture swallows up immigrants' native languages 
  gradually.
  D [考查推理判断。根据第三段中的“‘its singular ability to take in millions 

  of immigrants and make their native languages die out in a few generations’”可
  知,语言学家之所以将美国称作“语言的墓地”是因为美国文化会逐渐地

  “吞噬”移民的母语。]

★11.What can be inferred from Paragraph 4 and Paragraph 5?
  A.Collins' English vocabulary knowledge contributes little to her French 
  learning.
  B.Collins has found out some effective ways of mastering French words.
  C.Arabic or Mandarin Chinese is easier to learn than French for English speakers.
  D.It's terrifying for Collins to have French words in store for practical use.
  B [考查推理判断。根据第四段中的“Collins                notes smartly ...‘Although it's 
  difficult,French can be tried,’she says”,第五段中的“finds       plenty of 
  terrific French words to love”和“but I've worked for every bit of French I've 
  banked”可知,Lauren    Collins 在学习法语方面找到了窍门,并且逐渐取得进
  步。]

★12.The example of Jhumpa Lahiri in the passage is given to show that________.
  A.Collins aims at using French for her daily life
  B.Collins wants to apply French to serve her writing
  C.it's inappropriate for Jhumpa Lahiri to write in another language
  D.foreign language always makes learners feel complicated about life
  A [考查推理判断。根据第六段中的“I                wanted to speak French”和“She also 
  wanted to be able to deal with the chimney sweep and butchers,communicate 
  with her in laws,and ‘to touch Olivier in his own language’”可知,Lauren 
  Collins 学习法语是为了给她的日常生活提供便利。]
13.Which of the following items are mentioned by the author of this book review?

  ①the theme ②the structure ③the publisher  ④the popularity ⑤the writing 
  style
             中国现代教育网    www.30edu.com  全国最大教师交流平台

A.①②④                           B.②③⑤
C.①②⑤                           D.①③⑤
C [考查细节理解。第一段中的最后一句“When                    in French ranges from the 
humorously personal story to a deeper look at various theories of language 
acquisition and linguistics(语言学).”介绍了这本书的主题;最后一段中的
“Arranged by chapters named for verb tenses ...”介绍了这本书的结构;第一段
中的“humorously  personal story”和倒数第二段中的“there's    far more to Collins' 
book than fantastic comedy”表明这本书的写作风格是风趣幽默的。]
10积分下载