网校教育资源平台

2019年高考英语(课标版)二轮复习专题突破课件:专题一 阅读理解 考点3 词义猜测

评价文档:
文档评论: 0

相关文档推荐

重庆市巴蜀中学2019届高三英语上学期期中复习试题2018110602207
免费
重庆市铜梁一中2019届高三英语9月份月考试题2018111202207
免费
重庆市铜梁一中2019届高三英语10月月考试题2018111202208
免费
高考英语专题之完形填空题的解题技巧
免费
高考英语专题之定语从句提升训练
免费
高考英语专题之主旨大意题和猜测词义题的解题技巧同步练习
免费
高考英语专题之直接引语变间接引语同步练习
免费
高考英语专题之主旨大意题和猜测词义题的解题技巧
免费
高考英语专题之直接引语变间接引语
免费
高考英语专题之完形填空题的解题技巧同步练习
免费
高考英语专题之定语从句& 状语从句
免费
2019年高考英语(课标版)二轮复习专题突破课件:专题一 阅读理解 (共5份打包)
免费
2019年高考英语(课标版)二轮复习 模拟组合练 (共10份打包)
免费
2019版高考模拟二轮专题攻略 英语(课标版)冲刺提分作业本 第一部分 模拟组合练
免费
2019版高考模拟 (二轮)(江苏英语)冲刺提分 工作与职业
免费
2019版高考模拟 (二轮)(江苏英语)冲刺提分 高三话题词汇复习指路篇(共40张PPT)
免费
2019版高考模拟 (二轮)(江苏英语)冲刺提分 第三部分 终极跨界背——再 “找”语感
免费
2019版高考模拟 (二轮)(江苏英语)冲刺提分 单项填空专练4组
免费
2019版高考模拟 (二轮)(江苏英语)冲刺提分 高考真题“重组”卷
免费
2019版高考模拟 (二轮)(江苏英语)冲刺提分 高中英语写作课件how to develop your ideas(共19张PPT)
免费

高中英语审核员

中国现代教育网
分享到:
0积分 下载
                                                 命题方式
                                                 技法点拨
                                                 跟踪集训


                                                 栏目索引


                                   高考导航


考点3 词义猜测
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                       命题方式   栏目索引

                              考点3 词义猜测

                                      高考导航
  
1.According to the passage, the word “...”probably means         .
 2.The underlined word “...”means      . 
3.What does the word “...”mean in the second paragraph?
4.Which of the following is the closest in meaning to the underlined 
part?
5.As used in the passage, the phrase “...”suggests      . 
                                                                             命题方式
                                                                             技法点拨
                                                                             跟踪集训


                                                                技法点拨         栏目索引

 

1.词义或短语意思猜测题                                                   高考导航
 
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                      技法点拨    栏目索引

典例1    (2018课标全国Ⅱ,B片段)
     If you have a juicer, you can simply feed in frozen bananas and 
some berries or sliced fruit. Out comes a “soft-serve”creamy 高考导航
dessert, to be eaten right away. This makes a fun activity for a chil-
dren’s party;they love feeding the fruit and frozen bananas into the 
top of the machine and watching the ice cream come out below.
26.What is“a juicer”in the last paragraph?
A.A dessert.      B.A drink.
C.A container.    D.A machine.
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                      技法点拨    栏目索引

思路点拨 根据第一句和第二句话的描述(如果你有一个juicer
的话,你就可以把冷冻的香蕉和一些草莓或者成片的水果放进
                                      高考导航
去。从里面就会出来一种软软的奶油状的甜品,要马上吃掉
哦。)由此我们可以推断出画线部分是一种能制作果汁的机器。

 答案    D
                                                                             命题方式
                                                                             技法点拨
                                                                             跟踪集训


                                                                技法点拨         栏目索引

2.指代猜测题

                                                               高考导航

  
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                      技法点拨    栏目索引

典例2    (2016课标Ⅱ,C片段)
      Members go on the site and register the books they own and would 
like to share. BookCrossing provides an identification number to 高考导航
stick inside the book.Then the person leaves it in a public place, 
hoping that the book will have an adventure, traveling far and wide 
with each new reader who finds it.
30.What does the underlined word“it”in Paragraph 2 refer to?
A.The book.
B.An adventure.
C.A public place. 
D.The identification number.
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                      技法点拨    栏目索引

思路点拨 根据本句“...hoping that the book will have an adven-
ture, traveling far and wide with each new reader who finds it”可
                                      高考导航
知,那个留下书的人希望这本书能够跟随每一个发现它的新读者
走得更远。因此其中的it指代前半句提到的同一事物“the 
book”。

答案    A
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                      技法点拨    栏目索引

3.句意猜测题
解答此类题目时要仔细阅读文章,对原句进行语法或语义上的准
                                      高考导航
确分析,结合原文意义对画线句子做出合理的推理和猜测。
典例3    (2016四川,B)
     If you could have one superpower, what would it be?
     Dreaming about whether you would want to read minds, see through
 walls, or have superhuman strength may sound silly, but it actually 
gets to the heart of what really matters in your life.
     Every day in our work, we are inspired by the people we meet doing
 extraordinary things to improve the world.
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                      技法点拨    栏目索引

    They have a different kind of superpower that all of us possess: the 
power to make a difference in the lives of others.
                                      高考导航
     We’re not saying that everyone needs to contribute their lives to the 
poor. Your lives are busy enough doing homework, playing sports, 
making friends, seeking after your dreams. But we do think that you 
can live a more powerful life when you devote some of your time 
and energy to something much larger than yourself. Find an issue 
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                      技法点拨    栏目索引

you are interested in and learn more. Volunteer or, if you can, con-
tribute a little money to a cause. Whatever you do, don ’ t be a by-
stander. Get involved. You may have the opportunity to make your 高考导航
biggest difference when you’re older. But why not start now?
     Our own experience working together on health, development, and 
energy the last twenty years has been one of the most rewarding parts of 
our lives. It has changed who we are and continues to fuel 
our optimism about how much the lives of the poorest people will 
improve in the years ahead.
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                      技法点拨    栏目索引

24.What does the underlined part in Paragraph 2 refer to?
A.Your lifestyle.       B.Your life value.
                                      高考导航
C.Your trouble in life.   D.Your life experience.

思路点拨 根据下文“...doing extraordinary things to improve the
 world”“the power to make a difference in the lives of others” 
“You may have the opportunity to make your biggest difference”
等阐述可知,此处what really matters in your life(你生命中真正重
要的事情)是指整篇文章所谈到的奉献自己的一点力量为那些贫
穷的人做点力所能及的事情,以实现自己的人生价值。

 答案    B
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                       跟踪集训   栏目索引

  

                     巩固技能练            高考导航
Passage 1(2018贵州黔东高三下学期二模,B)
     When she won the first-ever season of American Idol 11 years ago, 
critics believed she had little chance of staying on top. Too “girl 
next door”, they said. Not stylish enough. Not thin enough, either. 
     But Kelly Clarkson, 31, has proven them all wrong with her string 
of worldwide hits, from Because of You to the recent Catch My 
Breath.
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                       跟踪集训   栏目索引

      Being the first Idol winner in the US was not easy. In the past 
decade since that victory, Clarkson has had to deal with the media’s
                                      高考导航
 scrutiny of her weight and personal style. “Everyone’s like, 
‘You’re a pop star. You should be smaller.’” Clarkson told 
People Magazine. “But I’m the pop star. I’ll make the rules.”
     Since middle school, Clarkson has been aware of the power of her 
voice. She first joined the school choir(合唱队)at age 13 when a 
teacher heard her singing in the hallway and demanded that she join.
                                             命题方式
                                             技法点拨
                                             跟踪集训


                                      跟踪集训   栏目索引
 “Singing gave me confidence,” Clarkson told the Orange County
 Register, a newspaper in California. “Friends at school were ner-
vous because they didn’t know what they wanted to do with the rest
                                     高考导航
 of their lives, but I had a peaceful feeling inside, because I knew.”
       Despite her enormous publicity, Clarkson has remained true to her 
down-to-earth personality. “The reason why some winners fade 
away is that they’re trying to model themselves on somebody else. 
If we already have the original, why would we need a copy?You 
need to be offering something new, something that’s uniquely 
you,”she told Daily Mail. Around her rib cage(胸腔)is her new tat-
too(文身), indicating how strong she has become from all that she’s
 been through. It reads:“What doesn’t kill you.”
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                       跟踪集训   栏目索引

1.What did critics think of Kelly?
A.Unique.               B.Plain.
                                      高考导航
C.Beautiful-looking.    D.Extraordinary.
2.How did Kelly prove critics wrong?
A.By losing weight.
B.By winning some medals.
C.By giving some worldwide concerts.
D.By publishing some very famous songs.
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                       跟踪集训   栏目索引

3.What does the underlined word “scrutiny” in Paragraph 3 
mean?
                                      高考导航
A.Tough inspection.  B.Extreme curiosity.
C.Complete exposure.  D.Accurate calculation.
4.How did Kelly differ from her friends at school?

A.Being very confident.
B.Having a definite life goal.
C.Having a tattoo around her cage.
D.Having down-to-earth personality.
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                       跟踪集训   栏目索引

答案    
[语篇解读] 本文为记叙文。文章介绍了美国著名歌手Kelly 
Clarkson克服自身的不足最终成名的故事。               高考导航
1.B 细节理解题。根据第一段中的Too “girl next door”, they 
said. Not stylish enough. Not thin enough, either.可知很多批评家
认为Kelly不时髦,也不苗条,特别平凡,故选B项。
2.D 细节理解题。根据第二段可知Kelly演唱的很多歌曲都获
得了巨大的成功,以此证明了那些批评家对她的看法是错误的,故
选D项。
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                       跟踪集训   栏目索引

3.A 词义猜测题。根据第三段中的In the past decade since that 
victory, Clarkson has had to deal with the media ’ s scrutiny of her 
                                      高考导航
weight and personal style.中的关键词has had to deal with和her 
weight and personal style并结合上文批评家对她的评论可推断,画
线单词可能的意思为“近乎苛刻的审查”,故选A项。
4.B 细节理解题。根据第四段中的Friends at school were ner-
vous because they didn’t know what they wanted to do with the rest
 of their lives, but I had a peaceful feeling inside, because I knew.可
知Kelly在学校时与其他同学相比有自己明确的奋斗目标,故选B
项。
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                       跟踪集训   栏目索引

Passage 2(2018陕西汉中质检二,B)
      It was needles that brought Anaelle Regniel to China. She was 
                                      高考导航
attracted by the “tiny silver needles that could soothe(减轻) the 
pain of a patient” used in acupuncture (针刺疗法).
      Following her curiosity, the high school student in France, who was 
learning Chinese about a decade ago, was eager to find out more 
about Traditional Chinese Medicine(TCM).
      She majored in both Chinese and Traditional Chinese Medicine at 
college. Then, considering TCM to be more developed in Britain, 
where there were a few private hospitals of TCM, she did an intern-
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                       跟踪集训   栏目索引

ship (实习医生的工作)at a TCM clinic in Leeds, Britain. That was 
where she heard about the scholarship of the first Confucius Institute
                                      高考导航
 for TCM.
      In 2013, she studied Chinese at the Confucius Institute in Leeds for 
three months, and won a scholarship. She then started a one-year in-
ternship in Heilongjiang University of Chinese Medicine in Harbin.
     “I thought in the beginning that with the knowledge and techniques
 of acupuncture, it would not be so difficult. After all, acupuncture 
should be the same everywhere, right?” the 27-year-old woman re-
called. Before long, she found with dismay that she was wrong.
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                       跟踪集训   栏目索引

      Later on, she learned to give prescriptions (药方). Learning the 
properties, compositions and curative effects of TCM was difficult 
                                      高考导航
but useful.
      And now she is in her third year of graduate studies supported by 
the local government in China’ s Heilongjiang Province. 
     “I will go back to France as an inheritor (继承者)of traditional 
Chinese culture and help those in need with my knowledge and 
skills,” Anaelle Regniel shared in a speech.
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                       跟踪集训   栏目索引

5.What can we learn from the second paragraph?
A.Acupuncture was very popular in France. 

B.Anaelle Regniel was curious about Chinese. 高考导航
C.Traditional Chinese Medicine held great attraction for Anaelle 
Regniel.
D.Anaelle Regniel came to China when she was in high school.
6.Why did Anaelle Regniel do an internship in Britain?
A.She couldn't find a job in France. 
B.She was admitted into a university in Britain.
C.She wanted to get a scholarship from the Confucius Institute.
D.She could get more chances to learn Traditional Chinese Medicine.
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                       跟踪集训   栏目索引

7.Which of the following words can best describe Anaelle Regniel?
A.Curious and stubborn.       B.Caring and interesting.
                                      高考导航
C.Determined and ambitious.    D.Helpful and considerate.
8.What does the underlined phrase “with dismay” in Paragraph 5 
probably mean?
A.Regretfully.    B.Fortunately.
C.Worriedly.      D.Accidentally.
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                       跟踪集训   栏目索引

答案    
[语篇解读] Anaelle Regniel是一名法国人,她不仅学习了汉语,
                                      高考导航
而且对中医针灸非常感兴趣,所以她来到了中国学习中医,并且打
算将来回到法国,把中国传统文化发扬光大。
5.C 推理判断题。第二段提到,由于好奇,Anaelle Regniel渴望了
解传统中医,故C项符合本段内容,Anaelle Regniel被传统中医深
深地吸引住了。
6.D 细节理解题。根据第三段的where there were a few private 
hospitals of TCM可知,英国有一些私立中医院,这正是她到英国中
医诊所实习的原因,故D项正确。
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                       跟踪集训   栏目索引

7.C 推理判断题。由全文可知,Anaelle Regniel对中医针灸感兴
趣,所以想尽方法来学习,并且还计划回到法国,传播中国的传统
                                      高考导航
文化,救助更多的人。由此可知C项正确,她是个“意志坚定、有
抱负”的人。
8.C 词义猜测题。本段提到,她最初认为针灸没有那么难,但是
不久之后她发现事实并非如此,所以会感到“忧虑”,故C项正
确。regretfully后悔地;fortunately幸运地;accidentally偶然地。
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                       跟踪集训   栏目索引

                      拓展提升练
Passage 1(2018吉林长春一模,D)
                                      高考导航
     Can exercise during childhood protect you against memory loss 
many decades later?Exercise early in life seems to have lifelong 
benefits to the brain, in rats at least.
    “This is an animal study, but it shows that physical activity at a 
young age is very important—not just for physical development, but
 for the whole lifelong trajectory(发展轨迹) of cognitive(认知的)
development during ageing,” says Martin Wojtowicz of the Uni-
versity of Toronto, Canada.“In humans, it may delay the appear-
ance of Alzheimer’s (阿尔茨海默病)symptoms, possibly to the 
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                       跟踪集训   栏目索引

point of preventing them.”
       Wojtowicz ’ s team divided 80 young male rats into two equal 
                                      高考导航
groups, and placed running wheels in the cages of one group for a 
period of six weeks. Around four months later—when the rats had 
reached middle age—the team taught all the rats to connect an elec-
tric shock with being in a specific box. When placed in the box, they
 froze with fear.
      Two weeks later, the team tested the rats in three situations:exactly 
the same box in the same room, the same box in the room arranged 
differently, and a completely different box in a different room.
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                       跟踪集训   栏目索引

       The rats without access to a running wheel when they were young 
now froze the same proportion of times in each of these situations, 
                                      高考导航
suggesting they couldn ’ t remember which one was dangerous. But 
those that had been able to run in their youth froze 40 to 50 percent 
less in both changed box settings.
    “The results suggest the amount of physical activity when we ’ re 
young, at least for rats, has influence on the brain and cognitive 
health—in the form of better memories—when we ’ re older,” says 
Arthur Kramer of Northeastern University in Boston, who has found
 that, in humans, exercise promotes the growth of new brain cells.
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                       跟踪集训   栏目索引

1.The study shows that      .
A.physical activity is important for physical health
                                      高考导航
B.using the running wheels is of benefit to the rats' growth
C.physical activity can prevent human ’ s Alzheimer ’ s symptoms
D.the more exercise a rat has when it is young, the better memory it 
will possess when it is older
2.How are Paragraph 3 and Paragraph 4 mainly developed?
A.By analyzing causes.        B.By giving an example.
C.By describing the process.   D.By showing differences.
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                       跟踪集训   栏目索引

3.What does the underlined word “it” in Paragraph 2 refer to?
A.Exercise at a young age.  B.Development at a young age.
                                      高考导航
C.Benefit at a young age.  D.Study at a young age.
4.What is the author’s attitude towards the animal study?
A.Negative.       B.Objective.
C.Critical.       D.Doubtful.
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                       跟踪集训   栏目索引

答案    
[语篇解读] 研究表明,小时候的锻炼对大脑有终身的好处,至少
                                      高考导航
在老鼠身上是这样的。
1.D 细节理解题。根据第一段中的Exercise early in life seems to
 have lifelong benefits to the brain, in rats at least.以及第二段的
This is an animal study, but it shows that physical activity at a 
young age is very important—not just for physical development, but
 for the whole lifelong trajectory of cognitive development during 
ageing可知,小时候锻炼对大脑有终身好处,至少对老鼠是这样
的。
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                       跟踪集训   栏目索引

2.C 推理判断题。第三段和第四段讲述了Wojtowicz的研究小
组对老鼠进行实验的过程,因此这两段是通过描述过程来展开的,
                                      高考导航
故C项正确。
3.A 词义猜测题。根据第二段第一句的physical activity at a 
young age可知it在句中指的是小时候的身体活动。
4.B 推理判断题。文中对这项老鼠实验的过程及其结果的介绍
是客观的,可见作者对动物研究的态度是很客观的。
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                       跟踪集训   栏目索引

Passage 2(2017安徽示范高中皖北协作区3月联考,D)
     How often have you read a story that a friend or family member has 
                                      高考导航
sent you? Very likely you would have skipped the news had it not 
been pointed out to you.
     Traditionally newspapers and famous TV channels have been our 
source of authentic news. But these days with the popularity of so-
cial media, sharing stories is increasingly becoming a favorite 
source of news. In fact, research suggests that more than half the 
people get their news today from social media such as Facebook, 
Twitter and Google.
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                       跟踪集训   栏目索引

      Social media sites often aggregate contents for us to see based on 
trending topics—stories that have been viewed by many others as 
                                      高考导航
well as based on our own past searches and analysis of our likes and 
dislikes. If you have liked kittens in the past, you may have noticed 
that you are seeing more news, blogs and analysis about kittens all 
of a sudden...
     While advocates of free speech do not want to control any voice, it 
is certainly harmful when it is difficult to separate truth from fiction.
 Imagine the influence of fake(虚假的) news when it begins to af-
fect our own lives. Trusting a piece of news, patients could very eas-
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                       跟踪集训   栏目索引

ily fall for wrong diagnosis;elders could give money to cheats and 
reputation of perfectly upright citizens could be easily ruined.
                                      高考导航
     Mark Zukerberg has finally acknowledged the issue. Among several
 projects that the company is considering, Facebook is trying to take 
powerful measures to crack down on false news. This would include
 warning labels on fake contents. Fake news also makes a lot of 
profits from advertising. Google and Facebook have said they will 
limit advertising profits on their network from such sites.
     The bottom line—don’t believe every word of what you read. Do 
more research from multiple(多样的)sources to ensure that the news  is 
indeed true before you share with others. 
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                       跟踪集训   栏目索引

5.What does the underlined word “aggregate” in Paragraph 3 
probably mean?
                                      高考导航
A.Analyze.        B.Cancel.
C.Gather.         D.Rewrite.
6.What can we infer from Paragraph 4?
A.People tend to believe the news on social media.
B.False news is fashionable on social media.
C.False stories are shared quickly across social media.
D.Misleading information harms us.
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                       跟踪集训   栏目索引

7.How will Facebook deal with false news?
A.To label fake contents to warn.
B.To forbid advertising on its network. 高考导航
C.To prove the news from multiple sources.
D.To close down the sites of false news.
8.What might be the best title for the text?
A.Keep Away from Fake News
B.Never Blindly Believe Anything You Read
C.Refuse to Spread Harmful Information
D.Separate Truth from Fiction Skillfully
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                       跟踪集训   栏目索引

答案    
[语篇解读] 现在社交媒体充斥着大量虚假信息,这些信息的传
播对人们的生活危害很大。为了治理这种现象,一些社交媒体已高考导航
经采取了一些措施。
5.C 词义猜测题。根据第三段可推知:社交媒体经常根据用户
浏览、搜索的信息为用户收集信息,由此可见aggregate意为
“gather(收集)”。A:分析;B:取消;D:改写。
6.D 推理判断题。根据第四段中的While advocates of free 
speech do not want to control any voice, it is certainly harmful when
 it is difficult to separate truth from fiction.可知:误导人的信息对我们
有害,故答案为D项。
                                              命题方式
                                              技法点拨
                                              跟踪集训


                                       跟踪集训   栏目索引

7.A 细节理解题。根据第五段中的This would include warning 
labels on fake contents.可知答案为A项。
                                      高考导航
8.B 主旨大意题。本文主要介绍了现在一些社交媒体中充斥着
虚假信息,这些信息对人们有很大危害。因此作者告诫读者不要
盲目相信媒体上的信息,在传播信息之前一定要确保信息的真实
性。由此可见B项最适合作为本文的题目。
0积分下载