网校教育资源平台

人教版新课标 高考英语第一轮复习教案 ---- 必考词汇5

评价文档:
文档评论: 0

相关文档推荐

浙江省杭州市2019届高三英语上学期模拟卷一201812130280
免费
2019高考英语二轮复习600分策略专题2七选五阅读素能强化20181216210
免费
浙江省杭州市2019届高三英语上学期模拟卷三201812130279
免费
天津专用2019高考英语二轮增分策略专题四阅读表达课件201812163134
免费
天津专用2019高考英语二轮增分策略专题四阅读表达优选习题20181216362
免费
2019高考英语二轮复习600分策略专题2七选五阅读课件20181216246
免费
天津专用2019高考英语二轮增分策略考前冲刺卷一20181216342
免费
浙江省杭州市2019届高三英语上学期模拟卷二201812130278
免费
2019高考英语二轮复习600分策略专题2七选五阅读即时巩固2018121629
免费
天津专用2019高考英语二轮增分策略考前冲刺卷二20181216341
免费
浙江省杭州市2019届高三英语上学期周末自测卷(打包6套)
免费
(天津专用)2019高考英语二轮增分策略专题二完形填空(课件试题)(打包8套)
免费
(江苏专用)2019高考英语二轮增分策略专题二完形填空(课件试题)(打包8套)
免费
(江苏专用)2019高考英语二轮增分策略专题四任务型阅读(课件试题)(打包8套)
免费
内蒙古开鲁县蒙古族中学2018_2019学年高二英语上学期期中测试试题(打包9套)
免费
2019高考英语二轮复习600分策略专题5书面表达(课件试题)(打包12套)
免费
2019高考英语二轮复习600分策略专题3完形填空(课件试题)(打包12套)
免费
(江苏专用)2019高考英语二轮增分策略专题五书面表达(课件试题)(打包16套)
免费
2019高考英语二轮复习600分策略专题1阅读理解(课件试题)(打包13套)
免费
浙江省杭州市十八中2019届高三英语上学期周末检测卷(打包13套)
免费

高中英语审核员

中国现代教育网
分享到:
0积分 下载
                  中国现代教育网     www.30edu.com  全国最大教师交流平台

考点解读
  1. command 后接从句时的重要用法
  2. concern 的不同词性及搭配
  3. condition 的搭配及用法


  1. command  v. & n. 命令; 掌握
        command sth. /sb.  掌握某物/命令某人 
    v.   command sb. to do  命令某人做 
        command that + sb. (should) do 命令某人做 
    
        under one’s command  受某人控制 
    n. 
        have a good command of English  英语掌握得好 
    
【例句】
    1) The general commanded his men to attack the city.   
    将军下令部下攻城。
    2) The tribunal has commanded that all copies of the book be destroyed. 
    法庭命令将这本书的所有印本都销毁。
    3) The army is under the king's direct command.   
    军队由国王直接统率。
状元典例
    He ______that the rescue team climb over the mountain before dark to the place where the 
trapped visitors were.
    A. commanded     B. hoped     C. wished    D. supposed
    答案:A
    思路分析:句意:他命令营救队在天黑前爬过那座山到达被困游客所在的地方。本题
考查虚拟语气的用法。四个选项中只有                 A 项接宾语从句时,宾语从句的谓语动词用 
“should+动词原形”,should      可以省略。
  2. common  adj. 普及的,普遍的;共同的
【辨析】
    common, usual, normal, ordinary, regular, general
     common  普遍的、普及的、共同的,指随时随处可见的 
     usual 往常的、通常的、符合习惯的              
     normal 正常的、正规的、符合标准的 
     ordinary 一般的,平常的,     指在一个群体中看不出特点的 
     regular 有规律的、定期的、定时的 

     general 总的,大体的 
【拓展】
      common sense  常识,常理 
      common interests  公共利益 
【例句】
    1) Pine trees are common throughout the world. 松树在世界各处都很常见。
                  中国现代教育网     www.30edu.com  全国最大教师交流平台

    2) You're late, as usual. 你像平常一样又迟到了。
    3) It was several days before the floodwater sank and life returned to normal. 
    过了好几天,洪水才退,生活恢复了正常。
    4) Now electrical appliances have entered into ordinary families.   
    现在家用电器已经步入普通家庭。
    5) His pulse is not very regular. 他的脉搏不是很规则。


    6) Please give me a general idea of the work. 请告诉我这项工作的梗概。[来源:学科网]
【搭配】
      in common 共用;公有      
      have much/ a lot in common with ...与……有许多共同之处 
      have everything in common with… 与……完全相同/共有 
      have little/ nothing in common  无共同之处 
      in common with sb./sth.(= like sb./sth.) 与……相同 

【例句】
    1) They hold the property as tenants in common. 
    作为共同租赁人,他们共同占用这份房地产。 
    2) Real friends should have everything in common. 
    真正的朋友应该共同拥有一切。 
    3) In common with many people, he prefers classical music to pop. 
    像很多人一样,他喜欢古典音乐而不喜欢流行音乐。
状元典例
    Roses are quite _____ flowers in English gardens.
    A. ordinary B. common C. usual D. general
    答案:B
    思路分析:common(=usual and ordinary; happening or found often and in many places)普
通的;常见的;常常发生的;到处可见的。
  3. concentrate  v. 专心, 集中
      concentrate on  = focus on   
      =concentrate one’s mind/attention/efforts 精力集中于,专心于 
 【拓展】
      concentrated adj  浓缩的;极度的;    紧张的     
      a concentrated solution  浓缩的溶液 
      concentrated study   紧张的学习 
      concentration   n. 集中,专心 
【例句】
    1) I can't concentrate on my work when I'm tired.   
    我累了就无法集中精力工作。
    2) We must concentrate our efforts on improving education. 
    我们必须致力于改进教育工作。
状元典例
    Having failed my history and geography exams, I decided to _________ science subjects.
    A. apply for   B. insist on   C. concentrate on   D. rely on
    答案:C
    思路分析:句意:历史、地理考试没及格,我决定专心学理科。concentrate on                         专心于;
                  中国现代教育网     www.30edu.com  全国最大教师交流平台

apply for 申请;insist on 坚持;rely on 依靠,依赖,故      C 项合句意。
  4. concern v. 涉及,(使)担心/关心        n. 关心的事;担心
        concern sb. / sth.  涉及;与……有关      
        concern oneself with sb. ; be concerned with 关心…… 
        concern oneself with / in     
    vt.                          从事/ 参与   / 干涉 
       sb. be concerned with / in   
            concern sb. about / for   使某人担心/ 关心…… 
            sb. be concerned about /for  担心/ 关心某人 
    
         关心的事,重要的事          
    n.   none of my concern 不是我所关心的事担心,挂念;关怀           
         express his concern 表达了他的关心/担心 

【联想拓展】
        with concern 关心地, 关切地 
        show / have concern for 关心…… 
        as/ so far as sb. be concerned 就某人而言,在某人看来 
           of much concern 很重要, 关系重大 
         
           of no concern 无关紧要,  没意义 
    
【例句】
    1) He is concerned for her safety.  他担心她的安全。
    2) The boy's poor health concerned his parents.
    那男孩健康状况不佳,使他的父母亲忧虑。
    3) How much money I earn is none of your concern.   
    我挣多少钱与你无关。
状元典例
    China’s Prime Minister, Mr. Wen Jiabao loves his people so much, and ______ himself with 
their needs and desires.
    A. concerns    B. worries    C. concerned    D. worried
    答案:A
    思路分析:句意:中国总理温家宝非常爱他的人民,非常关心他们的需要和愿望。
concern oneself with…   使自己关心/挂念……;and           连接的两个动作形式一致,根据
loves 可知用  concerns。
  5. condition n. 条件,情况
       on condition that…条件/前提是…… 
       on no condition 绝不要 (位于句首,部分倒装) 
       in/ under…condition (s) 在……环境、形势下 
       in good condition 身体/状况好,完好无损 
       out of condition 身体/状况不好 

【例句】
    1) He's in excellent condition for a man of his age. 就其年龄而言,他的身体极好。
    2) On no condition can you give in. 在任何情况下你都不能屈服。
                  中国现代教育网     www.30edu.com  全国最大教师交流平台

状元典例
    Well maintained,the car is still      .
    A. in a good condition   B. under a good condition
    C. in good condition      D. on good condition
    答案:C
    思路分析:句意:这辆汽车保养得好,完好无损。in good condition:完好无损。
  6. confirm v. 批准;证实
      confirm sth./ that… 证实…… 
      confirm me in my belief  使我坚定信念 
      confirm sb. as + 职务  批准某人任……职 
【例句】
    1) When asked, she confirmed that she was going to retire. 
    有人问她时,     她肯定了她将要退休。
    2) The new minister will be confirmed in office by the Queen. 
    新的部长将由女王批准任职。
    3) The news confirmed my resolution.   
    这消息加强了我的决心。
状元典例
    I called the airline to ____ my flight reservation a week before I left for Canada.
    A. appoint   B. obtain   C. confirm   D. admit
    答案:C
    思路分析:句意:我提前一周给航空公司打电话,进一步确认我预定的飞往加拿大的
航班。appoint  委派,任命;obtain    获得;confirm  确认,证实;admit      承认,允许。


  7. congratulate  v. 祝贺[来源:学+科+网]
【派】congratulation   n. 祝贺
                        congratulate sb. on sth. 
    为某事向某人祝贺 
                        offer congratulations to sb. on sth. 
    
【例句】
    You can congratulate yourself on having done a good job. 
    你的工作做得很出色,         你应该感到自豪。
状元典例
    —John and I will celebrate our fortieth wedding anniversary next month.
    —Oh, _______!
    A. cheer up       B. well done     C. go ahead        D. congratulations
    答案:D
    思路分析:句意:——我和约翰下周将庆祝我们                    40 周年的结婚纪念日。——噢,祝贺
你们。cheer   up (使)高兴起来,(使)振作起来          ; well done 做得好; go ahead 干吧,说吧,用
吧;congratulations 祝贺。本题考查交际用语。由上句            celebrate 一词可知,下文应当表示祝
贺。
  8. consequently  adv. 因此,所以
【派】consequence    n. 结果;影响
                  中国现代教育网     www.30edu.com  全国最大教师交流平台

      consequently=in consequence =as a consequence  
      = as a result 因此,所以 
      as a consequence of= in consequence of  
      = as a result of 由于 
      take/accept the consequences (of)  承担……后果 
       It is of no consequence. 这无关紧要。 

【例句】
    He studied hard, and in consequence he passed the exam.   
    = He studied hard, and consequently he passed the exam.   
    他努力学习,因此通过了考试。
状元典例
    I was not sure whether everything could be added into my journal, such as my thoughts, or a 
commentary on a movie.______, I wasted a lot of time considering what I should write.
    A. As a matter of fact   B. As a whole     C. As a consequence   D. As follows
    答案:C
    思路分析:句意:因为我不清楚是否可以将一切,如:我的思想,电影评论等内容,
都写在我的日志里,所以我在考虑应该写什么这个问题上浪费了很长时间。A:事实上。
用来更正上文的内容。B:总的来说,用来总结上文内容;C:因此,用来引出结果;D:
如下所述。
  9. consider  v. 考虑;认为
                   sb./sth. (to be) + n. / adj.  认为某人/物…… 
   consider(认为) +  sb. as…  把某人看作…… 
                   that 从句 
                   sth. / doing sth.   考虑(做)某事 
   consider(考虑)+   疑问词    + to do 
                   wh-从句 
【拓展】
    ①把……看作/当作……
    consider…as…=think of…as…=look on…as… =regard…as…= 
    treat…as…=have…as…=count…as…=view…as…
    ②考虑某事
    consider sth.=take sth. into consideration= take sth. into account= take account of sth. 
      considering that…  考虑到…… 
      consideration  n. 考虑,体贴 
      considerate  adj. 考虑周到的,  体谅的 
      considerable  adj. 相当大的, 可观的 
      considerably  adv. 相当大地 

【例句】
    1) We consider this (to be) very important. 我们认为这非常重要。
    2) We are considering going to Canada. 我们正考虑去加拿大。
    3) I consider him as my friend. 我把他看作朋友。
状元典例
    She is well thought of by all her workmates because she is _____ towards others.
                  中国现代教育网     www.30edu.com  全国最大教师交流平台

    A. considerate         B. arbitrary      C. conservative     D. straightforward
    答案:A
    思路分析:句意:她的同事们对她评价很高,因为她很体谅别人。considerate                          体贴的,
考虑周到的;arbitrary    随意的,专横的;conservative      保守的;straightforward 直接的,坦率
的。
  10. consist  v. 构成;在于;符合
       consist of  由……组成   / 构成 
       (不能用于被动语态和进行时态) 
       = be made up of 
       consist in ... 在于…… 
       consist with ... 与……一致;符合 

【例句】
    1) The committee consists of ten members. 委员会由十人组成。
    2) Happiness does not consist in how many possessions you own.
    快乐不在于你拥有多少财富。
    3)  Theory should consist with practice. 理论要与实践并存。
状元典例
    The United Kingdom ___________ Great Britain and Northern Ireland.
    A. make up  B. consisted of  C. consist in  D. consists of
    答案:D
    思路分析:句意:联合王国由大不列颠和北爱尔兰组成。consist                       in 在于;该句说的是
客观事实,所以用一般现在时。
  11. contribute  v. 贡献,捐献;有助于
【派】contribution   n. 贡献;促成作用;捐款,捐献物
        捐献/赠,   贡献:contribute an idea 出一个主意 
        有助于,    促成:contribute to his success 促成了他的成功 
        contribute to (doing) sth. = make a contribution to (doing) sth. 
         投稿:contribute to a literary journal 向文学杂志投稿 

【例句】
    1) It was generous of her to contribute such a large sum.   
    她很大方,捐助了这么一大笔钱。
    2) Her work has contributed to our understanding of this difficult subject. 
    她的工作有助于我们对这个困难问题的了解。
状元典例
    Franklin’s ability to learn from observations and experience ________ greatly to his success 
in public life.
    A. owed    B. contributed    C. attached    D. related
    答案:B
    思路分析:句意:富兰克林通过观察和经验学习的能力“有助于”他政治生涯的成功。
“owe…to…”表示“把……归功于……”,应该是“Franklin owed his success in public life 
to his ability to learn from observations and experience.”;contribute to 为……作贡献,有助
于;attach to 附属于,隶属于;relate to     和……有关,讲述,使……理解。
  12. convenience  [U[方便, 便利; [C]便利品,便利设施
                  中国现代教育网     www.30edu.com  全国最大教师交流平台

       for (the sake of) convenience 为了方便起见 
       at one’s convenience  在某人方便的时候 
【拓展】
      convenient   adj.  适合需要的,方便的 
      a convenient place/ time  一个适合的地方/时间 
      be convenient to sb. /for sb. to do sth.  对某人来说……方便 
      inconvenient adj.  不方便的 

【例句】
    1) Please come here at your convenience. 在你方便的时候来这里。
    2) The house has all the modern conveniences. 这所房屋有各种现代化的设施。
    3) Will it be convenient for you to start work tomorrow? 你明天开始工作方便吗?
状元典例
    Would it be ______ for you to pick me up at four o’clock and take me to the airport?
    A. free      B. vacant     C. handy      D. convenient
    答案:D
    思路分析:句意:你四点钟接我并把我送到机场,方便吗? it is convenient for sb.to do 
sth.某人做某事很方便。
  13. convince   vt.使确信,使信服,说服
                  of sth.  说服某人相信/    明白某事 
    convince sb. +  to do sth. 说服某人做某事 
                 that从句   使某人相信……;       说服某人 

【拓展】
      convinced  adj.坚信不移的;   有坚定信仰的 
      sb. be convinced to do / of sth. / that… 某人被说服…… 
      convincing  adj. 令人信服的 
【例句】
    1) How can I convince you of her honesty? 我怎样才能使你相信她的诚实呢?
    2) What convinced you to vote for them? 究竟是什么使得你愿意投他们的票?
    3) What she said convinced me that I was mistaken. 她的一番话使我认识到我错了。
状元典例
    Scientists are convinced ______the positive effect of laughter ______physical and mental 
health.
    A. of; at     B. by; in      C. of; on      D. on; at
    答案:C
    思路分析:句意:科学家们坚信笑对身心健康有积极影响。be                            convinced   of—be 
completely sure about sth. 坚信,深信,确信某事;effect     常与  on 连用,意为“对……的影
响”。
  14. cover  n. & v.
    n. 封 面  the cover of the book
                  中国现代教育网     www.30edu.com  全国最大教师交流平台

        1) 覆盖cover her face with her hands 
           be covered with… 覆盖着 
        2) 占 (时间或空间) cover 5 square meters 
        3) 包含;  适用于    The rules cover many cases.  这些规则适用于很多情况。 
    v.   4) 行过  (路程) cover 5 miles an hour 
        5) 读书  (页数) cover 80 pages of the book 
        6) 报导,采访    cover the celebration 
        7) (钱) 足够付   The money can cover the tuition. 

【拓展】
       discover  v. 发现 
       uncover  v. 揭开,揭露 
状元典例
    The wild flowers looked like a soft orange blanket _____ the desert.
    A. covering      B. covered   C. cover       D. to cover
    答案:A
    思路分析:句意:这些野花就像是覆盖在沙漠上的柔软的桔色的地毯。本题考查非谓
语动词作定语,blanket      与 cover 在逻辑上为主动关系,排除           B、C  两项;D    项表将来不符
合题意,故     A 项正确。 
  15. cure  v. 治愈,治疗     n. 治疗方法
      a cure for sth  治疗……的方法 
      cure sb. of sth. 治愈/去除/矫正某人的疾病 
【词义辨析】cure,treat,heal
      cure 治愈疾病:cure sb. of + (disease) 
      treat 治疗, 强调过程:treat sb. for + (disease) 
      heal 治愈外伤或创伤,强调结果:heal sb. of +(wound, cut, injury, burn) 

【例句】
    1) Neither its cause nor its cure was understood.
   人们既不知道它的病原,也不了解它的治疗方法。
    2) The doctors cured her of cancer. 医生治好了她的癌症。
状元典例


    His son has formed some bad habits. I think he should ________.[来源:学科网]
    A. cure them of him            B. cure him of them
    C. cure them for him            D. cure him for them
    答案:B
    思路分析:cure sb. of sth. 纠正某人的……,使某人去除……,为固定搭配。
  16. curious  adj. 好奇的,奇怪的
      be curious about 对……感到好奇 
      be curious to do sth. 好奇地做某事,渴望做某事 
      It’s curious that…. 真奇怪…… 

【拓展】
    curiosity  n. 好奇心
                  中国现代教育网     www.30edu.com  全国最大教师交流平台

      arouse/excite/satisfy one’s curiosity  激起/激发/满足某人的好奇心 
      out of curiosity  出于好奇 
      full of curiosity  充满好奇 

【例句】
    1) She's always so curious about my work. 她总是对我的工作感到好奇。
    2) I'm curious to know what she said. 我真想知道她说了什么。
状元典例
    People have always been curious _____how living things on the earth exactly began.
    A. in       B. at         C. of            D. about
    答案:D
    思路分析:句意:人们一直对地球上的生物起源感到好奇。本题属于短语搭配:be 
curious about sth. 对……好奇。


  17. cut 的相关短语[来源:学+科+网]
      cut off  割掉,切断;使隔绝 
      cut up 切碎; 使受苦 
      cut down 砍倒;减少 
      cut in 打断,插嘴 
      cut out (=stop functioning)不再起作用;切成,剪成 
      cut through 开辟,抄近路 

【例句】
    1) He is cut off in the mountain. 他在山里断了联络。
    2) She was really cut up when her husband left her.   丈夫离开之后,她痛苦极了。
    3) They tried to cut down their expenses. 他们尽量减少开支。
    4) One of the aircraft's engines cut out. 飞机的一个发动机失灵了。
状元典例
    He was in hospital for six months. He felt as if he was _____ from the outside world.
     A. cut out          B. cut off     C. cut up      D. cut through
    答案:B
    思路分析:句意:他住了六个月的院。他有与世隔绝之感。cut                         A off from B 使 A 与
 B 隔绝;cut     out 切成,剪成,开辟出某事物;cut             up 切/剪碎;挫伤某人;cut           sth. 
 through 开辟出一条路。如:The prisoners cut their way through the barbed wire and escaped. 
 囚犯们从铁丝网中开出一条路逃跑了。
  18. date  n. 日期;约会     v. 追溯
              out of date过时,陈旧,不再流行的 
              up to date(=modern)现代,最新 
              to date =so far= up to now 迄今; 到目前为止 
        日期    make/fix a date for sth. 定下某事的日期 
    n.         the date line 国际日期变更线 
        约会:have/make a date with sb. 同某人有约会 
    v. date back to/date from 追溯到 (用一般现在时及主动语态)
【例句】
    1) They made a date to meet soon.   他们约定不久见面。
    2) This castle dates from the 14th century, and it was built then. 这座城堡建于 14 世纪。
                  中国现代教育网     www.30edu.com  全国最大教师交流平台

状元典例
    The manager suggested an earlier date ______the meeting.
    A. on         B. for         C. about       D. with
    答案:B
    思路分析:句意:经理提议了一个更早的会议日期。for                      the meeting:为此会议;   on the 
meeting 用法上不成立;在会议上应为          at the meeting; about the meeting:关于会议,多为关于
会议的内容;with the meeting   无此结构。
  19. deal v.&n. 对付;处理;交易
【辨析】deal with, deal in, do with, do without
      deal with ①对待,处理,    常与how连用 
              ②涉及;   与某人做买卖 
      deal in  从事……的买卖       
      do with  对待, 处理,   需与what连用 
      do without sb./sth. =go without sb./sth. 没有某人/某事也行 
      no big deal  没什么大不了的 
      It’s a deal. 就这么定了。 
      a good/great deal of +不可数名词   大量的,许多的 

【例句】
    1) How shall we deal with the waste? 我们怎样处理这些废物呢?
    2) A bookseller deals in books. 书商经营书籍买卖。
    3) If we can’t afford a car, we’ll just have to do without (one). 我们要是买不起汽车, 也就
  只好不用。
状元典例
    With the world changing fast, we have something new ______with all by ourselves every day.
    A. deal        B. dealt         C. to deal        D. dealing 
    答案:C
    思路分析:句意:随着世界的快速变化,我们每天都有新的问题要自己处理。本题考
查的是不定式作定语。作定语的不定式的逻辑主语为主句主语时,用                             to  do 形式作定语。
当不定式的逻辑主语不是主句主语时,需用                   to be done 形式。又如:    I have a lot of work to 
do every day. 我每天都有许多工作要做。I have a lot of work to be done every day. 我每天有
许多事情(让别人)要做。
  20. declare  vt. 宣告,宣布,  声明;断言
【派】declaration   n. 宣告,宣布,     声明;断言
        declare war on/against 对……宣战 
        declare peace 宣布和平 
        declare sb. (to be) innocent 宣布某人无罪 
        declare the result of election 公布选举结果 
        declare oneself 发表意见, 表明态度;    宣布自己的身份 

【例句】
    1) They then declared to us all what had been decided. 
    他们然后对我们全体宣布所作出的决定。
    2) They declared him (to be) the winner. 他们宣布他为得胜者。
状元典例
                  中国现代教育网     www.30edu.com  全国最大教师交流平台

    The moment the 28th Olympic Games _____open, the whole world cheered.
    A. declared                  B. have been declared
    C. have declared             D. were declared
    答案:D
    思路分析:句意:在         28 届奥运会宣布开幕的那一刻,全世界沸腾了。the moment                  在此
句中引导时间状语从句,表示“一……就……”,相当于                        as  soon  as。类似的还有“the 
minute/the instant/immediately/directly/instantly”。从句中的时态应参考主句时态而定。

                                  状元笔记
  1. cut 的相关短语及意义
  2. convenience 及 convenient 的重要搭配
  3. convince 的重要意义


Ⅰ.  单选
  1. He commanded that all copies of the book _________ .
    A. be destroyed       B. should destroy     C. were destroyed     D. was destroyed
    答案:A
    思路分析:command后加that从句,that从句谓语动词需用should+动词原形,should可
以省略,又因all copies of the book与destroy之间存在被动关系,故用被动形式,故答案为
A项。
  2. ____many other disabled people, Xiaohong participated in the 2007  Shanghai Special 
Olympics.
    A. As           B. Compared to      C. In spite of         D. In common with
    答案:D
    思路分析:句意:与许多其他残疾人一样,小红参加了                       2007 年的上海残奥会。as        “作
为”,其逻辑主语是单数,与            many other …不对应,根据常理可知残奥会是为残疾人而举行
的,所以残疾人在参与之列,in common with “与……一样”,符合题意,故选                       D。
  3. The speech which he made ______ the project bothered me greatly.
    A. being concerned         B. be concerned     C. concerned     D. concernin g
    答案:D
    思路分析:句意:他做的那个有关该项工程的报告把我弄糊涂了。speech                           与
concern 之间为主动关系,所以用现在分词             concerning (涉及)。
  4. You may borrow the book,    condition that you don’t lend it to anyone else.
    A. on    B. under   C. in     D. at
    答案:A
    思路分析:句意:你可以借这本书,条件是你不能再借给任何其他的人。on condition 
that…条件是……只要;固定搭配。
  5. Your evidence has _______ him in his theory.
    A. confused  B. confirmed  C. controlled   D. confessed
    答案:B
    思路分析:句意:你的证据证实了他的理论。confuse                  使迷惑;confirm    证实,确认;
control 控制;confess,承认。
                  中国现代教育网     www.30edu.com  全国最大教师交流平台

  6. The two sportsmen congratulated each other ______ winning the match by shaking hands.
    A. with       B. on        C. in         D. to
    答案:B
    思路分析:句意:这两名运动员通过握手彼此祝贺赢了比赛。congratulate sb. on (doing) 
sth. 为固定搭配,意为“祝贺某人(做了)某事”。
  7. He had been ill for a long time and_______ he missed many classes.
  A. however    B. otherwise    C. consequently   D. despite
    答案:C
    思路分析:句意:他病了很久,因此耽误了很多功课。A. however                       然而;B. otherwise 
否则;D. despite  尽管,根据句意选        C。
  8. It is very _______ of you not to talk aloud while the baby is asleep. 
    A. concerned       B. careful         C. considerable       D. considerate
    答案:D
    思路分析:句意:孩子在睡觉,你没大声讲话真是很周到。A:关心,但常用搭配是
be concerned for/about;B:小心的;C:相当大(或多)的;D:careful not to hurt or 
inconvenience others; thoughtful 为他人着想的; 考虑周到的。
  9. Elizabeth took up writing while she was at college and regularly __________ the college 
magazine, which benefited her later career a lot.
    A. went for   B. appealed to   C. contributed to  D. looked out for
    答案:C
    思路分析:句意:伊丽莎白上大学时开始从事写作,不断给大学学刊投稿,这对她以
后的写作生涯大有益处。A:抨击,想得到,对……适用;B:向……呼吁,恳求;C:捐助,
 促成,帮助,为……写稿;D:小心,提防。
  10. ____ that the government can lead them out of the financial crisis, people are optimistic 
about the future of the country.
    A. Convincing      B. Convinced     C. To convince    D. Having convinced
    答案:B
    思路分析:句意:人们确信政府会带领他们摆脱经济危机,因此对国家的未来感到很
乐观。本题考查非谓语动词作状语。convince                   vt.使某人确信,使某人明白。主句主语
people 与 convince 间为逻辑上的被动关系,故排除           A、C、D    三项。

II. 完形填空
                               Pass Your Love On
    Waiting for the airplane to take off, I was happy to get a seat by myself. Just then, an air 
hostess approached me and asked, "Would you mind   1   your seat? A couple would like to sit 
together. " The only   2  seat was next to a girl with her arms in casts (石膏绷带), a black-and-
blue face, and a sad expression. "  3   am I going to sit there," I thought immediately. But a soft 
voice spoke, " She needs help. " Finally, I   4  to move to that seat.
    The girl was named Kathy. She   5  in a car accident and now was on her way for   6  .
    When the snack and juice arrived, it did not take me long to  7  that Kathy would not be 
able to  8  herself. I considered   9  to feed her but hesitated, as it seemed too   10   to 
offer a service to a  11  . But then I realized that Kathy' s need was more   12  than my 
discomfort. I offered to help her eat, and  13  she was uncomfortable to accept, she   14  as I 
expected. We became closer and closer in a short period of time. By the end of the five-hour trip, 
                  中国现代教育网     www.30edu.com  全国最大教师交流平台

my heart   15  , and the  16  was really better spent than if I had just sat by myself.
    I was very glad I had reached   17  my comfort zone to sit next to Kathy and feed her. 
Love   18   flows beyond human borders and removes the fears that keep us  19  .When we  
20  to serve another, we grow to live in a larger and more rewarding world.
  1. A. losing      B. changing        C. taking           D. giving
  2. A. comfortable  B. suitable       C. available        D. favorable
  3. A. No problem    B. No way        C. Nowhere         D. No doubt
  4. A. decided     B. wanted          C. regretted        D. promised
  5. A. was         B. would be        C. used to be       D. had been
  6. A. treatment   B. travel          C. pleasure         D. business
  7. A. know        B . say            C. realize          D. recognize
  8. A. eat         B. feed            C. choose           D. support
  9. A. offering    B. needing         C. stopping         D. trying
  10. A. impolite   B. far             C. close            D. fast
  11. A. girl       B. neighbor        C. passenger        D. stranger
  12. A. unusual    B. direct          C. important        D. shameful
  13. A. when       B. although        C. since            D. as
  14. A. refused    B. wondered        C. cried            D. did
  15. A. had warmed B. had jumped      C. had broken       D. had cheered
  16. A. life       B. money           C. time             D. energy
  17. A. below      B. through         C. across           D. beyond
  18. A. seldom     B. never           C. hardly           D. sometimes
  19. A. separate   B. independent     C. silent           D. upset
  20. A. happen     B. stretch         C. wait             D. continue

II. 完形填空
【语篇解读】
    本文为记叙文,文章题目揭示了本文的主题,即“传递爱心”。本文通过“我”在飞
机上帮助一位生活不能自理的一位病人的经历,反映了爱心可以跨越人与人之间的界限,
能够祛除造成我们“分离的”恐惧感。
  l. B      从下文可以看出这位空姐是要求作者“换座位”。
  2. C  从下文也可以看出这个座位是“可用的”。
  3. B  看到女孩子的那种情景,作者不准备去和她坐在一起。no way“决不”。
  4. A  本来不准备和那位女孩坐在一起,但听到“She                   needs help”,所以作者改变了主
意,“决定”去坐。
  5. D  女孩遭遇车祸是在此之前,是过去的过去,所以要用过去完成时。
  6. A  根据本句前半句内容可推出Kathy应该是去治病。其他选项不合情理。
  7. C  realize—become conscious of“意识到”符合语境。
  8. B  feed 的宾语应该是“喂”的对象,feed oneself         意为“自己吃”。
  9. A  offer to do sth. “主动做某事”符合语境。
  10. A  根据常识,主动给一个陌生人喂食物是不礼貌的。
  11. D “陌生人”符合语境。
  12. C  因为这个女孩的胳膊不能动,所以她的需求要比我的尴尬更“重要”。
  13. B  although“虽然”符合逻辑。
                  中国现代教育网     www.30edu.com  全国最大教师交流平台

  14. D   did代替前面的动词accept。其他选项明显不合语境。
  15. A  根据上句“We became closer and closer in a short period of time”可知A项正确,其
他选项不合语境。
  16. C  度过的当然是“时间”。
  17. D  beyond“超出”,符合语境。
  18. D  sometimes“有时”,其他选项表示否定,不合逻辑。
  19. A  “爱”可以祛除造成我们“分离的”恐惧感。
  20. B  stretch“(使)竭尽所能”去帮助人。

                           (答题时间:40        分钟)
I. 单项填空
  1. A person's ______body temperature is about 37℃.
    A. ordinary        B. normal       C. common           D. usual
  2. Can you ______ that the meeting is at 9:00 a.m.?
    A. sure      B. condemn   C. confirm    D. inform
  3. —I have some big news for you. You’ve been accepted as a member of our club.
    —______ That’s great!
    A. Have I?          B. Pardon?   C. Congratulations!         D. Good idea!
  4. The problem of global warming is serious. _______, the sea levels have _____ a little.
    A. As a consequence; risen    B. On the contrary; arisen
    C. On the other hand; arisen   D. In other words; risen
  5. Our leader as well as John and Peter _______ a meeting.


    A. consider to have    B. consider having    [来源:Zxxk.Com]
  C. considers having    D. considers to have
  6. The world _____ seven continents and four oceans.
    A. makes up   B. makes out of   C. is consisted of    D. consists of
  7. He contributed an article ______the China Daily.
    A. for   B. to  C. on  D. about
  8. Any help from you will be greatly appreciated.Please give me a reply at your earliest 
____.
    A. interruption  B. instruction  C. consideration  D. convenience
  9. We finally managed to make the customers ______ of the quality of the vehicle.
    A. to convince     B. convincing       C. convince     D. convinced
  10. — Do you have enough to _______all your daily expenses?
    —Oh yes, enough and to spare.
    A. cover         B. spend          C. fill              D. offer

Ⅱ.  阅读理解
    Stefanie Sun (Sun Yanzi) had thousands of fans screaming repeatedly last Saturday not only 
for her lovely appearance and beautiful songs, but for her unbelievable ability to change costumes 
(服装) on stage in a matter of seconds.
                  中国现代教育网     www.30edu.com  全国最大教师交流平台


    "I practiced quite a lot on this," said Sun with a childish grin (露齿而笑)," There need to be 
some surprises for my fans, because they've waited for so long. " After a year' s delay because of 
the SARS outbreak last year, the Singaporean pop queen was finally able to begin her first tour of 
China on June 5 in Guangzhou. Her next stop will be Beijing, on June 12.
    "I'm so happy to show my best here and now and to share my happiness with my fans," she 
said. Music has been an inseparable part of Sun's life since childhood. She began to study piano at 
her father's suggestion at the age of five. She soon found that she could express her happiness and 
sadness through the piano.
    But the piano playing girl never thought of a singing career. "I did love singing very much, 
but going to a good university seemed to be my only dream through my school years. " After 
graduating from high school, Sun studied sales and marketing at Nanyang Technology University 
in Singapore. But she was happy to be able to study singing with Li Weisong and Li Sisong, two 
well-known Singaporean song-writers, in her spare time.
    But, when head of Warner Music, Taiwan heard her voice during Li Sisong's visit to Taiwan, 
he could hardly believe th at the powerful voice came from that slender body. He immediately 
decided to sign her. Sun didn't disappoint him. Her debut album "Sun Yanzi" was released in May, 
2000 and became an instant hit. It remained at No. 3 on Taiwan' s top charts for 11 weeks. Half a 
year later, her second album "My Desired Happiness" (wo yao de xing fu) won her three 
nominations (提名) at the Golden Melody Awards in Taiwan, including Best New Artist.
    "It took me quite some time to get used to being watched and surrounded by people on the 
street," Sun said, recalling the overnight success, "I'm financially stronger, but I still don't want to 
spend on expensive things. "
  1. What seemed to surprise the fans most at Sun Yanzi' s concert was that _____.
    A. she sang so well
    B. she looked so pretty
    C. she wore some beautiful clothes
    D. she could change beautiful clothes in a short time
  2. At high school, Sun Yanzi _____.
    A. only liked playing the piano
    B. wanted to be a singer
    C. dreamed of becoming an actress
    D. wanted to study sales  at university
  3. Who first found her singing talent?
    A. Li Weisong. 
    B. Li Sisong.
    C. A famous Taiwan singer.  
    D. Head of Warner Music, Taiwan.
  4. Sun Yanzi' s first album _____.
    A. was a failure           B. was an immediate success
                  中国现代教育网     www.30edu.com  全国最大教师交流平台

    C. sold well for a short time  D. won her several prizes

Ⅲ.  高考新题型—短文填词
    阅读下面短文,根据以下提示:1)汉语提示,2)首字母提示,3)语境提示,在每个
空格内填入一个适当的英语单词,并将该词完整地写在右边相对应的横线上。所填单词要
求意义准确,拼写正确。
    Christopher Reeve was b        in September, 1952.      1. ___________
    He made many _________ (成功) films and TV shows      2. ___________
    but he is most famous for his Superman films. U__________, 3. ___________
    disaster came in 1995 when he          from his         4. ___________
    horse and broke his back. The doctors didn’t ______(期望)  5. ___________
    him to live. H_________, he made amazing progress.     6. ___________
    At first, he couldn’t ________ without a machine,           7. ___________
    but he learnt to breathe ________ his own.               8. ___________
    The _________ (第二) year after his accident,             9. ___________
    He returned to film making. He made speeches all over 
    the USA about his experiences, w_______ not only drew  10. ___________
    public attention to research into back injuries but also 
    encouraged lots of people living with all kinds of problems.
                  中国现代教育网     www.30edu.com  全国最大教师交流平台


I. 单项填空
  1. B  normal 符合标准的,正常的,正规的;common           普通的,随时会发生或随时可见的,
共同的;usual    惯常的、通常的、符合习惯的;              ordinary 普通的,不特殊的。
  2. C 句意:你能不能确认开会的时间是早上                9 点?sure  是形容词,句中有        can,后面只能
用动词;condemn     责备,判刑;       inform 通知,告知,根据句意选          C。
  3. A 句意:——我有特大新闻告诉你。你已经被接收为我们俱乐部的成员了。——是吗?太
棒了!Have I?的完整形式为       Have I been accepted as a member of your club? Pardon?“请你再说
一遍好吗?”,Congratulations!“祝贺你!”,Good idea!“好主意!”均与对话语境不符。
  4. A   句意:全球变暖问题非常严重,结果海平面有点上升。as                        a  consequence=as a 
result 因此,结果是;on      the contrary 恰好相反;on    the other hand 另一方面;in     other 
words 换句话说。
  5. C 第一考查主谓一致,主语是            our leader,是第三人称,用    considers; 第二考查  consider 
doing sth.。
  6. D 句意;这个世界是由七大洲,四大洋组成的。consist                   of 相当于  be made up of; be 
made out of 意为;由…… (材料)     制成的。
  7. B 句意:他为《中国日报》撰写了一篇文章。contribute to             投(稿)。
  8. D  句意:如果你能帮忙我将非常感激,希望早日给我答复。at sb.’s convenience                    在某
人方便时。interruption   打断;instruction 指导,说明;consideration   考虑。
  9. D  句意:最终,我们设法使顾客相信了车辆的质量。空格处是宾语补足语,根据                                 sb. 
be convinced of sth.的用法判断,应用其过去分词形式。
  10.  A 句意:   ——你有足够的用以支付日常费用的钱吗?——有,足够并且还有节余。
cover—(of money) be enough for (sth.) (指钱)够(某事物)之用。又如:①10 pounds will 
cover our petrol for the journey. 10 英镑就足够支付我们旅行的汽油费了。②The          firm barely 
covers (its) costs; it hasn't made a profit for years. 该公司几乎入不敷出, 已经多年没有盈利了。
spend 花费; fill 填充; offer 主动提供。cover   含义较多,“覆盖,包括,涉及,报道,走一
段路,翻多少页书”等都是考查的重点。

Ⅱ.  阅读理解
【语篇解读】
    本文介绍新加坡流行歌后孙燕姿在艺术道路上的成长过程及在舞台上的表现。
  1. D 由文中第一段可知,她能在很短的时间之内连续不断地更换自己的盛装,令人难以
置信。
  2. D 从文中   第四段第二句可知,上中学的时候,孙燕姿没有想到要从事歌唱事业,上一
所知名大学似乎是她唯一的梦想。
  3. D 根据倒数第二段中对应信息理解可知,台湾华纳唱片公司的负责人最先被她的声音
所打动。
  4. B 由倒数第二段可知,她的第一张唱片很成功。an instant hit= an immediate success。

Ⅲ.  高考新题型—短文填词
  1. born       2. successful   3. Unluckily / Unfortunately   4. fell   5. expect
  6. However 7. breathe    8. on   9. second / next / following    10. which
0积分下载