网校教育资源平台

人教版新课标 高考英语第一轮复习教案 ---- 必考词汇4

评价文档:
文档评论: 0

相关文档推荐

浙江省杭州市2019届高三英语上学期模拟卷一201812130280
免费
2019高考英语二轮复习600分策略专题2七选五阅读课件20181216246
免费
天津专用2019高考英语二轮增分策略考前冲刺卷一20181216342
免费
2019高考英语二轮复习600分策略专题2七选五阅读素能强化20181216210
免费
浙江省杭州市2019届高三英语上学期模拟卷三201812130279
免费
浙江省杭州市2019届高三英语上学期模拟卷二201812130278
免费
天津专用2019高考英语二轮增分策略专题四阅读表达课件201812163134
免费
2019高考英语二轮复习600分策略专题2七选五阅读即时巩固2018121629
免费
天津专用2019高考英语二轮增分策略考前冲刺卷二20181216341
免费
天津专用2019高考英语二轮增分策略专题四阅读表达优选习题20181216362
免费
浙江省杭州市2019届高三英语上学期周末自测卷(打包6套)
免费
(天津专用)2019高考英语二轮增分策略专题二完形填空(课件试题)(打包8套)
免费
(江苏专用)2019高考英语二轮增分策略专题二完形填空(课件试题)(打包8套)
免费
(江苏专用)2019高考英语二轮增分策略专题四任务型阅读(课件试题)(打包8套)
免费
内蒙古开鲁县蒙古族中学2018_2019学年高二英语上学期期中测试试题(打包9套)
免费
2019高考英语二轮复习600分策略专题5书面表达(课件试题)(打包12套)
免费
2019高考英语二轮复习600分策略专题3完形填空(课件试题)(打包12套)
免费
(江苏专用)2019高考英语二轮增分策略专题五书面表达(课件试题)(打包16套)
免费
2019高考英语二轮复习600分策略专题1阅读理解(课件试题)(打包13套)
免费
浙江省杭州市十八中2019届高三英语上学期周末检测卷(打包13套)
免费

高中英语审核员

中国现代教育网
分享到:
0积分 下载
                  中国现代教育网     www.30edu.com  全国最大教师交流平台


    考点解读
  1. break 的相关短语及不同含义
  2. bring 的相关短语及其重要用法
  3. call 的不同搭配及多种含义
  4. come 的相关短语及重要意义


  1. atmosphere  n. 大气,大气层;氛围;情绪
      大气,  大气层;空气       The atmosphere is very stuffy (闷). 
      气氛,情绪      the exciting atmosphere of a football match 
【例句】
    An atmosphere of tension filled the room. 屋子里笼罩着紧张的气氛。


状元典例[来源:Z,xx,k.Com]
    The top leaders of the two countries are holding talks in a friendly ______.
    A. atmosphere   B. state       C. situation   D. phenomenon
    答案:A
    思路分析:句意:两国高层领导人之间的会谈在友好的气氛中进行。atmosphere                            气氛;
state 状态;situation 处境;phenomenon  现象,由句意可知        A 项正确。
  2. besides  除了……以外(还有)
      1) =in addition 
      2) = in addition to  后面跟名词或代词。 
【辨析】
   1) but(意同except)  除……之外,没有          多和表示全体概念的词如:all, everyone,          
   everything等连用。不定代词no,all,nobody,nothing,no one后多用but;不定式也多和 
   but连用。 
   2) except后可跟that,what,who,when,where等引导的从句,but和besides则不能。 
   3) except for 用于订正或修正某些事实,其后的宾语一般与句子所涉及的东西不属同类 
   (此时,except for不能换成except)。 
 
注:当   except 用于句首时,后面往往要加上            for。如:
    Except for this, everything is in good order.
    = Everything is in good order except this.
【例句】
    1) There will be five of us for dinner, besides John. 
    除约翰外,    还有我们五个人要一起吃饭。
    2) I haven't time to see the film .Besides, it's had dreadful reviews. 
    我没有时间去看这部影片。再说,影评也诸多贬斥。
    3) They all went to sleep except me.   除我之外,他们都去睡觉了。
    4) Nobody except/but Tom likes the book. 除了汤姆没人喜欢这本书。
    5) The meal was excellent except for the first course. 这顿饭好极了, 只是第一道菜稍差。

状元典例    1
    Some people choose jobs for other reasons ______money these days.
                  中国现代教育网     www.30edu.com  全国最大教师交流平台

    A. for         B. except      C. besides     D. with
    答案:C
    思路分析:句意:近来有些人选择工作会考虑除了钱以外的其他因素。根据句意,空
格处的意思该是“除……以外,还有”。
状元典例    2
    The suit fitted him well _______ the colour. 
    A. except for    B. except that     C. except when   D. besides
    答案:A
    思路分析:句意:除了颜色,这件衣服还是挺合他的身。except                        for 用于表示引述细节
修正的句子中。
  3. beyond  prep.  超越,超出;除了
      beyond the sea在海外 
      beyond China在中国以外        
      beyond description/praise/expression无法描述/赞扬/表达 
      beyond hope没有希望 
      beyond reason毫无道理 
      beyond one’s power/ability某人力所不能及的 
    
【例句】
    1) The road continues beyond the village up into the hills. 
    这条路绵延不断越过村子直入山中。
    2) It won't go on beyond midnight. 这不会持续到午夜以后。
    3) The bicycle is beyond repair. 这辆自行车已不能修理了。
    4) I didn't notice anything beyond his rather strange accent.
    除了他那颇为古怪的口音以外,我没注意到别的。
状元典例    1
    Sorry, Madam. You’d better come tomorrow because it’s _____ the visiting hours.
    A. during    B. at         C. beyond        D. before
    答案:C
    思路分析:句意:对不起,夫人,您最好明天再来,因为探视时间已过。根据句意选
用固定搭配“beyond the visiting hours=The visiting hours are over.  (探视时间已结束)”。
状元典例    2
    —Can he take charge of the computer company?
    —I’m afraid it’s _____ his ability.
    A. beyond    B. within     C. of     C. to
    答案:A
    思路分析:句意:—他能接管这个电脑公司吗?—我认为这超出了他的能力。be 
beyond“在远处,超出。非……所及……”;be              within 是 be beyond 的反义词;be    of+抽象名
词相当于    be + adj. 如:be of use =be useful,be of importance=be important;be to 一般表示
“不以主观愿望改变而改变”的将来时。然后根据题干中的                       I’m afraid 这个关键词可知下句否
定了上句,因此       A 应该是最佳选项。
  4. blame vt. & n. 指责;责备;过失
                  中国现代教育网     www.30edu.com  全国最大教师交流平台

         blame sb. / sth. for sth. 因……责备……  
    vt.   blame sth. on sb. / sth. 把……归咎于…… 
         be to blame (for sth.) 应承担责任;该受责备 
                         (主动表被动) 
        bear / take the blame 承担责任 
    n. 
        put / lay the blame on 怪在……身上 
    
【例句】
    1) I don't blame you. 我不怪你。
    2) Which driver was to blame for the accident? 这次事故是哪个司机的责任?
    3) Where does the blame for our failure lie? 我们失败的症结在哪里?
状元典例
    _____for the breakdown of the school computer network, Alice was in low spirits.
    A. Blaming     B. Blamed    C. To blame     D. To be blamed
    答案:B
    思路分析:句意:由于被指责要对学校计算机网络的故障负责,Alice                          情绪很低落。
blame=sb. /sth. is responsible for sth. bad 把……归咎于,责怪,指责。blame       sb. /sth. 
for…=blame sth. on sb. 如:We shouldn’t blame anyone for the mistakes. 我们不该把错误归
咎于任何人。本题中主语           Alice 与所给动词    blame 构成被动关系,依此可排除           A、C。而
D 项表将来。再根据句意便可判断选               B。
  5. bother  v. 打扰;烦恼;麻烦       n. 麻烦的事;引起麻烦的人
       vt. 打扰,烦扰:      bother sb (about/with sth) 以某事而麻烦/打扰某人 
           烦恼,担心:bother with/ about sth  为某事烦恼      
       vi.  
           费心,麻烦:bother to do…费力干某事 
       n. 麻烦的事;引起麻烦的人 
    
【例句】
    1) I'm sorry to bother you, but could you tell me the way to the station? 
    对不起打扰一下,请问去车站怎么走?
    2) What's bothering you? 你愁什么呢?
    3) He didn't even bother to say thank you. 他甚至连说一声谢谢都不肯。
    4) What a bother! We've missed the bus. 真恼人! 我们误了公共汽车。
状元典例    1
    别为此操心。
    Don't bother_________ it.
    答案:with/about
状元典例    2
    汤姆使他的老师大伤脑筋。
    Tom is________ _________ to his teacher.
    答案:a bother
  6. break  v. 打破;破碎;违背         n.休息
【联想】break     相关短语
                  中国现代教育网     www.30edu.com  全国最大教师交流平台

        break away 挣脱, 逃脱;脱离,     背叛 
        break down 抛锚, 出故障,    身体垮了 
        break in  插话;闯入 
        break into 闯入, 突然发出(接宾语) 
        break out  (战争、瘟疫、火灾)      爆发 
        break through  突破 
        break off   中断 
        break the rules 违反规则 
        break the records  打破记录 
【例句】
    1) The string broke. 绳子断了
    2) If you pull too hard you will break the rope. 如果太用力拉, 就会把绳子拉断。
    3) Don’t break the law. 别犯法。
    4) The prisoner broke away from his guards. 囚犯从看守者手中逃脱了。
    5) Please don't break in on our conversation. 请别打断我们的谈话。
    6) His house was broken into last week. 上星期有人闯入他的房屋。
    7) Fire broke out during the night. 夜间突然发生了火灾。
    8) The sun broke through at last in the afternoon.  太阳在下午终于从云层后面钻出来了。

    9) The door handle has broken off. 门的把手断了。
    10) Let’s have a break. 休息一下。
状元典例
    It’s not ______ good idea to drive for four hours without ______ break.
    A. a; a      B. the; a      C. the; the      D. a; the
    答案:A
    思路分析:句意:连续开车            4 小时不是一个好主意。a            good    idea 一个好主意。a 
break 休息,表示泛指。如:She worked all day without a break.  她连续工作了一整天。
  7. break down 
    vi.
      ① 机械﹑电力等停止运转,          失灵 
      ① 谈判、关系、计划等破裂、失败               
      ① 身体,桥梁等垮掉 
      ① 感情失去控制以至于放声大哭 
    vt. 
      ① 破坏,打倒,捣毁 
      ① 使失败,使失效 
      ① 把……分解以便更容易做           (理解) 
      ① (化学)分解…… 
    
【例句】
    1) The telephone system has broken down. 电话系统失灵了。
    2) Negotiations between the two sides have broken down. 双方谈判已经破裂。
    3) Her health broke down under the pressure of work. 工作的压力把她的身体弄垮了。
    4) Chemicals in the body break our food down into useful substance.
    体内的化学物质把我们的食物分解成有用的东西。
                  中国现代教育网     www.30edu.com  全国最大教师交流平台

状元典例
    The computer system _____ suddenly while he was searching for information on the Internet.
    A. broke down    B. broke out    C. broke up    D. broke in
    答案:A
    思路分析:句意:当他正在网上查信息的时候,电脑系统突然瘫痪了。break                               down:
(of a machine or vehicle)to stop working because of a fault (机器或车辆) 出故障、坏掉。break 
out:(of war,fighting or other unpleasant events)to start suddenly(战争、打斗等不愉快的事件) 
突然开始。break up:①to come to an end   结束;to go away in different directions   ②散开,
解散;③to become very weak   变得虚弱,垮掉。        break in:to enter a building by force 强行
进入,破门而入。
  8. break up  解散,驱散;分裂,解体
      break up the meeting  驱散集会 
      break up with sb  同某人断交 
      The group broke up.  小组解散了。 
      Their marriage broke up. 婚姻破裂了。 
      The ship broke up on the rock. 船触礁撞毁了。 
    
状元典例
    —I'm surprised to hear that Sue and Paul have ______.
    —So am I. They seemed very happy together when I last saw them.
    A. broken up      B. finished up       C. divided up         D. closed up
    答案:A
    思路分析:句意:—         听到   Sue 和 Paul 关系破裂了,我很吃惊。—            我也是。上次看到
他们时,他们看起来还相处得很愉快呢。break up                关系破裂,finish up    吃完或喝完     ,divide 
up 使……分开,      close up 堵住,关闭。
  9. bring up  哺育,提出,呕吐
      bring up three children 抚养了三个孩子 
      a well-brought up child 一个有教养的孩子 
      a badly- brought up child  一个教养不良的孩子 
      bring up a new policy  推出一项新政策 
      bring up one's lunch 吐出午饭吃的食物 
    
【联想】bring    相关短语
    ①bring in 引进,赚到
    ②bring out 拿出,显示
    ③bring down 降低,打倒
    ④bring forward 提出
    ⑤bring up 抚育;呕吐
    ⑥bring about 引起,   致使
【例句】
    1) He does odd jobs that bring him in about 30 pounds a week. 他做零工每周可赚约 30 英
镑。
    2) The company is bringing out a new sports car. 公司正在生产一种新跑车。
    3) They brought down an enemy fighter . 他们击落敌人一架战斗机。
    4) Science has brought about many changes in our lives. 
                  中国现代教育网     www.30edu.com  全国最大教师交流平台

科学为我们的生活带来许多变化。
状元典   例  1
    His idea of having weekly family meals together, which seemed difficult at first, has 
____many good changes in their lives.      
    A. got through     B. resulted from     C. turned into     D. brought about
    答案:D
    思路分析:句意:让家人一周聚餐一次,他的这个想法已经给他们的生活带来了许多
好的变化,而这个想法起初看来好像很难实现。bring                    about 带来,引起    get through 通过;
result from 由……造成;turn into 变成。
状元典例    2
    The investigation is sure to __________ some surprising things, which we have never 
thought of.
    A. bring forward    B. bring up     C. bring in     D. bring out
    答案:D
    思路分析:句意:这次调查肯定有我们永远想象不到的令人惊奇的发现。此处的                                  bring 
out 表示“使显现,阐明”。bring forward      提议; bring up 教育,提出; bring in 引进。
  10. build up 增强;逐步建立
      build up one's strength/health 增强体力/健康 
      build up character 逐步培养品质 
      build up a good business 生意兴隆 
    
【例句】
    1) You need more protein to build you up. 你需要增加蛋白质以增强体质。
    2) They built up a library. 他们逐步建起了一座图书馆。
状元典例
    Practising Chinese kung fu can not only _______one's strength, but also develop one's     
character.
    A. bring up       B. take up         C. build up         D. pull up
    答案:C
    思路分析:句意:练中国武功不仅能强身健体,还能培养人的性格。build                              up  one’s 
strength 固定短语,意为       “强身健体”。bring    up 抚育,培养,呕吐;take        up 占(时间、空
间);pull up  拔起,  停下,   阻止。
  11. burst (burst , burst) v. & n.  爆发;破裂
        破裂,  爆发   The balloon(气球) burst. 
                    burst in  闯入(房间) 
    v.  突然而起        burst through the door 撞开门 
                    burst out of … 从……里喷发出来 
                    burst out + doing   
        突然爆发 
                    burst into + sth  ` 
    
    n. 破裂,  爆发  a burst of laughter
    burst into laughter = burst out laughing  放声大笑
【例句】
    1) If you blow that balloon up any more it will burst. 那气球再吹就要破了。
                  中国现代教育网     www.30edu.com  全国最大教师交流平台

    2) The police burst through the door.   警察破门而入。
    3) There was a burst of laughter in the next room.  隔壁房间里突然爆发出一阵笑声。
状元典例
    The audience ______ when they heard the humorous story.
    A. burst into laughing    B. burst out laughter    
    C. burst into laughter   D. burst in laughing
    答案:C
    思路分析:句意:观众们听到那可笑的故事都放声大笑。burst                        into laughter=burst out 
laughing 放声大笑。
  12. call v. & n. 把……叫做; 打电话给;     叫; 访问;   电话
    call 相关短语
      call for要求;需要 
      call at拜访(某地) 
      call on/upon拜访(某人);号召 
      call in请进,召请 
      call back回电话 
      call up(=ring sb.)打电话;使人回想起 
      call off取消 
      call on sb.to do sth.请求或号召某人做某事 

【例句】
    1) The situation calls for prompt action. 形势所迫, 必须立即采取行动。
    2) The library call ed in all overdue books. 图书馆要求把所有逾期未还的书收回。
    3) We are calling upon you to help us. 我们恳求你帮助我们。
    4) The match was called off because of bad weather. 由于天气不好, 比赛取消了。
状元典例
    It’s the sort of work that _____a high level of concentration.
    A. calls for    B. makes up     C. lies in         D. stands for
    答案:A
    思路分析:句意:这种工作需要全神贯注才能做好。A.                       需要(need)”;B.  构成,编造,
补上;C.    存在于;D.    代表,象征。
  13. carry v. 提;运送;传播;携带
    carry 相关短语:
       carry on sth  进行,继续 
       carry out  执行,开展 
       carry away  拿走,带走 
       carry back 使某人忆起 
       carry sth through  使渡过难关, 顺利完成某事 
       carry forward 使(事业等)进展 
       carry sth about 随身携带某物 
       carry sth off  赢得某物 
【例句】
    1) They decided to carry on in spite of the weather. 他们决定不管天气好坏都坚持着。
    2) They carried out the plan. 他们执行了那项计划。
                  中国现代教育网     www.30edu.com  全国最大教师交流平台

    3) His determination carried him through. 他靠坚定的信心渡过了难关。
    4) She carried off most of the prizes for swimming. 她获得游泳项目的大多数奖。
状元典例
    The meal over, the managers went back to the meeting room to ______ their discussion.
    A. put away   B. take down    C. look over   D. carry on
    答案:D
    思路分析:句意:吃完饭后,经理们回到会议室继续他们的讨论。put                             away 把……收
好;take down  写下,记下;look over    快速地查看;carry on     继续。
  14. claim n. & v. 声称,认领,主张,索赔
         (根据权利)    要求;  认领;   索取  claim the land 
         声称;  主张   claim to do…/that 从句 
    v.  
         值得,  需要   claim our attention 值得我们注意 
         (疾病,  意外)  夺去   (生命) The storm claimed many lives. 
    
         (根据权利)    要求   make a claim for/on/to sth 
    n.   主张,  声称   Nobody believed his claim. 没人相信他的话。 
         索赔   claim for damages 要求损害赔偿金 

【例句】
    1) He claimed an item of lost property .他认领了丢失的财物。
    2) She claims (that) she is related to the Queen. 
    =She claims to be related to the Queen. 她声称和女王是亲戚。
    3) The matter claimed our serious attention.  这件事需要我们认真注意。
    4) Have you claimed (the insurance) yet? 你索取(保险金)了吗?
状元典例
    Playing the piano _____ much of his time, so he can’t play with other children. Which 
answer is not right? 
    A. claims    B. takes     C. occupies  D. own
    答案:D
    思路分析:句意:弹钢琴占用了他大量的时间,所以他不能和别的孩子一起玩。A、
B、C  三项都有“占用”之意,own          为“拥有”,因此与题意不符。
  15. close adj. 接近的;亲密的
       get / come/stand/ live / be close to… 离……近;接近 
       get/be close to doing 将近……;快要…… 
       a close friend 一个亲密的朋友 
       a close game 一场水平相近的比赛 
      close to home  接近事实,说得太露骨 
【例句】
    1) He lives close to me. 他住得离我很近。
    2) They are close in age. 他们年龄接近。
    3) What she said was very close to home.   她说的情况非常接近事实。
【词义辨析】close , closely
                  中国现代教育网     www.30edu.com  全国最大教师交流平台

       close  adv. 接近地,靠近地      指距离或关系近 
       closely adv. 严密地,密切地 

【例句】
    He stood close to the door and watched the enemy closely.
    他站得离门很近并且密切注视着敌人。
状元典例
    用 close, closely 填空
    1) They live _________to the museum.
    2) Please pay _________ _ attention to where they go.
    3) Taste and smell are ___________connected.
    答案:
    1) close  句意:他们住在靠近博物馆的地方。
    2) close (adj.) 句意:请密切注意他们将去何处。
    3) closely  句意:味觉与嗅觉是密切相关的。
  16. come 相关短语
        come about 发生 
        come after (=follow) 跟随 
        come/run across sb. (= come upon sb. =meet with sb. =happen to meet sb. 
        =meet sb. by chance) 偶然遇见某人 
        come to oneself (=come back to life) 苏醒过来 
        come to a stop (=come to an end) 结束,停止 
        come to know (=get to know) 逐渐认识 
        come out  出版;开花 
        come true 成为现实 
        come up with  提出,讨论 
    
【例句】
    1) How does it come about that…?……是怎样发生的?
    2) I came across an old school friend in Oxford Street this morning. 
    今天早上我在牛津大街碰见一位老校友。
    3) She came up with a new idea for increasing sales. 她想出了增加销售量的新主意。
状元典例    1
    She ____ an old friend of hers yesterday while she was shopping at the department store.
    A. turned down    B. dealt with   C. took after   D. came across
    答案:D
    思路分析:句意:昨天他在百货商店购物的时候碰上了一个老朋友。come across                           偶遇,
碰见;turn down   拒绝;deal with  处理,对付;take after    像,相似。
状元典例    2
    It eventually ________ that he had been stealing money from his employers, which 
astonished his parents.
    A. came out   B. put out   C. made out   D. got out
    答案:A
    思路分析:句意:最终(结果是)他一直在偷窃雇主的钱,这让他的父母无比震惊。
此处   come out 结果是,出版,萌芽,传出,(秘密,本性等)                 露出;put   out 扑灭,推出;make 
                  中国现代教育网     www.30edu.com  全国最大教师交流平台

out 辨认出,理解;get out     拿出,出去。
  17. come into  相关短语
                 being / existence 形成,产生 
                 fashion/ style  流行起来 
    come into +   effect/force   生效,开始实施 
                power/ office  上台,执政 
                 use   得到使用 
                reality = come true 成为现实 
                play 流行起来,开始实行 
【例句】
    1) A new rule will soon come into being.  一个新规则很快就要出台了。
    2) The new law has come into effect.  新法律已经实施。 
状元典例    1
    总统下月要上任。
    The president will ____________________ next month.
    答案:come into power/ office
状元典例    2
    我们的梦想一定能成真。
    Our dream must _________________________.
    答案:come into reality / come true
  18. come on  过来;加油,快点;得了吧
【例句】
    1) Come on. we'll be late for the theatre. 快点吧, 我们去戏院要迟到了。
    2) —Let me support you. —Come on. I’m not that old. 
    —我扶着你吧。—得了吧,我还没那么老。
状元典例
    —I’m dead tired. I can’t walk any farther, Jenny.
    —_____, Tommy. You can do it!
    A. No problem   B. No hurry    C. Come on     D. That’s OK
    答案:C
    思路分析:句意:—詹妮,我累极了,再也走不动了。—坚持,汤姆,你能行。come 
on:tell sb. to hurry or to try harder 坚持,加油。根据句意,后者是在鼓励前者,故选              C。
其他三个选项中       A 是“没问题”,用于回答别人的感谢或要求,B                  项是“别着急”,D      项为“好
吧(=That’s all right)”。 
  19. come to 相关短语
                  中国现代教育网     www.30edu.com  全国最大教师交流平台

        come to life苏醒过来,振作起来,      活跃起来 
        come to oneself  恢复知觉 
        =come back to life  复活, 苏醒过来 
        =come round  
        come to one’s sense  苏醒过来,头脑清醒起来 
        come to 谈到,总共 
        come to light 显露出来 
        come to a conclusion 得出结论 
        come to an end / a stop 结束/ 停止 
        come to nothing / no good 没结果/ 没好处 
        come to the point 谈正题 
        come to do 终于……;   开始…… 
【例句】
    1) The bill came to $20.  账单共计二十美元。
    2) I came to realize that he was right.  我终于认识到他是对的。
    3) The answer suddenly came to me.  我突然想出了答案。


    4) His plan came to nothing.  他的计划没有成功。[来源:学科网 ZXXK]
状元典例
    Most of us know we should cut down on fat, but knowing such things isn’t much help when 
it _____shopping and eating.
    A. refers to     B. speaks of   C. focuses on   D. comes to
    答案:D
    思路分析:句意:我们大多数人都知道应该减肥,但是当涉及购物和吃的时候,知道
这些并没太大的帮助。句型            when it comes to shopping and eating 中,it 代上文的句子   we 
should cut down on fat; come to:to concern 涉及,谈到。例如:when it comes to politics/
repairing cars, I know nothing.
  20. comfort n & vt.  舒适;舒适品;安慰
              live in comfort 过得很舒适 
        【U】 
              find comfort in sb/sth 从……得到安慰 
      n.          modern comforts 新式的舒适设备 
        【C】 
                 a great comfort to sb对某人极大的安慰 
      vt. 安慰:comfort sb 安慰某人 
【发散思维】
    comfortable  adj. 舒服的,安逸的
【例句】
    1) They did everything for our comfort. 他们尽力使我们觉得舒适。
    2) Her children are a great comfort to her. 她的孩子是她极大的安慰。
    3) The child ran to its mother to be comforted. 孩子跑到母亲身边以求得到安慰。
    4) Neither chair is comfortable.  两把椅子坐起来都不舒服。
状元典例
    Sometimes a few words of ______ to the one who has just failed may encourage him to stand 
                  中国现代教育网     www.30edu.com  全国最大教师交流平台

up and even try to make a comeback.
    A. comfort   B. ease   C. assurance   D. cheer
    答案:A
    思路分析:句意:当一个人失败时几句安慰话也许会使他重新站起来甚至卷土重来。
comfort 安慰;慰藉;       ease 安逸,安心,悠闲;assurance      确信,    断言,    保证,    担保;
cheer 愉快, 欢呼

                                  状元笔记
  1. besides 的用法及与  except, but, except for 的区别
  2. beyond 在不同语境中的含义
  3. be to blame 的含义及用法


Ⅰ.  单选
  1. The hurricane damaged many houses and business buildings; _____, it caused 20 deaths.
    A. or else      B. therefore     C. after all    D. besides
    答案:D
    思路分析:句意:飓风毁坏了许多住房和商业建筑,而且还造成了                            20 人死亡。本题空
白处前后句之间是递进关系。再根据句意中“而且,除此之外……”,选择                              D 选项。A   项  or 
else“否则,要不然”表转折关系。B           项 therefore“因此”表因果关系;C       项 after all“毕竟”。
  2. It’s quite _____me why such things have been allowed to happen.
    A. for      B. behind         C. against                D. beyond
    答案:D
    思路分析:句意;我无法理解为什么允许这样的事情发生。be                         beyond sb. 为习语:使
人无法想象(或理解、做等)。
  3. Mr. Green stood up in defence of the 16-year old boy, saying that he was not the one _____.
    A. blamed      B. blaming      C. to blame         D. to be blamed
    答案:C
    思路分析:句意:格林先生站了出来以保护那位                    16 岁的男孩,他说小男孩不该对此负
责。to   blame 在此句作   the one 的定语。to   blame 为固定用法,只能用主动形式,能这样用
的短语还有     to let(出租)等。又如:If    someone is to blame,it is me. 如果有人该承担责任,
那就是我。
  4. —Shall I lock the lab before I go home? 
    —__________I'll check it myself later.  
    A. Go ahead    B. No problem    C. No hurry    D. Don’t bother 
    答案:D
    思路分析:句意:—要我回家前把实验室的门锁上吗?—不用麻烦你了,我一会儿亲
自去检查一下。由语境可知            D. Don’t bother“不用烦扰了”符合语境。A. Go ahead“当然可以,
干吧、做吧、用吧”等,是请求允许的应答语,用于鼓励对方做某事;B.                             No problem “没什
么;没问题”用于回答对方的道歉,“没问题”用于对别人的请求欣然接受;C.                             No hurry“不用
着急”,用于安慰对方。
  5. I was still sleeping when the fire _____, and then it spread quickly.
    A. broke out   B. put out    C. came out   D. got out
    答案:A
                  中国现代教育网     www.30edu.com  全国最大教师交流平台

    思路分析:句意:当我正在睡觉时,发生了火灾,并且很快地蔓延开来。词语辨析。
break out 突然发生,爆发;put out    摆出,熄灭;come out      显露,出版,总计;get out       离开,
逃脱,公布。
  6. —How about your journey to Mount Emei?
    —Everything was wonderful except that our car _______twice on the way.
    A. slowed down   B. broke down     C. got down       D. put down
    答案:B
    思路分析:句意:—去峨眉山旅游玩得怎么样?—其他都很好,就是我的车抛锚了两
次。slow down    放慢(速度),(使)减速;get down         下来,写下,使沮丧;          put down  记
下。break down:cease to function because of a mechanical, electrical, etc fault (因机械﹑ 电
力等故障)停止运转,         失灵,  失效。
  7. Born into a family with three brothers, David was  ______to value the sense of sharing.
    A. brought up          B. turned down           C. looked after   D. held back
    答案:A
    思路分析:句意:因为戴维出生于有三兄弟的家庭,因此养成了分享意识。bring                                 up 
培养,使成长;turn       down 关小,拒绝;look     after 照顾,照料;hold     back 阻碍,隐藏,隐
瞒。根据句意可知,正确答案为              A 项。
  8. The Somali robbers' frequent attacks on the sea urged the United Nations to ______all 
nations to take immediate action.
    A. fight for        B. apply for        C. call on         D. wait on
    答案:C
    思路分析:句意:索马里海盗经常在海上袭击(轮船)使联合国很快号召所有国家立
即采取行动。fight for    为……而战;apply for    申请;call on  号召;wait on  服侍,  招待,  拜访。
call on/upon sb. to do sth 号召某人做某事;  call on sb.拜访某人。
  9. It’s the sort of work that _____a high level of concentration.
    A. calls for   B. makes up    C. lies in        D. stands for
    答案:A
    思路分析:句意:这种工作需要全神贯注才能做好。A                       项意为“需要(need)”;B     项意为
“构成,编造,补上”;C         项意为“存在于”;D       项意为“代表,象征”。
  10. After _________ the luggage at the railway station, we left for the exhibition hall in a taxi.
    A. claiming     B. demanding     C. deserving     D. obtaining
    答案:A
    思路分析:句意:在火车站认领过行李后,我们乘出租车去了展览大厅。claim                              认领; 
B.要求; C.  值得; D. 获得,都不符合句意。

II. 阅读理解
    Brazil and Barcelona forward Ronaldinho has been named the 50th European Footballer of 
the Year at a great party in Paris held towards the end of 2005.
    Ronaldinho, 25 years old, became the third Brazilian to win the title after Ronaldo, who won 
it in 1997 and 2002, and Rivaldo, who won it in 1999.
    "To be here with all those great players is a dream. This gives me huge encouragement to 
keep working and try to do well. I have the chance to do for a living what I like most in my life, 
and that's playing football. I can make people happy and enjoy myself at the same time," said 
Ronaldinho after receiving the golden cup at the party.
                  中国现代教育网     www.30edu.com  全国最大教师交流平台

    There was no way Ronaldinho could not succeed, as he was always full of uncontrollable 
desire for football. He would play on the dirt, in the wood, even in his living-room—nothing else 
stayed in his mind. He began to shine on the international games when he was 17, helping Brazil 
win the Under-17 World Championship (锦标赛). He was on his way to becoming one of the 
world's greatest players, with his role in Brazil's World Cup victory in 2002. With 22 goals in his 
first year in Barcelona, he received football's most valuable honor in 2004: the FIFA World Player 
of the Year.
    "He isn't only able to win games on his own, he keeps our spirits high because he is always in 
a good state of feelings, " says his captain. "You can challenge him, push him, tri p him and even 
prevent him on purpose—nothing can stop him. And it shows in his games. He' s not satisfied with 
moving the ball from one point to another; he has to dance it away. And with every match, 
Ronaldinho creates a new signature move. When nothing seems possible, he can do. "
  1. The nationality of Rivaldo is _____.
    A. French        B. English      C. Brazilian      D. Spanish
  2. How old was Ranaldinho when he first joined Barcelona?
    A. 17 years old.           B. 25 years old.
    C. 20 years old.           D. less than 25 years old.
  3. We can conclude from the passage that the author wants to give us an introduction of _____.
    A. the great honors he received in recent years                
    B. a great and gifted Brazilian football player
    C. a famous sportsman in the world                           
    D. European Footballer of the Year
  4. Which of the following is NOT true according to the passage?
    A. At the age of 17 Ronaldinho helped his country to win the World Cup.
    B. Ronaldo won the title—European Footballer of the Year twice.
    C. He is more interested in football than in anything else.
    D. His fans want to get his signature after every game.
  5. In the opinion of his captain, Ronaldinho _____.


    A. has to sign his name before every football game            [来源:学科网 ZXXK]
    B. is not satisfied with every match he played in
    C. is able to do almost everything possible                    
    D. can make his teammates in high spirits
    【语篇解读】
    本文从小罗纳尔多在         2005 年被评为第     50 个欧洲足球先生入手,介绍了小罗纳尔多在
足球生涯中的突出表现及其卓越的成就。
  1. C 根据第二段中的前半部分(小罗纳尔多,25                 岁,成为继罗纳尔多后的第三位获得此
殊荣的巴西人)可知         C 项正确。
  2. D 数字计算题。小罗纳尔多           2005 年是  25 岁。第四段介绍他在加盟巴塞罗纳队的第一
年中就进了     22 个球,这一年是       2004 年。
  3. B 主旨归纳题。本文的主要内容是介绍巴西足球运动员小罗纳尔多的职业成就及他对
足球的钟爱,故       B 项正确。
  4. A 文中介绍小罗纳尔多         17 岁时,帮助巴西赢得        U-17 世少赛冠军,并不是赢得世界杯
冠军,故    A 项正确。
  5. D 根据最后一段第一句中“…he keeps our spirits high because he is always in a good state 
                  中国现代教育网     www.30edu.com  全国最大教师交流平台

of feeling…”可得出结论。

                           (答题时间:40        分钟)


I. 单项填空[来源:学.科.网]
  1. The house was too expensive and too big._______, I’d grown fond of our little rented house.
    A. Besides          B. Therefore         C. Somehow    D. Otherwise
  2. This new model of ear is so expensive that it is _____ the reach of those with average 
incomes.
    A. over      B. within      C. beyond         D. below
  3. The careless driver is ______ for the traffic accident ______ yesterday.
    A. to blame; happened          B. to blame; happening
    C. to be blamed; happened       D. to be blamed; happening
  4. —I need to advertise for a roommate for next term.
    —________? Mary is interested.
    A. Why bother        B. Why not       C. So what      D. What for 
  5. The naughty child _______away from his father and ran away.
    A. took   B. broke   C. drive   D. caught
  6. To understand the grammar of the sentence, you must break it _____into parts.
    A. down     B. up        C. off     D. out
  7. —Does the new programme work well on tourism?
    —Yes. It___ more tourists.
    A. brings in   B. applies for    C. results from    D. leads to
  8. With the pressure ______, she was off work for weeks because she couldn’t stand it any 
more.
    A. picking up     B. making up      C. building up     D. putting up
  9. As I grew up in a small town at the foot of a mountain, the visit to the village _____scenes of 
my childhood.
    A. called up   B. called for   C. called on    D. called in
  10. He rode in such a hurry that he got close to ______ by a car when crossing the street.
    A. be hit   B. being hit   C. hitting   D. having been hit

II. 完形填空
    Several years ago, while attending a communication course, I experienced a most unusual 
process. The instructor asked us to list    1   in the past that we felt   2    of or regretted 
and read our lists aloud.
    This seemed like a very   3   process, but there was always some  4   souls in the crowd 
who would volunteer. The instructor then   5    that we find ways to    6   others, or take 
action to right any wrongdoings. I was seriously wondering how this could ever   7  our 
communication.
    Then the man next to me raised his hand and volunteered this story: Making my  8  , I 
remembered an incident from high school. I grew up in a small town. There was a Sheriff   9   
of us kids liked. One night, my two friends and I decided to play a   10  on him.
After drinking a few beers, we climbed the tall water tank in the middle of the town, and wrote on 
                  中国现代教育网     www.30edu.com  全国最大教师交流平台

the tank in bright red paint : Sheriff Brown is an SOB. The next day, almost the whole town saw 
our glorious   11  . Within two hours, Sheriff Brown had us in his office. My friends told the 
truth but I lied. No one   12   found out.
   Nearly 20 years later, Sheriff Brown' s name    13   on my list. I didn’t even know if he 
was still   14   . "Last weekend, I dialed the information in my hometown and found there was 
a Roger Brown still listed. I tried his number. After a few   15   , I heard " Hello?" I said, " 
Sheriff Brown?" Paused. "Yes. " "Well, this is Jimmy Calkins."
    "And I want you to know that I did it!" Paused.  "I knew it!" he yelled back. We had a good 
laugh and a   16 discussion. His closing words were: " Jimmy, I always felt bad for you   17   
your friends got it off their chest, but you were carrying it   18   all these years. I want to thank 
you for calling me for your sake. "
    Jimmy inspired me to  19  all 101 items on my list within two years, and I always 
remember what I learned from the course: It' s never too late to  20   the past wrongdoings.
  1. A. something      B. anything     C. somebody         D. anybody
  2. A. ashamed        B. afraid       C. sure             D. proud
  3. A. private        B. secret       C. interesting      D. funny
  4. A. foolish        B. polite       C. simple           D. brave
  5. A. expected       B. suggested    C. ordered          D. demanded
  6. A. connect with   B. depend on    C. make apologies to D. get along with
  7. A. improve        B. continue     C. realize          D. keep
  8. A. notes          B. list         C. plan             D. stories
  9. A. any            B. most         C. none             D. all
  10. A. part           B. game        C. trick            D. record
  11. A. view          B. sign         C. attention        D. remark
  12. A. also          B. even         C. still            D. ever
  13. A. appeared      B. considered    C. presented       D. remembered
  14. A. angry'        B. happy        C. doubtful         D. alive
  15. A. words         B. rings        C. repeats          D. calls
  16. A. cold          B. plain        C. nervous          D. lively
  17. A. in case       B. so long as   C. unless           D. because
  18. A. around        B. out          C. up               D. away
  19. A. build up      B. make up      C. clear up         D. give up
  20. A. regret        B. forgive      C. right            D. punish

III. 高考新题型—阅读填空
    阅读下列材料,1—5        题中提到的人们都打算去乡间旅游景点游玩。请将每组人员和他
们最合适的地方配对。有一个景点是多余的。
    ______ 1. Miss Jane and Miss Ann are working for a travelling company. They are focusing 
on some points of developing tourism of peculiar style in the countryside. To start new travelling 
business in some villages with fine leisure clubs and entertainment conditions, they need some 
excellent examples to follow.  
    ______ 2. Some senior visitors, from America, have just retired. They prefer a holiday in a 
place which may remind them of something back home. As believers with religious faith, they’d 
like to see some places with the connections between religion and ethics issues. 
                  中国现代教育网     www.30edu.com  全国最大教师交流平台

    ______ 3. Mr. John, a scholar from Australia, who devotes himself to literature, is now in 
Britain on holiday. Having been to some famous attractions, he’s got two days left to see 
something more. He is also quite interested in the history of the Great Britain navigation (航海), 
and the history of early world explorations. 
    ______ 4. A young couple, having just got married, are going on their honey-moon trip. The 
girl is very interested in the life of the noble families and gardening, while the boy shows more 
interest in visiting some old houses of famous people. But his love to his bride is enough for him 
to put her preference first.   
    ______ 5 . Having one free day, a party of students are seeking a particular place to do their 
research, which will benefit their study of geography. Besides, they prefer to have a 
relaxation in nature as well, climbing included. The place should be particular for them.
                A.                                       B.
 
   ST  CHALFONT    Being a pretty village  MITARSY  Great Missenden, with its  
  centre with shops and cottages around its  winding High Street, old-style shops and 
  green and pond. The village was home to 
                                         charming old inns, has been host to a  
  the great poet John Milton, whose cottage  
  is open to the public. Above the village   variety of famous people over the centuries, 
  stands The Vache, an Elizabethan mansion  including Robert Louis Stevenson (author  
  (宅第),  once home to the friends of Captain  of Treasure Island).The village is now best 
  Cook, who built a memorial to the great 
                                         known as home to the late Ronald Dahl, the 
  explorer. There are a number of inns in the 
                                   th    internationally famous children’s author. 
  village, one of which dates from the 17  
  Century.                               
   

               C.                                         D.
 
   JORDANS   Jordans is a popular village  ST BOARD  The first Tourism Welcome 
   with the17th Century farmhouse, and the   Host village in the Southern Region. In 
   Guest House and Conference Centre was  1997, the village also won the Sword of 
   once home to the Quakers (贵格教派)       Excellence for the Best Kept Village. In 
   Within the grounds of the farm is the  addition to a busy shopping centre, the 
   Mayflower boat which carried the Pilgrim  village has an award winning leisure centre 
   Fathers to America in 1620. The Quaker  with the recreational facilities. The village 
   Meeting House, was built in 1688 to take   offers a number of popular inns including 
   advantage of James II’s declaration of   the Pheasant dating back to 1685. Other 
   Indulgence permitting Quakers to practice   welcome aspects include the 12th century St 
   their religion openly.                Mary’s Church. 

                    E.                                  F.
               中国现代教育网     www.30edu.com  全国最大教师交流平台

                  
PELARTY    Extensively wooded with    LAISU  A  unique village with a pretty  
lanes and footpaths, Pelarty is “Green” in    green, surrounded by an old school  
name  and topography  (地貌)  with      and ancient church. Chenies Manor  
numerous Greens. If one stands high on   House was once the home of the Duke of  
                                      Bedford and visited by Kings and Queens.  
the wood hills on a clear day, one can  
                                      Today the House and its attractive garden 
have a wide view of the nice natural  
                                      are open to visitors. The villagers take pride 
scenery which is beyond expression.  
                                      in their excellent pubs as well as the 
Pelarty is also quite famous for its long  
                                      Bedford Arms Hotel. 
tile making history.                   
 
                  中国现代教育网     www.30edu.com  全国最大教师交流平台


I. 单项填空
  1.  A      句意:这个房子太大太贵了,此外我已经越来越喜欢我们租的这间小屋了。
besides 此外;therefore 因此;somehow  不知道什么缘故;otherwise       否则。
  2. C 句意:这种新型汽车是如此昂贵以至于它超出平常人的购买力。beyond the reach                        短
语意思是“超出范围,够不着”;within            the reach 短语,意为“够得着,在……范围内”故选
C。
  3. B  句意:这个粗心的司机应该为昨天发生的事故负责。第一空考查                           sb. be to blame 的
用法;第二空考查        v-ing 作后置定语,happening yesterday=which happened yesterday。
  4. A  句意:—我要登广告找一个下学期的舍友。—干嘛那么麻烦啊?玛丽就很感兴趣。
本题考查交际用语。A.          为什么那么麻烦啊?B.          好的,当然;C.      那又怎么样啊?D.        为什
么?
  5. B  句意:那个调皮的孩子挣脱了爸爸,跑了。                  break away from 挣脱, 逃脱。
  6. A    句意:为了理解这个句子的语法,你必须把它分成几部分去分析。A.                            拆开;B. 
崩溃,瓦解,解放;C.         折断,打断,突然中止。
  7. A   句意:—这个新项目对旅游业起作用了吗?—起作用了,它吸引了更多的游客。
bring in 介绍,带进,引入,赚取; apply for      申请;result from  起因于   ;lead to 导致,A   项
符合句意。
  8. C  句意:由于慢慢积累的压力,她再也无法忍受了,只好休班好几周。build up                           慢慢
建立,逐步增强。
  9. A   句意:我在山脚下的一个小镇长大,因此对那里的造访唤起了我对童年的回忆。
call up 唤起,使回忆;call for=demand   要求;call on 拜访某人,号召;call in      召集。
  10. B  句意:他如此匆忙地骑自行车以至于过马路时差点被一辆汽车撞上。get                             close to 
doing sth 将近/接近…….。

II. 完形填空
    【语篇解读】
    几年前,“我”参加了一个以提高人们相互沟通能力的培训课,老师让我们学员把过去
感到难为情的事情说出来,并让我们自己找出方法改正做错的事情。一个名叫                                 Jimmy 的同
学说出了发生在他自己身上的事情,这激励了我把所有的事情整理出来。这件事给了“我”
一个启示,改正过去的错误永远不会晚。
  1. B   根据上下文可知老师要我们列出我们过去曾经做过的不好的事情,用                             anything 表
示“任何事情”符合语境。
  2. A  feel ashamed of 意为“为……感到惭愧”,符合语境。
  3. A  private 在此意为“私人的,不易公开的”,符合当时的场面。
  4. D  愿意公开说出自己过去过错的人当然是“勇敢的”。
  5. B  老师“建议”我们想办法去向那些人道歉。
  6. C  做错事后要向别人“道歉”,其他选项均不合语境。
  7. A  老师要学生这样做是要“提高”他们的交际沟通能力。
  8. B  根据上文可知此处应为         list。
  9. C  从下文描述的恶作剧可知孩子们都不喜欢                 Sheriff。
  10. C  从下文可知是“恶作剧”。
  11. B  sign“符号,标记”,此处指所写的字。其他选项不合语境。
  12. D  ever“曾经”符合语境。
                  中国现代教育网     www.30edu.com  全国最大教师交流平台

  13. A  Sheriff Brown“出现”在我的名单上。
  14. D  过了将近    20 年,当然不知道他是否还“活着”。
  15. B  拨电话后,几声“铃响”便有人接电话。
  16. D  从“had a good laugh”可推知是“lively discussion”。
  17. D  从前后句的逻辑关系看是表示原因,get (sth. ) off one’s chest         意为“吐出心里的烦
恼,吐出心事”。
  18. A  around 在此是副词,其他选项与         carry 构成的短语不合语境。
  19. C  Jimmy 的举动鼓励我”整理出”所有的事情;build up“树立”;make up“弥补,虚构”
;give up“放弃”。
  20. C  right 在此作动词用,意为“纠正”,        上文也有提示。

III. 高考新题型—阅读填空
    1—5 DCAFE
0积分下载